Между Скопие и Атина: Правилна ли е позицията на Борисов?

Какви са реакциите и пътя на Македония оттук насетне
Обновена: 15 юни 2018 17:39 | 15 юни 2018 15:30, Петя Славова
197

Правилна ли е позицията на премиера Борисов във връзка с напрежението по оста Скопие - Атина? Какви са реакциите от споразумението и какъв е пътят на Македония оттук? Отговорите на тези въпроси потърсихме от журналиста Любчо Нешков и социалния антрополог Харалан Александров.

Още по темата

"България няма проблем с името на Република Македония. Ние сме признали тази държава и сме наложили името й пред света. Това споразумение отваря пътя на Македония към директно членство на ЕС и НАТО, а това ще я направи най-близкият партньор на България", заяви Любчо Нешков пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът нарече споразумението "историческо" и изрази увереност, че то ще бъде подписано в събота и на него ще присъстват висши представители от ЕС.

Във връзка с отказа на премиера Борисов да се срещне с македонския президент, Нешков каза: "Георге Иванов направи най-тежките политически гафове в последната година. Позицията му с отказ да подпише договора е безсмислена, защото той ще бъде одобрен или отхвърлен на референдум. Президентът не може да върви срещу конституцията и законите, от него нищо не зависи".

Социалният антрополог Харалан Александров допълни, че президентът на Македония демонстрира саботьорско поведение, което трябва да бъде осъдено.

Той подчерта, че от гледна точка на дългосрочната перспектива, Македония трябва да направи жертва с национализма си.

"Част от себевъзприятието на македонския елит се изразява в усещането, че това е много голяма жертва. Иска се много смелост и смирение, за да се направи такава стъпка", каза той.

Любчо Нешков подчерта, че Сърбия е единствената държава, която не е поздравила Македония за постигнатото споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
7
 
32
 
! Отговори
През 2012 преди 5 години
Новина от 8 Юни 2012:България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, заяви по ТВ+ премиерът Бойко Борисов. Според него варианти като Северна Македония са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от България попадат в това наименование. Това пък е предпоставка за териториални претенции към България, смята Борисов, цитиран от Фокус.През 2012 името Северна Македония е неприемливо за Боко, днес, 6 години по-късно вече може хахах
148
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
макетата сами ще си го избират пътя защото не са се оставили на женски полов орган да ги управлява както ние българитедето вечно е разкрачен
147
24
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не обича българите. Няма какво да се заблуждаваме. Нито съседите ни на Балканите, нито някой в Европа. За по света пък да не говорим.Всеки, който е излизал извън границите на БГ го знае много добре.
146
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червена ваханалия хубаво ви беше когато разделяхте семейства трима братя един остава българин а другите двама ги пишете македонци ако някой се съптротивява бива пращан в лагер за превъзпитание така разделяхте и унищожавахте народа ни Сега пък по форумите врещите гнуситиите си долен материал сте и никой вече не ви вярва и още въпреки напъните ви България и Македония ще се обединят в Европа
145
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Скопие..и Атина..и Белград..и Анкара мразят Софето каквото и да си приказваме!А дали Боку е казал нещо или е мълчал на никого не му дреме!Тука народа е по зле и от макетата ,където пък няма съвсем никаква индустрия и икономика а само по цял ден клечат до дуварите и нищо не работят!
144
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Югозападна България ако поиска да се присъедини към Република Северна Македония какво правим ? Когато си пизнал една сувернна държава не може да я караш да си сеня името унре и макетата може да поискат да се наричаме Източна Румелия.
143
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4 кутевчета пишат на смени и са Против Македония и България да станат Един Народ това задание идва от Кремъл защото Кремъл ни иска да сме скарани и те да ни манипулират за обща Евразия да ама не ние сме пет милиона Демократи и никога няма да допуснем отново червен ботуш в България
142
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които бяха уж "прави" по темата Македония и я признаха без да се допитат, вече си плащат там - горе! Третият и той се запътил ... !
141
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак Северна Македония не е точно, а Северозападна Македония, защото Североизточна Македония са бг пиринската и струмишката Македонии .
140
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 142 ес е бита, пееразка карта, която вадят от ръкава моше-ниците, които ни смятат за толкова загубени, че да ни трят мненята и да се гаврят с нас, като някакъв си безмозъчен ***. ресто - не струва! нямаш аргументи, сополе, нито за минусите си, нито за изтриването на мненя, или забраната да ви псувамне, бездарни неграмотници!
139
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как цялата еврогейска пасмина оказва яростен натиск по един чисто вътрешен национален въпрос! Като ги натикат насила в НАТО и ЕС, макетата ще преливат от любов към "обединителя" на Зап. Балкани!
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"***"СЛОБОДАНЕ,понеже праскаш минуси пусни си клипчето на сиризчията Йоргос Урсузидис и СЛУШКАЙ КАК НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ВИ ПОЗДРАВЯВА"КАКТО СТЕ СЕ РАЗБРАЛИ ЗА ДА ВЪРВИТЕ НАПРЕД И ДА ИМА МИР И СЪТРУДНИЧЕСТВО"тоя гл..ак ви закопа бе!!Рзбира се ще стиснете зъби и понеже сте ***..ни продължавате с рогата напред.
137
4
 
15
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
ПРЕМИЕРА винаги е прав!Дори в кен.ефа...вярно нечистотиите му се стичат по прелестите но има дежурни герберасти които го почистват орално....за тях това е амброзия...
136
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
141 и от къде е ясно бе зелен, безмозъче педофиил? борисов е аут!
135
5
 
18
 
! Отговори
С НАШИТЕ ПАРИ преди 5 години
Майките на децата с увреждания стоят под дъжда, а двете герберски блондинки, които трябва да решават техните въпроси ЗАМИНАХА НА ЕКСКУРЗИЯ В НЮ-ЙОРК.Екатерина Захариева пък е на екскурзия в Македония.Великият вожд Винету ходи за наша сметка на екскурзия в Израел и Палестина, но на него не може да му се хване дирята, той всеки ден е на екскурзия в чужбина
134
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 126 ако не се съгласите ще видите ЕС през крив макарон.......... Ще се съгласите ли?През курандата ми е за ЕС !
133
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз предлагам бой до изгърбване на цензурите пеераси. ц и ганите на обществото, като асоцяла харлан александров,
132
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов бил такъв, онакъв - ясно че не го харесват сърбоманите и кремълските агенти.Българският интерес е Македония да влезе в ЕС и НАТО и Бойко национално-отговорно показа червен картон на двама сърбомани и путиномани облечени в костюми на президенти.Това е истината, която не могат понесат едни "ужбългари", които обаче обичат повече белград и масква. И пишат ли, пишат - Бойко бил такъв и онакъв. А той е истински българин.... за разлика от тях.
131
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фондаця аденауер, където всички са крадливи роми!
130
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХАХАХАХАХАХАХАХАХААХА И ТОВА ДОЖИВЯХМЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ ХАХАХАХА,ГРЪЦКИ ДЕПУТАТ ОТ КРАЙНО ЛЯВАТА СИРИЗА ОТ ТРУБУНАТА НА ПАРЛАМЕНТА В АТИНА СЕ ОБЪРНА КЪМ ГРАЖДАНИТЕ НА БЮРМ НА "СЛАВОМАКЕДОНСКИ"ПРИЗОВАВАЙКИ ГИ НЕРАЗБИРАТЕЛСТВАТА ДА ОСТАНАТ В МИНАЛОТО,САМО ЧЕ "СЛАВОМАКЕДОНСКИЯ"БЕШЕ ЧИСТ БЪЛГАРСКИ СЪВРЕМЕНЕН ЕЗИК!!!СЕГА В СКОПИЕ ЩЕ ИЗПАДНАТ В ШОК,АМА И НИЕ СМЕ В НЕБРАНО ЛОЗЕ,ИЗЛИЗА ЧЕ СПОРЕД БОЛШЕВИКИТЕ ОТ СИРИЗА СЪВРЕМННИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК Е СЛАВОМАКЕДОНСКИ!Е,,,БА СИ МАЙКАТА!!!!