Реформите на Мицотакис: Гърция прави завой надясно

Алексис Ципрас обвини правителството, че създава "партийна държава"
12 авг 2019 20:00, Елка Василева
45
Реформите на Мицотакис: Гърция прави завой надясно
Кириакос Мицотакис. Снимка: Reuters

Само месец след избирането му гръцкият премиер консерватор Кириакос Мицотакис предприе обещания завой надясно, залагайки върху реформа на държавата, както и върху засилване на сигурността и на частния сектор.

За да се обърне четиригодишната страница на лявото управление, три законопроекта бяха незабавно внесени в парламента след победата на Нова демокрация на парламентарните избори на 7 юли с цел да се постигне приемането им преди края на тази седмица. Една спешна задача преди парламентарната ваканция, която вече бе отложена заради летните избори, пише Франс прес.

Два текста бяха гласувани вече, а третият се очаква да бъде гласуван до петък.

Първата реформа, приета миналата седмица, предизвика най-малко вълнения: намаляването на данъка върху недвижимите имоти - данък, въведен под натиска на кредиторите по време на кризата, и критикуван от гърците.

Това намаляване, което бе обещано също и от неговия предшественик, но само за дребните и средни собственици, е разширено от новото правителство до големите собственици.

Още по темата

Целта е "да се възроди средната класа", бе заявил премиерът пред парламента. Законодателната промяна получи широк консенсус.

За сметка на това законът за реорганизация и "прозрачност" на правителството и "на централната държавна администарция", гласуван във вторник вечерта като цяло само от управляващото мнозинство, повиши с една степен конфронтацията между десницата и левицата.

Този закон, определен от премиера като "безпрецедентна инициатива", цели да подобри "ефикасността" и "координацията" на правителствената машина и да се бори срещу "клиентелизма" и "бюрокрацията" - ендемични проблеми в Гърция.

Текстът предвижда засилване на "председателството на правителството" - орган, подчинен на премиера, който се превръща в нещо като "работна група" "с разширени пълномощия" - модел, вдъхновен от други европейски страни, според Нова демокрация.

"Бюрокрацията струва 7 процента от брутния вътрешен продукт - най-високият процент в Европа", изтъкна снощи като аргумент през паралмента Кириакос Мицотакис.

Но опозицията критикува "хиперконцентрацията" на изпълнителната власт и отслабването на ролята на министрите.

Бившият премиер Алексис Ципрас обвини правителството, че създава "партийна държава" и че увеличава броя на правителствените сътрудници, което ще обремени бюджета на държавата.

"Мицотакис, канцлерът на Балканите", написа иронично неделният опозиционен вестник "Документо".

"Неолибералната държава има нужда от стегната структура, за да бъде ефикасна, и не се интересува от легитимността на своята организация", обяснява Михалис Спурдалакис, университетски преподавател, който оглавява комисията за ревизия на конституцията.

Реформата включва създаване на "национална служба за прозрачност", за да "се бори с по-голяма ефикасност срещу корупцията".

Мицотакис, бивш министър на административната реформа в пика на кризата /2013-2015/ в коалиционно правителство на десницата и социалистите, прилагаше строга политика към държавната администрация, диктувана от кредиторите, която доведе до уволнение на хиляди държавни служители.

Привърженик на частно-публични партньорства, премиерът смени освен това директорите на някои държавни или полудържавни структури, като назначи кадри от частния сектор, и обяви постепенно намаляване на данъците за предприемачите.

Сигурността е друг приоритет на правителството с назначаване на 1500 нови полицаи, засилване на контрола на границите, ускоряване на връщането в Турция на мигранти, които не са получили убежище в Гърция, или премахване на мярка, улесняваща достъпа на мигранти до социално осигуряване.

Министерството за миграционната политика бе премахнато. Управлението на близо 70 000 мигранти в страната и на подновяването на мигрантския приток е вече в ресора на заместник-министрите по въпросите на защитата на гражданите.

В четвъртък дебатът по третия проектозакон, който се очаква да премахне "университетското убежище", се очертава бурен. Става дума за отмяна на забрана за полицията да влиза в университетите - закон, наследен от студентски бунт срещу диктатурата на полковниците /1967-1974/, който Кириакос Мицотакис иска да премахне, за да "възвърне сигурността" в университетските кампуси.

Цел: да се предотвратяват градските безредици, виновниците за които често са базирани във факултетите, според правителството.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13И с какво да ги увеличат? Откъде? На един работещ са двама пенсионери. Повече данъци? Или как?Лесно се говори, трудно става...
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8До тук кой ги докара? Един комунист Папандреу! Те винаги са си били комунизъм, демек живеят прилично всички, сметката никой не я плаща! За какъв капитализъм говориш?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърция виаги се е движила на "Зиг - Заг"!!!!Днеска "у десно", утре "у лево"!!!Но, почте винаги са успявали да минат "между капките".
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКогато видя гръцка пенсионерка да дойде в БГ да обслужва наши пенсионери, само тогава ще повярвам, че са зле.....Гърците не са виновни,че си гледат интереса и населението,те имат силно развито чувство за солидарност и социална справедливост,ти по-добре питай нашите политици защо не увеличат пенсиите на старите хора!
10
2
 
17
 
! Отговори
Константинопол преди 4 години
Хитрите византийци знаят как да вземат заеми, да си живеят добре, да не ги върнат и да реват че имат да връщат. Ей, хитро племе!
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сметка на Визнтия България направи лупинг и завой надолу.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато видя гръцка пенсионерка да дойде в БГ да обслужва наши пенсионери, само тогава ще повярвам, че са зле.
7
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей сега ще видят кон боб яде ли.Отсега ги съжалявам гърците.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мицотакис ще крадне още повече и ще докара нов фалит или ново отлагане на фалита. Спасението е комунистическата партия на Гърция, Тя винаги е обявявала, че капиталистическата система е коренът на икономическите проблеми в страната. Затова според партията Гърция трябва да напусне ЕС и еврозоната.
5
4
 
23
 
! Отговори
Димитракис преди 4 години
Ясу, вулгаракис! Кефите се, че Елада е фалиракис, а?! Е, Димитракис пак не работакис, не връщакис евракис на германакис, пиякис узакис, а булгаракис берякис портокалякис и бършакис елинакис дуппакис. :)
4
2
 
14
 
! Отговори
V преди 4 години
Гърция до сега плаща само лихвите по големите кредити ,а от 2020 г трябва да почне да изплаща и главницата .Познайте дали ще стане това ???
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малее гърците не искат на ляво, шок и ужас. Как така бе комшу? Комунизма е голяма работа, питайте нашите форумци хахахаххаххахахх
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърция прави завой надясно, втори наляво, трети нагоре, а ние? Накъде точно завиваме ние? Завиваме ли нанякъде, вървим по права линия или какво точно правим?
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като че ли.И тя не знае къде се намира и На какво ниво! Всеки идва на власт с гръмки думи. И на края все се оа к ват-:) Май не са виновни " политиците" Защото те все търсят нови " думи" в речника си. За да завладеят наивниците избиратели.!-:) Нещата винаги се повтарят.Само имената на " политиците" са различни!-:) Май чеИ тази форма с " парламентаризма" Не е правилна уви! Върти се в омагьосан кръг и " капитализма" Колкото и да се опитва да ни убеди.Че е по " висша форма" от комунизма!