Какво ще се промени в Турция след повторния избор на Ердоган?

Гражданите живеят в извънредно положение, но очакват промени
26 юни 2018 20:45, Екип на Bloomberg
33

24 часа след изборите в Турция, гражданите продължават да живеят в условия на извънредно положение както и под управлението на еднолична власт. Турската армия активно участва в сирийската война, продължават и действията срещу кюрдската партия в Северен Ирак. По отношение на поддръжниците на опозиционната партия обаче доста неща са се променили. Това каза Халил Гюрханлъ, изследовател в Хелзинкския университет, във видео разговор в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му първо Мухарем Индже, главният опозиционен кандидат, за тези 50 дни е създал над 100 митинга.

"Милиони турски опозиционни поддръжници, които бяха много по-цинични, започнаха да вярват, че могат да разколебаят едноличния режим на Ердоган. След това е другата опозиционна партия – кюрдската. Лидерът им е в затвора, както и много от членовете са под атака. Те ще имат присъствие в парламента, тоест има лека светлина, но от опозиционна гледна точка е много трудно".

Специалистът сподели още, че говорейки за политическата история на Турция трябва да знаем, че електоратът по принцип не гласува въз основа на страх. Имало е политическо насилие през осемдесетте и деведесетте години и тогава турците са гласували против това. Тоест не се говори за заплахи, които могат да се отразят. Той поясни, че има голяма поляризация на турското общество – за и против Ердоган.

"Защо гласуват за Еродган? Доста голяма част от това се дължи на поляризацията на обществото. Той е успял да ги убеди да гласуват за него. Партията на Ердоган изглежда продължава традиция на капиталистически структури, с цел получаване на гласове".

Халил Гюрханлъ поясни още, че турските компании и бизнеси са зависими за оцеляването си от подкрепата на турските кредити, от държавните банки и чуждите кредити.

"Те са силно зависими от Русия.Турските бизнеси ще преживеят не само заради решението на ФЕД, които увеличават лихвите си, а ЕЦБ прекратява програмата си за купуване на облигации. Всички тези неща означават, че турският бизнес ще трябва да свие разходите си".

И допълни, че голям процент от икономиката е възприемала подход на краткосрочни кредити. За да оцелеят малките бизнеси и обикновените потребители, трябва да имат достъп до кредити. Ако Ердоган позволи и остави Централната банка да увеличи лихвите, достъпът до кредити ще е по-нисък за хората.

"Но ако те ги намалят, кредитите просто няма да идват в страната. Тоест трябва да избират между двата различни пътя", посочи Гюрханлъ. Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕРДОГАН Е ПРИЯТЕЛ НА ХРИСТИЯНИТЕ!ЕРДОГАН УНИЩОЖИ ИМЕТО НА ТУРЦИЯ ПРЕД СВЕТА А ТЯ БЕШЕ ЛИЦЕТО НА ИСЛЯМА В СВЕТОВЕН МАЩАБ :DЕРДОГАН ИЗБИВА МАСОВО ТУРЦИТЕ ЗА ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ СЪС НАПЪЛНО ФАЛШИВИ РЕЗУЛТАТИ И БЕЗ ОБЯВЯВАНЕ НА ПРОТОКОЛИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ!ЕРДОГАН Е БОЖИЕ НАКАЗАНИЕ ЗА ТУРЦИТЕ И КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО УПРАВЛЯВА ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ СЪСИПЕ ИСЛЯМА :D
9
6
 
1
 
! Отговори
Логиката решава преди 5 години
Или това изречение е лъжа, или ти, читателю на коментара ми, си грозен като скумрия и три пъти по-големи.
8
13
 
15
 
! Отговори
ясно какво юе стане преди 5 години
Бизнесът ще избяга от Турция ! Нито един бизнесмен не би стоял там ,където доходите му са подложени на риск заради ежедневната инфлация ! От началото на годината до сега 12 турски милионери са прехвърлили бизнеса си в чужбина и лошото е ,че държавата трудно намира заместници на избягалите бизнесмени ! Сега този поток на бягащите ще се увеличи още повече ! Дори хора които не са бизнесмени ,ако имат имоти продават ги и бягат в чужбина ! Мизерията тропа на вратата на всеки турски гражданин !
7
11
 
14
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Грешката на опозиционните партии е,че не са се обединили заедно срещу Ердоган. Ако партията на Индже се беше обединила с кюрдската партия само и само да свалят Ердоган,а сега този тъ.пак ще води Турция към средновековието и ще ислямизира цялата страна...
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонеца си е циркаджия и това е...довчерашният поробител му станал първия приятел...никога не мога да възприема македонеца за човек...
5
12
 
1
 
! Отговори
Логиката решава преди 5 години
Който сложи "минус" на този коментар, или е грозен глупав смотан ***, или това изречение е лъжа.
4
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган се укрепи и скоро може да очакваме нов руски самолетопад.
3
12
 
14
 
! Отговори
какво ще се промени преди 5 години
Ами ще започнат да ядат свинско защото агнешкото и телешкото не е по джобовете им !Как да си позволи да даде 100 лири за 1кг. агнешко при положение ,че заплатата му е 600 лири ?! Сике-сике ще яде свинско !
2
8
 
10
 
! Отговори
Македонец преди 5 години
Турция и Македония най добрите приятели на Балканите.
1
12
 
14
 
! Отговори
БЪРЗАМ преди 5 години
СЛАБА ТУРЦИЯ Е ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ)!