Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много – НАТО и ЕС!

Борисов в Солун: Нашата свързаност е геостратегическа!
16 ное 2018 15:45, Елка Василева
283
Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много – НАТО и ЕС!
Бойко Борисов. Снимка: МС

"Няма по-добро място от Европейския съюз. И Гърция, като изпадна в криза, кой застана до нея - Европейският съюз. Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много - НАТО и ЕС". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Третата среща на високо равнище в Солун, посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани, съобщи правителствената пресслужба.

"Нашата свързаност е и геостратегическа във всяка една сфера. И колкото по-скоро видим Македония в ЕС и НАТО, толкова по-добре за България и Гърция", каза още Борисов.

Той посочи, че някои неща трудно се приемат, както и с десетилетия трупаните исторически конфликти, но дали това е изгодно за бизнеса.

"Не е ли добре да има свързаност София-Скопие, да имате София-Солун, но и Солун-Скопие-Тирана-Белград? Така и бизнесът, и транспортните коридори всеки да ги предпочете там, където му е удобно", каза още премиерът Борисов.

Още по темата

В обръщението си към лидерите от балканските страни той риторично запита какво по-добро от това Гърция да има излаз на Дунав, а по този начин да се развиват Дунавската, Румънската, Черноморската стратегия.

"На Бургас да имате кей и вие, а съответно България и Северът да имаме - в Солун и Александруполис", обърна се премиерът Борисов към гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Българският министър-председател подчерта, че вече е време да спрем да говорим за Западни Балкани, тъй като Гърция, Румъния, България, които вече са в ЕС, не могат да бъдат изключвани или разделяни в ключови сфери.

Борисов сподели пред форума в Солун идеята Александруполис да бъде свързан с магистрала и да се модернизира жп линията с Бургас, припомни и важни акценти от Четиристранната среща на високо равнище във Варна, на която гост по покана на българския премиер бе израелският му колега Бенямин Нетаняху.

В изказването си министър-председателят Борисов се фокусира още върху важни за региона инфраструктурни отсечки и върху газовата свързаност. "В момента няма нищо, което да ни спира да продължим да развиваме търговските ни отношения, стокооборотите, както и тази свързаност, за която говоря", завърши Борисов.

В Третата среща на високо равнище в Солун, която се домакинства от премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас, участват още министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал, министри от региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме проблем. Не произвеждаме нищо. Плащаме безбожни данъци. Получаваме нищожни заплати. Дишаме *** от ТЕЦ. Караме коли трета ръка. Носим дрехи втора ръка. Ядем палми първа ръка.
194
2
 
8
 
! Отговори
Thomas Wilson - USA преди 5 години
Без решителната намеса на този голям американски президент, България щеше да бъде разделена м/у Гърция, Сърбия и Румъния...............тези държави са имали големи апетити към Беломорска Тракия, Царибродско и Добруджа!!Франция и Британия са искали да ликвидират България като държава..............те са най-големите врагове на България..............не САЩ, американците са ни помогнали през 1919 г.!!
193
0
 
7
 
! Отговори
Thomas Wilson - USA преди 5 години
Този USA-президент (голям учен, Нобелист, ректор на Принстънския университет) има голям заслуга България да бъде запазена като държава, той я спасява от плановете на Великобритания и Франция..............тези две велики западноевропейски сили буквално искат да заличат България от картата на Европа !!!
192
14
 
8
 
! Отговори
Зайко преди 5 години
Щом мразите Европа и искате Русия ще ви кажа какво ще направим. Ще направим референдум. Тези които гласуват да останем в ЕС ще избягаме като бежанци и политически опоненти-дисиденти в гнилия Запад в Маями или на Ривиерата :D Тези които искат да строят комунизъм остават тук и канят руските солдати да минат дунава. Ще направите Радев Велик и пожизнен Лидер, баща на народната република! Така всички ще са щастливи! :))))
191
4
 
15
 
! Отговори
Thomas Wilson - USA преди 5 години
Британия и Франция.............най-големите врагове на България.При подписването на Ньоския договор през 1919 г. Британия и Франция искат да ликвидират България като държава и да я разделят на 3 региона, под контрол Гърция, Румъния и Сърбия.Томас Уилсън........един велик американски президент и голям човек не позволява това да се случи!!Ние, българите му дължим признателност.................в САЩ също има приятели на България!!!
190
3
 
5
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До Анонимен--197;Това което си надраскал говори колко си неграмотен.Освен с Австрия Русия подписа с Англия на 31.05.1878 г. Лондонско СПОРАЗУМЕНИЕ известно като;СПОРАЗУМЕНИЕ ШУВАЛОВ --СОЛСБЪРИ. Там ни разделиха на ДВЕ. Русия иска МАЛКА И ПОСЛУШНА Б--я. Затова беше против СЪЕДИНЕНИЕТО.Англия го пизна и предупреди Турция;НИКАКВА ВОЙНА С Б--я.В знак на благодарност ние се съгласихме да и платим ЛИНИЯТА РУСЕ--ВАРНА,която е английска ,строена от фирмата "БРАТЯ БЪРКЛИ". Пусната 1866 г.
189
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига си писал врели некипели. Чудя се защо ти отговарям. Има много хляб да изядем докато стигнем икономиката, която имахме до 89-та. Но с тоя некадърник и *** никога май няма да го направим.Ако бай Тошо е ***, тоя е луд за връзване.
188
14
 
3
 
! Отговори
Зайко преди 5 години
Чета коментарите и се убеждавам, че на България й трябва един Ким Чен Ун, да я превърне във втора Северна Корея, по границите стени и картечници, птиче да не може да прехвръкне, и по цял ден на бой и вода и паради! Вставай страна огромня!
187
5
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До привет от Германиякукло,да не си друсана?!-Първо:-"Соцсистемата" НЕ фалира,та беше ФАЛИРАНА!!! От същите изчадия,които я създадоха.-Второ:-Пенсиите в Гърция 3500 евро?!?!..Душо,лекувай се!....Лекувай се..
186
15
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До Анонимен--189;Държавата ни се намираше постояно във ФАЛИТ защото нашите комунисти бяха най -прости. Даже и от руските. Начело на държавата стояха хора ,които цял живот не са създали нищо. Само са КРАЛИ. От 90% собственици направихте 100% наемни работници.Направихте българите руснаци, най- лошия МАТРЯЛ. Какво хубаво е дала Русия на света. Тя е виновна за ПСВ и ВСВ .Тя създаде немската Армия . Тя докара Хитлер на власт.Прочетете РАПАЛСКИ ДОГОВОР.
185
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отвратения, имаш много здраве.Русия искаше голяма България. Русия смяташе, че ако Българиь е силна и голяма, тя ще бъде стожер на руските интереси на Балканите. Същото беше и днес е отношението и към Сърбия. Но Сърбия никога не се отметна.А ние сме и винаги сме били фурнажийски лопати. Затова винаги губим. Ипрез двете световни нойни и днес с тия циркажийски политици.Кой каквото си направи сам никой друг не може.
184
8
 
1
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До Анонимен--172Много си неграмотен. На 08.07.1876 г Русия и Австрия подписаха РАЙХЩАДСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ. На 15.01.1877 г.подписаха Будапещенското споразумение и се разбраха ;ДАНЕ СЕ СЪЗДАВА ГОЛЯМА И СПЛОТЕНА Д__ВА. На Цариградската конференция ни ГЛАСУВАХА ; Автономия и 175 кв. км. територия. Русия провали конференцията, защото искаше да води войнс с Турция за да си възвърне статуквото от преди Кримската война.Санстефанска Б--я е руска измишльотина,има Българска ЕКЗАРХИЯ --225 000 кв.км. те
183
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойната готовност на НАТО е трагична. Армиите на страни като САЩ, Русия, Китай, Индия, Пакистан, Великобритания и още някои други, могат да попилеят армията на НАТО за около 24 часа.
182
4
 
6
 
! Отговори
до привет от германи преди 5 години
И освен гръцката защо и португалската и испанската икономики са на ръба.
181
3
 
7
 
! Отговори
до привет от германи преди 5 години
Ти по-добре обясни защо гръцката икономика фалира в "преуспяващия" ЕС.
180
3
 
9
 
! Отговори
90296 преди 5 години
Що за ритиричен въпрос? При проблем ще ни защитят Отан начело с Паси, Плевнелиев, Тафров и други подобни защитници.
179
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На нас българите той ни е проблема. Да не дрънка глупости, а до се маха. Като е загрижен.От много грижи се докарахме до тук - най бедната нация в ЕС.
178
5
 
12
 
! Отговори
BG+RU преди 5 години
Българи и руснаци сме братя по кръв и религия ......................истинската война се води от Запада срещу православните държави......................България, Русия, Сърбия и т.н.
177
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И Гърция, като изпадна в криза, кой застана до нея - Европейският съюз. Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много - НАТО и ЕС""Ако стане проблем, на тебе няма да има кой да ти помогне, защото ще увиснеш като Мусолини.
176
0
 
16
 
! Отговори
история преди 5 години
До привет от Германия 176България загуби Македония, Тракия и Северна Добруджа точно заради политиката на Великобритания и Франция!!!Дори за САЩ не бих казал, че са ни големи врагове...........истинските врагове на България са Англия и Франция!!