Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много – НАТО и ЕС!

Борисов в Солун: Нашата свързаност е геостратегическа!
16 ное 2018 15:45, Елка Василева
283
Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много – НАТО и ЕС!
Бойко Борисов. Снимка: МС

"Няма по-добро място от Европейския съюз. И Гърция, като изпадна в криза, кой застана до нея - Европейският съюз. Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много - НАТО и ЕС". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Третата среща на високо равнище в Солун, посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани, съобщи правителствената пресслужба.

"Нашата свързаност е и геостратегическа във всяка една сфера. И колкото по-скоро видим Македония в ЕС и НАТО, толкова по-добре за България и Гърция", каза още Борисов.

Той посочи, че някои неща трудно се приемат, както и с десетилетия трупаните исторически конфликти, но дали това е изгодно за бизнеса.

"Не е ли добре да има свързаност София-Скопие, да имате София-Солун, но и Солун-Скопие-Тирана-Белград? Така и бизнесът, и транспортните коридори всеки да ги предпочете там, където му е удобно", каза още премиерът Борисов.

Още по темата

В обръщението си към лидерите от балканските страни той риторично запита какво по-добро от това Гърция да има излаз на Дунав, а по този начин да се развиват Дунавската, Румънската, Черноморската стратегия.

"На Бургас да имате кей и вие, а съответно България и Северът да имаме - в Солун и Александруполис", обърна се премиерът Борисов към гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Българският министър-председател подчерта, че вече е време да спрем да говорим за Западни Балкани, тъй като Гърция, Румъния, България, които вече са в ЕС, не могат да бъдат изключвани или разделяни в ключови сфери.

Борисов сподели пред форума в Солун идеята Александруполис да бъде свързан с магистрала и да се модернизира жп линията с Бургас, припомни и важни акценти от Четиристранната среща на високо равнище във Варна, на която гост по покана на българския премиер бе израелският му колега Бенямин Нетаняху.

В изказването си министър-председателят Борисов се фокусира още върху важни за региона инфраструктурни отсечки и върху газовата свързаност. "В момента няма нищо, което да ни спира да продължим да развиваме търговските ни отношения, стокооборотите, както и тази свързаност, за която говоря", завърши Борисов.

В Третата среща на високо равнище в Солун, която се домакинства от премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас, участват още министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал, министри от региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една френско- канадска фирма сега краде българското злато!!!
154
13
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До Наглеци--149;На изборите 1997 г 67% гласуваха за програмата на СДС--влизане в НАТО и ЕС. Когато ни вкарахте в СИВ и Варш. договор питахте ли ни? Хайде марш в Сибир.И да има референдум ще го спечелим. Ние сме повече от вас. Над 65% са за ЕС и НАТО.
153
5
 
14
 
! Отговори
сатанато преди 5 години
НАТО колко е помогнало на Кипър да си върне окупираната от Турция северна част? НАТО колко помага на Гърция например при непрекъснатите провокации и спорове за водната граница между Гърция и Турция и нарушаване на въздушното пространство от изтребителите?
152
5
 
19
 
! Отговори
0 преди 5 години
Нито НАТО, нито ЕС ще ни спасяват, каквото и да стане. Относно кризата - нашата криза е много по-тежка от гръцката.
151
2
 
18
 
! Отговори
врагове на България преди 5 години
Враговете на България са следните:1.Турция - 5 века турско робство;2.Гърция - близо 2 века византийско робство;3.Британия...........традиционен враг на България.....Чърчил е искал да унищожи България и да срине София със земята;4.Франция..............сега френското лоби е много силно, то работи с/у България...........примери Меглена Кунев и Мария Габриел!!!
150
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС и НАТо направиха кризата в Гърция. САЩ фалираха банки и всички почнаха да теглят.
149
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Победителите не ги съдят.
148
12
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До татул--139;Където е стъпил руски ботуш ,100 г. няма оправия. На прости хора им дай руски комунизъм и това им стига.Само нашите комунисти са по--прости от руските.Конунизма докарва хората до ОСКОТЯВАНЕ. На Сталин не му трябват умни а Тълпа селяния.
147
4
 
19
 
! Отговори
Наглеци преди 5 години
Защо не направихте референдум за приемането ни в НАТО и ЕС? Страх ви беше от резултата и изкарахте народа ***, та взехте решението без да го питате. Вече сме в трета национална катастрофа. Колко време ви трябва,за да го осъзнаете?
146
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другите идиотжини на комунистите съм ги забравил, но лозунгите на НАТО и ЕС са много същите.
145
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живей, живей труда!Вечна дружба!
144
2
 
0
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
До ОтвратенЧерните полковници обещаваха да не отстъпят нито педя земя.Ама с обещания не става !!
143
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целите им са коварни и антибългарски. Те ни съсипаха армията и те ни източват всички ресурси, превърнаха ни в роби. Диктуват всичко във всяка област.
142
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом партията е казала, значи така е.
141
10
 
7
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До h--136;Много поздрави на майка си ,сестра си,жена си и дъщеря си.Абе *** когато в Гърция бяха на власт ЧЕРНИТЕ ПОЛКОВНИЦИ ,се опитаха да присъединят Кипър към Гърция и получиха съответния отпор от Турция.
140
6
 
12
 
! Отговори
Малко близка история преди 5 години
Когато Турция завзе половин Кипър, НАТО така помогна на Гърция, че е на път да загуби и другата половина. Като избрахте Симеон Сакскобургготски за министър-председател, помислих, че по-*** управник не сме имали, но настоящият го бие и по този показател.
139
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бугарската държава ще се саморазтури както го е правила винаги до сега.
138
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
М,дааа.Турция окупира половината Кипър и няма намерение да се изтегли.Та къде са НАТО,ЕС и "Великите сили" чрез санкции и дипломация да се реши кипърският проблем.
137
2
 
6
 
! Отговори
татул преди 5 години
Да сме надиграли някога гърците в политиката.Да сме построили държа- вата,където хората живеят добре.Да сизащитаваме народа ,а чужденците да сасамо средство за доходи.Поне направиязовири на струма и им продай водата.Не е добро ,но е някакво отстояване,пъкотнякъде да се започне.
136
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите на тиквунците в почест на главния тиквун. Ако не беше страшно, щеше да бъде смешно.