Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!

Спада на лирата - планирана от тези, искали да свалят правителството
12 авг 2018 15:45, Петя Славова
186
Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в събота отвхърли твърденията, че страната му се намира във валутна криза, определяйки спада в турската лира като "волиталлност", която няма нищо общо с икономическите фундаменти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Говорейки, след като президентът на САЩ Доналд Тръм удвои митата върху вноса на турска стомана и алуминий, Ердоган описа рекордния 18-прозентов спад на лирата в петък като "ракетите на икономическата война, водена срещу Турция, пише "Фокус".

Още по темата

Според Ердоган, тези, които са планирали свалянето на правителството в проваления опит за преврат през юли 2016 г., сега се опитват да ударят страната през нейната икономика.Той обеща да отвърне на удара, но не назова нито една конкретна страна.

"Тези, които не могат да се съревновават с нас на земята, прибягнаха към планове за онлайн измислени валути, които нямат нищо общо с реалностите на нашата страна, производството и истинската икономика", заяви Ердоган по време на провинциална среща на неговата Партия на справедливостта и развитието в черноморския крайбрежен град Ризе.

"Страната не се разпада, нито пък се унищожава, банкрутира или изпада в криза", заяви той, добавяйки, че изходът от "валутния план" е да се засили производството и да се "минимизират лихвените проценти".

Турската лира изгуби около 40% от стойността си само през тази одина, предимно заради притесненията от влиянието на Ердоган върху икономиката, редицата му призиви за ниски лихвени проценти в лицето на високата инфлация и влошаващите се отношения със САЩ. Двете страни си противоречат по широк набор от въпроси - от различаващите се интереси в Сирия, до турските амбиции за закупуване на руски отбранителни системи и случая с евангелисткия свещеник Андрю Брънсън, който е съден в Турция по обвинения за тероризъм.

"Ердоган също така намекна за "Краен срок" за предаването на Брънсън, въпреки че не спомена точно САЩ да са наложили такъв. "Те ни заплашиха, заявявайки че трябва да го изпратим до 18.00 часа... Това не е някоя случайна страна. Това е Турция", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
15
 
! Отговори
За 70 преди 5 години
Няма паника при вас Има лековерие и глупостСкоро ше видите резултатитеНие вече бяхме там 1997 макар и по други причини
73
7
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До За 71Напротив, по-добре се краде при борд и имаш гаранция, че няма да загубиш откраднато!
72
7
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До А ся деС 40%, викаш се сринали заплатите... Тоест сиренето и хляба са с толкова по-скъпи, али не!
71
0
 
12
 
! Отговори
За 71 преди 5 години
Какво ти пречи борда?!Не можете да крадете ли?Или ти харесваше Виденовата хиперинфлация ?!
70
6
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Голяма скука в неделя следобед! Добре, че се появи тази тема да събуди форумните умнокрасиви почитатели на Валери Симеонов! Вземаме пуканките и сядаме да ви се посмеем на споделените ялови надежди!
69
6
 
6
 
! Отговори
за 65 преди 5 години
И сега е тъй 2 лева = 1 евро валутният борд е днешнит СИВ, ЕС е ЕССР нищо не се променило руcнаците поне не ни държаха вързани с валутен борд.
68
5
 
3
 
! Отговори
100%TURK преди 5 години
https://youtu.be/AQrZedyuZewЕто ве.... :)Някой паника ли каза?🗽🚽
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
едно време рускините ходеха да заработат некой $ по Анталия, сега ходиме ние да оправиме некоя кадънка евтинджос , иначе криза няма, просто потока на парите се смени
66
1
 
16
 
! Отговори
А ся де преди 5 години
Явно турците са уникални мазохисти.Да ти сринат заплатата с 40 процента за седмица и да лаеш по чуждите вестници,колко е хубаво....Не е на добре,не е...
65
1
 
18
 
! Отговори
CYBERTRON MEGATRON преди 5 години
Турците са бедни цорвули..УТРЕ ГЪРЦИЯ КАЧВА МАГИСТРАЛНАТА ТАКСА ЗА ТУРСКИ ТИРОВЕ ОЩЕ ОТ ГРАНИЦАТА В КИПИ ОТ 12 НА 46 ЕВРО..И ДО МЕСЕЦ ПОВЕЧЕТО КАМИОНИ НА ТУРСКИ ФИРМИ -- ОТИВАТ ЗА СКРАП И ЗА ЧАСТИ В АВТОМОРГИТЕ.
64
0
 
18
 
! Отговори
За 62 преди 5 години
Напомня ми за правешки цър-вулПо негово време беше един долар = 80 стотинки официално Само дето беше забранена търговията с долариИ Султаня може да направи така
63
0
 
27
 
! Отговори
... преди 5 години
Според валутния курс от петък,СРЕДНАТА турска заплата е вече 360 лева.Честито на печелившия ердоганов електорат!В понеделник НИКОЙ не знае колко ще е!
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кредитите са отпуснати в долари, затова целият турски бизнес има опасност да фалира.
61
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди изборите ислямиста каза, че ако спечели, долара ще стане 1 лира за долар.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вадим тефтеря и записваме мъдрите мисли ,,от Германия ''!
59
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турчина рита по американските банкери дорде не му върнат терориста Гюлен ще ги цака с евтини лири по кредитите.
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турската валута е се обезценява най-бързо в Света след венецуелската валута. Ето ви резултата от управлението на ислямистите.Интересно кога ще започне паниката у турците. Защото рано или късно това ще започне.
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 100%TURKАбе то и бай Тошо и Брежнев навремето ни обясняваха как запада ще сдохне :).... ама на те сдохнаха
56
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и тоя като Правешкия селянин навремето, то страната е пред фалит, ама той ми говори за преизпълнение на плана, казах Ви Турция е тръгнала точно на там, откъдето ние идваме, жалко е наистина щото и нашата икономика ще пострада
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гръцките, руските, турските. ... Абе няма ли български заплати :-)