Недоволство, протести: Сърбите търсят повод да излязат на улиците

Проявите са продължение на недоволството от последните години
18 мар 2019 10:20,
47

Липсващата демокрация в Сърбия е причина за нестихващите протести в страната. Бисер Банчев от Института за балканистика заяви, че настоящите протести са продължение на демонстрациите в страната през последните години.

Той обаче бе категоричен, че протестите вече се политизират, което не е добре за властта.

"Тези протести се очакваха по-рано. Те са продължение на демонстрациите от 2016 година. През последните години имаше много вълни от протести. Има нагласи срещу управляващите и хората си търсят повод да излязат на улиците", заяви Банчев.

Още по темата
Той допълни, че със сигурност действията за присъединяване към ЕС са силно одобрявани от обществото, но въпреки това хората са недоволни от управляващите и ситуацията в страната.

"Трябва да отчетем, че протести има почти из целите Балкани и Европа. Драмата на протестите в Сърбия е дали ще бъдат оставени в ръцете на опозицията. Исканията на сърбите са много различни - едни искат оставка на президента, други - не", каза Банчев пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът Николай Кръстев допълни, че не вярва президентът Александър Вучич да подаде оставка, въпреки сериозното напрежение в страната.

"Тези протести показват, че напрежението не може да бъде свалено. Властта няма нужното доверие. Показва и че напрежението е много сериозно. Вучич демонстрира вътрешно спокойствие, но мисля, че е притеснен. Той започва да губи сръбското общество. Едва ли ообаче ще се стигне до оставка. Президентът много добре манипулира общественото мнение. Демокрацията в Сърбия не работи. Това създава вътрешно напрежение. Все още въпросите около Косово и границите на са решени изцяло. Хората вече не вярват на Вучич", заяви журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е да имаш съюзник. Путин подари на сърбите две ескадрили самолети, а нашия съюзник ни продава на двойно по-скъпа цена от Бахрейн четвърт ескадрила...Норално е в Белград сороспиите да са се развилнели, за да хвърлят прах с по 2000 протестъра, че е време УСА да агресира към поредната страна в света, Венесуела, но ..и там като в Сирия ще срещнат руски сили и ще побегнат това не е слабия комуншистически Съветски съюз.
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сорос към Вучич:- Като немаш пари ти си нищо !Вучич:- Я па имам Русия !Сорос:- А с Русия си хептем нищо !
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИсторикТурчин, видно от постовете ти, благодарение на коминтерна Турция не е закрита като държава. След Югославия идва нейния ред. Засега ще рупате скъпи чушки, а бащицата ви Ерогановайвайвайалла само ще пищи от мъка. Време е и другите измислици на коминтерна - Македония и Украйна да си отидът към отечествата.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КругерОфициално се обяви, че ни мина по бвп, а ако разчиташ на Уикипедия, твоя си работа. Те соросляците непрекъснато в уикипедията ни чернят историята, но са напразни техните туркофилски усилия.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** отоманци от форума, ха направете справка колко процента на изборите взема Вучич, и че опозиционната партия е под 10 процента, а като се обединят им се събират на обединената опозиция 15 процента и вижте как тука герб едвам си напазарува депутатите на Марешки за кворума. Коя власт е стабилна и коя не е стабилна? И да има избори Вучич пак ще вземе 55 процента. Но те не искат избори а коалиция с властта без избори.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде и ние да излезем на протест срещу закупуването на самолетите и застрахователната система.
19
5
 
2
 
! Отговори
Кругер преди 5 години
До АнонименКога Сърбия ни е минала? Гледай малко статистика, недей да плюеш... Нашият е 170, техния е 118. Справка - уики.
18
6
 
4
 
! Отговори
Историк преди 5 години
И Вучич като Милошевич не разбира, че азиатска държава на сред Европа няма бъдеще !Сърбите само губят като се държат като по-косовари от косоварите !Те още на могат да капират, че ин витро заченатата им от Коминтерна "Югославия" е едно безвъзвратно отхвърлено от Историята недоносче !
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само турците в този форум използват израза московската орда, а истината е, че турските пълчища от неграмотни завоеватели, дошли на Балканския полуостров и върнали развитието му назад с 1000 година са турски орди. Диви и неграмотни. Турци, като толкова ви пречи Русия, защо не я нападнете, аллаха нещо не ви помага - икономиката ви се срива... Армията ви превзема една година малкия сирийски град Африн....
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те не търсят повод. Поводи колкото искате имат за сваляне на русофила и комунист Вучич. Хората не желаят да са в евразия, а в Европа.
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди две години Сърбия надмина България по брутен вътрешен продукт. Ние докога ще дремем, докато и Албания и Молдова ни минат по брутен вътрешен продукт ли?
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите ценят посегателствата на свободата и протестират. А все пак на дъното по свобода на словота на Барлканите е Бокова България - последна на Балканите и на 111 о място в света. Тук обаче никой не протестира, а като излязоха протестиращи наскоро сайтът ги обяви за платени. Щото в сайта обслужват ГЕРБ безплатно.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как сърбите да са за НАТО. Именно НАТО бомбардира преди няколко години Белград, убивайки окол 10 хиляди мирни жители, повечето от които жени и деца.Това няма как да се прости. Никога.Защото сърбите са помнещ народ и с достойнство.А предатели и проджници има навсякъде, все пак.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тук беше така! Сив сектор на труда! Това е в основата. Не че напират за ЕС и НАТО! -:)
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия майданчиците ли са ?Само че подобни номера в Сърбия не вървят.
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали Сърбия е пръв приятел на Русия и ***?Би трябвало всичко да е наред. Хората да са щастливи, а държавата да просперира.Те са анти СаЩ и НАТО...значи са на правия път...а, пък хората недоволстват.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мришещият на пръст евреин пак е развързал кесията.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия тамошните умно красиви продажници ли са ?
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден хибридки и фейкове.Никой в Сърбия не иска да маха Вучич. Народът го обича.А това че 20 зороши вземат пари да викат, на никой не му пука.
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е сърбите да отхвърлят васалното си подчинение от Московската Орда !