Борисов – най-харесваният лидер на Балканите. Води ги към ЕС!

Албанци и македонци ни вярват, за разлика от босненци и косовари
340
Борисов – най-харесваният лидер на Балканите. Води ги към ЕС!
Снимка: БТА, архив

Повече от половината от хората в страните от Западните Балкани смятат, че българското европредседателство е изиграло важна роля по пътя им към ЕС.

Още по темата

Според проучване на "Галъп интернешънъл" 58% от населението в шестте държави от Западните Балкани са отговорили положително на въпроса "Допринася ли България за присъединяването на страната Ви към ЕС?".

След Българското европредседателство страните от Западните Балкани чувстват България по-близка, дори и на фона на факта, че големите държави в ЕС не дадоха особено ясна перспектива на тези общества, отбелязват анализаторите от "Галъп интернешънъл".

Според тях явно българският принос е усетен и страните от Западните Балкани са възприели по-скоро позитивно българската роля.

Това се отразявало и във възприятията за българския премиер Бойко Борисов който в последната една година повишава разпознаваемост в страните от Западните Балкани и сред тези шест общества сега се ползва с най-високо доверие сред останалите глави на изпълнителната власт в региона.

В страните от Западните Балкани надделяват онези, които смятат, че България помага за Европейската интеграция на страната им (58% сега, при 54% миналата година) срещу онези, които смятат, че България не помага (42% сега, при 46% миналата година).

Така, делът на онези, които виждат помощта на България, расте осезаемо спрямо предходната година и това е резултат от акцентът, който България постави върху темата за Западните Балкани.

Помогна ли България на европейската перспектива на Западните Балкани: Какво мислят различните народи?

В Албания 81% споделят мнението, че България помага. В повечето останали страни дяловете на съгласните се движат около 50%.

В Черна гора делът е 58% и расте с 10 пункта спрямо предната година, респективно с 10 пункта намалява делът на обратната опция.

В близката до България Македония пък сред местната албанска общност мненията са силно положителни – 76% оценки, че България помага и ръст от цели 40 пункта спрямо предходната година. Сред останалите в страната обаче мненията са поляризирани и това се дължи на яростната и равностойна политическа битка между двете основни партии в страната. Подялбата на мненията доказва необходимостта от още по-активни връзки с Македония. Повече активност ще е нужна и по отношение на мюсюлманите в

Босна и Херцеговина, както и в Косово, например, където оценките са по-умерени и културната близост с България не е толкова силна.

Оценките за позитивен принос идват на фона на иначе неясната перспектива, като Брюксел и големите европейски столици очертаха за Западните Балкани.

Заради тази неяснота няма и съществена промяна в последната една година в очакванията на западнобалканските общества кога ще бъдат приети в ЕС. Най-голям е оптимизмът сред албанските общности на Балканите.

Доверие в лидери

Българските усилия за Западните Балкани са довели до ръст в последната година на запознатостта с Бойко Борисов. Неразпознаваемостта му намалява чувствително с 16 пункта за една година. Това означава, че България получава активна роля в масовото съзнание на тези страни. Така през 2018 г. общата положителна минус общата отрицателна оценка за Борисов дава резултат от +22, с което Борисов е в най-изгодна позиция спрямо лидерите в региона. Сравнително високи положителни оценки, например, има и Ердоган, но там и отрицателните оценки са високи и разликата между положителни и отрицателни е +10. Освен това, при Ердоган в последната една година растат по-скоро негативните оценки.

Срещата през май

44% от населението на Западните Балкани или над 6 милиона души, смятат себе си за най-общо запознати с темата за майската среща ЕС – Западни Балкани. Половината от тях дори намират себе си за запознати с резултатите. Дяловете са чувствителни, като се има предвид, че резултатите на подобни срещи обикновено остават далеч от ежедневието на хората.

Инициативата за тази среща министър-председателя Бойко Борисов се оценява по-скоро позитивно. Сред запознатите с резултатите от срещата пък навсякъде преобладават позитивните равносметки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макетата голям зор,много са ***,още се мислят за антични и след всичко което се направи за тях ,още глупеят!Е дано прогледнат!Виж за албанците- адмирации!
277
3
 
0
 
! Отговори
до по долу преди 5 години
Е стига с тези " острови" и Барцелонски къщи,може ли такова невежество?Къщата е на български милионер ,който работи в Испания с нормален бизнес!На който медиен гешефтар хвърлят пари,не всеки естествено ,но от определено подсъдимо лице източило милиарди и още къта,интересно откъде и почват фейковете!И съдийката не я разбрахте каква стока е ,скоро започна ново дело срещу нея за облагоделдтване на частни фирми!А ти по долния как го виждаш Борисов на необитаем малък остров,който дори не е продаденд
276
0
 
8
 
! Отговори
нико преди 5 години
Ами теэи които си го харесват,эащо не сиго вэемат эа премиер,а ние такивапростаци като него си имаме в иэлишък..
275
2
 
23
 
! Отговори
боб преди 5 години
Няма нищо вярно .И този който го писал не си вярва
274
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тука една торба тиквеници плюят комунягитеами банкянското е второ поколение *** първо се оправете с него и тогава с останалитеайде де - ама и вие сте катонего бърсалки и ставате само са писане на про.стотии
273
1
 
30
 
! Отговори
Даскала преди 5 години
Тоя ли са харесали албанците , косоварите и макетата?Ами дайте да се жертваме и да им го подарим , барабар с тайните му сметка и къщата в Барцелона!Халал да им !
272
0
 
27
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ХАРЕСВАМ ТИКВАТА......ПЕЧЕНА СЪС ЗАХАР
271
1
 
31
 
! Отговори
extremist преди 5 години
"Борисов най-харесваният......" -FAKE NEWS
270
1
 
36
 
! Отговори
Край преди 5 години
Това е най-харесвания лидер на света даже. Той е най-умен и най-силен и красив. Тръмп се допитва до него като към по-опитен политик. Путин го покани и като видя че го засенчва побърза да го отпрати.Сега остава да хване Юнкер трезвен - да го научи на белот и да разиграят бюджета на ЕС на вързано. Тогава България ще стане т.н. земен рай.
269
3
 
11
 
! Отговори
пада им се преди 5 години
Ше въведем понятието ДДКД Дете на Действал Комунистически Деятел и ще ги изселим в Русия. Да си спомнят кога са благоденствали в България.Русия вече клекна и сега се молят на Украйна да им пренася газта.Ще я пренасят но при други цени. Ние също можем да им позволим да ростроят газопровод, но като излязат от водата нямат думата къде ще ходи и как ще ходи.Полша напредва и тя с газопровода от Норвегия.Да бяха мирно стояли не биха чудо видяли.
268
3
 
7
 
! Отговори
Увредиха децата преди 5 години
Вместо да дадат един милиард за раждане и отглеждане на деца терористите около Борисов дават нови 1 000 000 000 ограбени от народа за нова по жестоко вредна дигитално терористична холограмна техника з а монтаж в опасно вредните училища.София ги определя като нагли престъпници терористи заради НАрушаване на КОнституцията и внедряване на нагло престъпна дигитално терористична видео техника чрез яка корупция..
267
6
 
8
 
! Отговори
Русия загуби преди 5 години
Комунистите вече не могат да крадат като едно време и направо им се стъжни.Е, кметицата ще търка наровете. Дъщерите им отидоха по витрините. Следващото поколение няма да има за цяр бивш комунист по българските полета.
266
5
 
12
 
! Отговори
Давайте пари за ДЕЦА преди 5 години
*** на власт в София до 1989 ограбваха милиарди годишно от народа и ги харчеха за ненужни огромни комбинати и заводи.До 1989 година обема на незавършеното строителство стига до 180 000 000 000 $. След 1989 същите мазни некадърници остават на власт в министерства и ведомства. Продължават да ограбват с десетки милиарди годишно българите оставени без работа и доходи.РАзрушиха водещите комбинати и заводи носещи милиарди на БЪлгария,избиха милиони крави,овце,прасенца .
265
4
 
14
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Колкото и да се напъват, Русия пак ще си остане суровинен заден двор на България.
264
4
 
4
 
! Отговори
Няма деца за цяр преди 5 години
за това Председателство от народа са ограбени над 200 000 000 живи лева.Борисов пси пре програмиран от терористи посочи че от Европейските народи трябва да с е ограбят поне 9 000 000 000 euro за дигитално терористична холограмна техника/ дигитализация/ и над 30 000 000 000 за тежко увреждащи природата МАГИСТРАЛИ>>Това на фона на отчайващата бедност на Балканските народи грабени от тн" ***" след 1947 година зверски досега.
263
3
 
21
 
! Отговори
Борисов да се сменя преди 5 години
НА фона на ПИАР пропагандата имаме исключително жестоки проблеми нанесени от подставени на власт след 1989 година.Тестове в България доказаха че има обезлюдяване на страната.Раждаемоста е ниска недостатъчна за оцеляване на нацията ни.НЯмаме доходи за оцеляване.Ежегодно от народа се крадат по 23 000 000 000 живи лев.НАд 10 000 000 000 се насочват само към яко корупционни обекти по оперативни програми и еврофондове.
262
1
 
30
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Заменяме го веднага за президентката на Хърватия....
261
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да да и един шоколад завива мармота в станиол.
260
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До геЙрб-видими резИлтаТоку що и Слави Трифонов обяви в социалната мрежа Фейсбук, че се включва в утрешния протест за сваляне на Бойко Борисов---------------И ? Тоя *** за какъв се е взел, че толкова му се радваш. И днес, като всеки ден - едно нищо !!!!!!! Аз мисля да сваля Бойко че нещо времето не е никак лятно. Боже-боже
259
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
балканския моп от банкя служи за бърсалка на европейските изцепкии пок рай него нещастния народец дето го е избралда го пуснат по рекламите превъзходенбезотказен красивмистър пропър просто е отживелица