80% от македонците: Важно е да се подпише договорът с България

Най-големи са симпатиите сред гражданите на Македония към Сърбия
6 юли 2017 10:25, Елка Василева
91
80% от македонците: Важно е да се подпише договорът с България
Снимка: архив, Reuters

Осем от десет македонски граждани виждат враг в някоя от съседните държави. На въпрос доколко добросъседските отношения са важни за Македония 58,4% отговарят, че те са много важни. Това показват резултатите от анкета на телевизия Телма и Македонския център за международно сътрудничество, проведена по телефона в периода от 27 юни до 3 юли върху представителна извадка от 1000 души.

Македонските граждани имат най-големи симпатии към Сърбия, като 44,3 процента са отговорили, че тази съседка е най-приятелски настроена към Македония, показва анкетата.

Много по-малко имат такива чувства към Албания - 14,8% и България - 11,2%.

Не са малко онези /17,9%/, които са на мнение, че нито един съсед не е приятелски настроен към Македония, отбелязва Телма.

Още по темата

На въпрос коя съседка е най-неприятелски настроена към Македония 59% са отговорили, че това е Гърция.

Само 3,1% смятат България за най-неприятелски настроена към Македония съседка.

На въпрос какво пречи за по-интензивното сътрудничество между Македония и България 30,5% са отговорили, че това са теснопартийните интереси на лидерите на двете страни. Почти идентичен е процентът на хората, които смятат, че пречка е различното тълкуване на историята. Онези, които са на мнение, че с България съществува историческо неприятелство, са 24%.

Цели 80,2% обаче са отговорили, че е изключително важно да се подпише договорът за добросъседство с България.

Анкетата сочи още, че гражданите имат най-малко предразсъдъци към България - 4,7%, а най-много предпразсъдъци имат по отношение на Гърция - 41,5%, след това към Албания - 21,5%, а към Косово и Сърбия - около 7%. Те най-добре познават историята и културата на Сърбия - 47,4%, след това на Албания - 16,5%, на България - 8,3%.

13,7% от анкетираните са отговорили, че не познават историята на нито една съседка на Македония, пише БТА.

Изявлението, че "всички страни в региона в значителна степен споделят обща история и култура" е възприето позитивно от 41,6%, а негативно от 58,3% от анкетираните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макетата не са читав народ. Казвам го съвсем отговорно. Имал съм вземане-даване с тях. И така се опитваш да общуваш с тях и инак - е не става. Винаги ще гледа да те преметне, да те използва и накрая ще почне да те хули.Тоя договор ще бъде поредната причина да почнат и за него да ни нападат. Ще видите.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До М, да ...Не можем да ги накараме а и там са мноо силни сръбските и турските служби срещу България.
50
1
 
13
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До 55 АнонименПомогни си сам за да ти помогнат! Ами да признаят българският си език и произход! А нема нужда от още откачалки в ЕС! Нароиха се доста - всеки индивид отделен етнос и отделен/ собствен език неразбираем за останалите! :)) Дори групи/ общности нема - Вавилонската кула така се разпаднала!
49
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
веднъж спорихме с един македонски студент в софия за миналото. аз му показвам Енциклопедия Британика, оня повтаря как имали 7000 години цивилизация. така се разпали с небивалиците, че чак след една седмица донесе 4 македонски 'учебника' по история и показва: крали марко - македонец, талев - македонец, василий втори - македонец от арменска династия (чак там имали колонии) :)..обръщаме учебниците и хоп: отпечатани в ...Белград..посиня, почервеня и повече дума не е обелил за история.
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
познавам лично брат любе - министърът на отбраната на македония, който през 2001 г. водеше сраженията срещу албанските сепаратисти, после беше на трибунал в хага, оправдаха го и се върна в държавата; чак направи и политическа партия. вардарско е малка страна и там всичко се знае. от него, докато е бил в управлението, каза че 60% от сдсм депутатите в парламента (социалистите), и 40% от дпмне - уж десните, са с 'бугарски пасоши'. 'Зборуват за парлама и муабет против бугарите, ама секой со род там'
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво българско малцинство в мънкедония да искаме да се признава, там има българско МНОЗИНСТВО! българите и албанците са двата държавнотворчески етноса в тази държава.
46
0
 
5
 
! Отговори
50 преди 6 години
Ще мине доста време докато това се случи, но за някой съседи тогава ще е вече много късно.
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да признаят българския език като официален както признаха албанския език. Тогава и проблема с името ще отпадне и ще направят българо-албански съюз или ще се разделят на бг и албанска области.
44
0
 
18
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 6 години
Разговарял съм и със сърби и с македонци за ЕС. Честно казано не ги разбрах какво точно искаха.Дори Русия и Елцин псуваха. За САЩ да не говорим, а Меркел и.........Макрон ги завряха ,където няма слънце. Косово било тяхно, а Албания да си гледала Турция....Не понасят предателите от Ч. Гора, Хърватия, Словения, а Воеводина ....щели да таковат мамата на Унгария.....
43
2
 
7
 
! Отговори
ХОХО преди 6 години
Ние поне сме надживели този комплекс да мразим всичку и то много , никой съсед не мразим. Когато мразиш само губиш. Ние мразим само САЩ и Русия , хахаха
42
1
 
14
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До бг Македонците са изкуствено създадена от Коминтерна по заповед на Сталин нация, за да угоди на Тито. Да не се забравя и антибългарската и предателска роля на "българските" комунисти, покръстили с кръв и огън Пиринския край и осъществили това позорно дело. Така че македонците нямат много причини да обичат българите.
41
0
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Защо/причината/ Македония счета България като недобронамерена съседка /заплашена ли се чувства от нещо и от какво?/ та желаят да подпишат някакъв договор който няма да риши нищо сам по себеси във взаимоотношенията между двете страни! Смехотворно е Македония да се притеснява от послушковците със слгинажна психика каквито са тез от правителството на БГ!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си искат Сърбия, не и им е нужен ЕС и договор с България. Трябва да решат какво точно искат.
39
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва да имаме нищо общо с Македония. Винаги, когато България им е помагала са ни изкарвали виновни за всичките си проблеми. Хиляди българи оставиха костите си за свободата на Македония. И какво? Мразят ни. Лошото е, че имаме политици-послушковци и изпълняват всичко, калвото им натедят от Ес.
38
0
 
14
 
! Отговори
ММММ33 преди 6 години
Ами да продължават със Сърбия. Къде се бутаме ние?Едно езеро, чукари, земетресения.....Тя сръбкинята -ръководителка от Белград каза, че ще се бори за ЕС.Да си се оправят.Иначе ще видите, че след време макетата ще ни изкарат нас виновни за всичките им сакатлъци. Мислете ,другари наши политици с горната си глава, а не с долната....Да подпишели договора....*** работа....
37
3
 
14
 
! Отговори
бг преди 6 години
Македонците са от тракийското племе едони -мак едони -т.е българи като всички останали отцепени от майка България по волята на Русия и в угода на Сърбия ,за да не се създаде силна и обединена българска държава. Но човек е такъв ,за какъвто се смята -ако се мислят за индианци -индианци са ,като се мислят за македонци -такива ще са.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите нямат по-различноотношение към Македония отдругите по-семпли българи, тъппако.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е да се затвори границата с тази кочинка.Ние си имаме по-голяма.
34
2
 
22
 
! Отговори
Никк преди 6 години
Историята на БРЮМ започва от 1991г! Македонски език няма! Ако не им харесва това, никакъв договор и да се оправят както могат!
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето ги ...русоффилите....почнаха да обесняват как България е последна дупка на кавалла, а Македония и Сърбия нали са първа дупка...? Хахахахха гнусари анти-български. Ами до колкото виждаме ...Всички се бутат на България. ..не обратно?!?