Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток...

Ердоган ще строи президентски комплекс в долината Малазгирт
27 авг 2018 19:20, Елка Василева
356
Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток...
Снимка: Reuters

"Не забравяйте, че Анадолът е като един бент. Ако този бент се събори, няма да остане камък върху камък, няма да останат нито Близкият изток, нито Средна Азия, нито Балканите. Всички тези географски територии са изложени на опасност, ако се премахне сянката на вековния чинар“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред многоброен митинг.

„Нашето съществуване се дължи на победата, която Алп Арслан спечели при Малазгирт. Тя ни проправи пътя до към средата на Европа. Поради тази причина Малазгирт значи за нас и Мека, и Медина, Бурса, Одрин, Истанбул, целите Балкани. Малазгирт не е само спечелена битка, а с нея ние обявихме пред целия свят, че сме нация", каза Ердоган.

Турският президент обеща също така, че ще се построи президентски дворцов комплекс в долината Малазгирт. Той посочи това в емоционалната си реч пред многохилядно множество, което се стече на голям митинг, с който на 26 август се отбеляза 647-та годишнина от битката при Малазгирт. Турски медии съобщиха, че над 75 хиляди души са участвали в митинга.

Малазгиртската битка се е състояла през 1071 между войниците на Византийската империя и селджукските турци, които извоюват ценна победа под предводителството на султана Алп Арслан, информира БТА.

Битката при Малазгирт /Манцингер в европейските източници/ фактически е най-яростната във войните, водени между Византийската империя и армията на селджукските турци, чието настъпление за завладяване на византийските територии започва от Източен Анадол. В Малазгиртската битка Византия хвърля около 50-хилядна войска, а селджуките - около 30 хиляди.

Районът на военните действия е около езерото Ван в Източна Турция. Византийците са предвождани от Роман IV Диоген, а селджуките - от Алп Аслан, и извоюват победа.

Победата в Малазгиртската битка фактически се счита за начало на трайното завладяване на Анадола от селджукските турци и настаняването им там. За кратко време, според историците за около 5 години, селджуките успяват да отвоюват всички византийски територии и фактически покоряват Анадола.

Алп Арслан е вторият султан на Голямата Селджукска държава и се счита за първият владетел на турската държава.

Ахлат, където Алп Арслан построил своята шатра и направлявал победните действия на войниците си, е селище с около 30 хиляди души население днес. Изградено е върху обширно плато и се намира в източната провинция Ван, до границата с Иран.

По думите на турския държавен глава президентският дворец в Ахлат ще се простира върху 10 декара площ.

"Той ще бъде символ на единството и братството на нашия народ, които сме достойни наследници на султан Алп Арслан", заяви Ердоган като посочи, че идеята за построяване на президентски дворец в източен Анадол е на лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, с когото са политически съюзници. А платото, където се е разиграла Малазгиртската битка, е обявено за национален парк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
2
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
В Анадола няма бент- има школа за терористи. А кой ще ти ползва президентския комплекс когато сдадеш поста Ердогане- сигурно Гюлен?
234
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наказанието ще им дойде на Турците точно от политиката на Ердоган не е много умен има много врагове !Една държава лесно може да се разруши особено такава като Турция хубаво че Руснаците го предопредиха иначе сега щеше да е труп!!Да видим докога ще искара и как ще разрушат Турция !
233
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е много болен и скоро ще пукне................след него следва разпада на Турция!
232
0
 
6
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
До Анадолски казак 240"Русия и Турция ще направят федерация и ще имат обща валута риблира.";-) и ще е двойно по-обезценена! Давайте - от Русия ще дадат бомбите, анадолците глупост и накрая дружно ще се взривят.
231
2
 
11
 
! Отговори
No comment преди 5 години
В момента,когато потокът е готов и султана седне на миндера да опъва с кеф наргилето,че е прекарал неверниците....Русия и САЩ ще му дръпнат рязко чергата,запалена от две страни.Даже няма да има време да изпищи.После военна хунта ще поеме управлението.
230
2
 
10
 
! Отговори
Ержи преди 5 години
Имперските амбиции на *** са ясни! Ясно е също,че ще му ги порежат леко. Въпросът е какво правим ние,то е ясно ,че нищо,но дали трябва да е така!
229
7
 
11
 
! Отговори
Дидов преди 5 години
България на ТРИ МОРЕТА, на Юг граничи с Кюрдистан:)
228
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
давай Реджеб с теб сме. България е с вас.
227
7
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Срути ли се Анадолският бент, няма да има Балкани, Близък изток... - AKO ИМАШ АРМИЯ НЯМА ПРОБЛЕМИ. БЪЛГАРИЯ НЯМА АРМИЯ И АЗ ЗА ТИКВИ НЯМА ДА СЕ БИЯ
226
3
 
17
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Реджепа пак е отправил поглед към балканите.Така е,след като САЩ въоръжиха Турция по време на студената война.Имаше една поговорка през социализЪма "На неукия му дай власт и му гледай сеира( поведението)! Време е САЩ,ЕС и Русия да приземят тоя фанатик!
225
5
 
5
 
! Отговори
Анадолски казак преди 5 години
Русия и Турция ще направят федерация и ще имат обща валута риблира.
224
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Малазгирт не знам, но най-много да направим още кроасани,както виенчани през 1683.
223
3
 
3
 
! Отговори
ВасилийПростакоубиец преди 5 години
дразни ме факта,че се опитваш да се правиш на по-умен отколко си!.Признай си, дразни те факта не, че се правя на по-умен отколко съм, понеже това е невъзможно, например ти защо не се направиш на по-умен отколкото си? Просто не можеш. Та, дразни те фактът, че съм по-умен от теб. Всъщност не ми коства никакви усилия да те дразня по този начин
222
1
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
А руската "лира" спадна до 2.49 ст. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
221
10
 
25
 
! Отговори
да преди 5 години
Ислямската Турция, която отглежда, издържа и въоръжава радикални ислямисти в Сирия била стена пред радикалния ислям:-):-):-):-):-):-):-)
220
9
 
29
 
! Отговори
да преди 5 години
Анадола е БИЛ бент точно срещу варварите-турци, защото други такива диваци като тях не е имало и няма и да има !!!!Голямата грешка е на Михаил VIII Палеолог, който за да върже финансите на Византия XIII в. разбива съсловието на граничарите - акрити, лишавайки ги от данъчни облекчения..те са лекували турците най-добре и то векове наред
219
14
 
28
 
! Отговори
Велики Славяни преди 5 години
Чичо Сам и Дядо Иван съвсем скоро ще се хванат за ръце в името на християнството! Въпрос на време е!
218
46
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 299Нещо съвсем се обърках ... до обяд гъргорите, че Турция е създаден преди по малко от сто години, след обяд грухттите, че за 500 годишно управлени нищо не са създали и са регроградни. Ама га си дживуркахте под крилото на Високата Порта, не хапвахте агнешко ако не е лойно, и не подпивахте винце, ако не е руйно, налей? Оти тогаз не квичахте, че турците са ретроградни?? Беше ви харно турците да ви хранят и поят, вардят и множат тогава, налей??
217
17
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердо, гледй си лирата и не се занимавай с Балканите:)))) Прекалено грешно си разбрал какво е писал Фюрера в Майн Кампф! То е за бели, не за аиатци.
216
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Oтбелязват 647-та годишнина от битката при Малазгирт, която се е състояла през 1071 г.Значи, сега сме 1718 година ... Браво на Зелка! Шест плюс по смятане за трети клас! :)