В капан на Самотраки: Българи не получават помощ от външно министерство

Хората без информация от консули и от местни и български власти
13 авг 2019 12:33, Петя Славова
100
В капан на Самотраки: Българи не получават помощ от външно министерство
Снимка: bTV

Вече три дни стотици туристи, сред които и много българи са блокирани на гръцкия остров Самотраки. Причината е, че фериботът до Александрополис не работи. На голяма част от хората им се налага да спят на улицата или в колите си, а от снощи на острова се разпали и пожар.

Нито гръцките, нито българските власти дават информация дали скоро ще има ферибот, разказва пред bTV един от блокираните там българи Николай Николов.

Още по темата

"От три дена сме в тази ситуация на наредени коли до пристанището. Властите не казват нищо. Свързахме се с българските власти, които обещаха да сътрудничат, а вече четвърти-пети ден никой не ме потърси."

По думите му времето от вчера се е влошило и заради това едва ли ще има и този ден ферибот.

Според Николов, създалата се ситуация идва от превозвача, който е трябвало да има два кораба, от които единият бил счупен, а другият се развалил преди дни. Други фирми се опитали да го заместят, но заради настъпилото лошо време не могли да стигнат и така хората се озовали в капан.

"Разговарях с консулите в Солун и Атина. Те ми казаха, че ще ми дават информация, но така и не съм получил обаждане от тях. От Външно министерство също ни обещаха да сътрудничат, но все още никой не се е свързал", обясни мъжът.

Николай Николов допълни, че вчера за последно се е чул с български консул, който му обещал, че ще има ферибот или в 11, или 7 часа вечерта, но след като нямало такъв, дори не го предупредили.

В момента, по думите му опашката около пристанището е около километър, като много от хората са се изнесли да си търсят подслон, докато ситуацията се промени. Самият Николов също си е намерил вече къде да спи. Все още има средства, но е въпрос на време да свършат.

По думите му на острова има поне 20-30 семейства българи, сред които и малки деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да получат помощ от България като самата Гръцка държава не иска да помогне !
86
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега пък на тия заблудени туристи на забутания остров ,външно м-ство им виновно!Да дишат дълбоко свеж морски дим и да чакат някой ферибот да се смили над тях!Ташкарлъка иска жертви!Нали после ще се хвалят ,че са били в Гръцко на почивка,а не на забутаното ни Черноморие!
85
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От десет години не помня едно лято без проблеми в Гръцко. То горски пожари, то наводнения, то блокади на границата, стачки на този и онзи, сега ферибота бил счупен. Малака ???? WTF !
84
8
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Ами трябва да знаете, че забивайки се на некъф забутан остров на гъзъ на Еляда, рискувате да си останете там и да дишате пушеците на горските пожари, кой ви е виновен, че сте решили да се праите на интересни и да храните чужди икономики. Едно време ако ни бяха оставили излаза на Бяло море с Тасос и Самотраки, както по времето на цар Борис Трети Обединител, сега там щеше да е рай. А за гърците е най-далечната провинция.
83
3
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До 30-анонимен/това ти е проблема/- чети бе,ако си грамотен! Пиша ЧЕ ПРИ СМЯНА НА ДОКУМЕНТИ Е ПЪЛЕН УЖАС! НЕ ГОВОРЯ ЗА ДРУГ ВИД ПОМОЩ,а за ЗАДЪЛЖЕНИЯ на чиновничетата там и бюрокрацията в консулствата на РБ по света! И още нещо,повярвай ми НЕ живея с мизерните ти 2 лв вече 15 год в Западна Германия!УМНИК......Иначе навсякъде се тръби че бг консулствата помагат при нужда-дръж...ки!
82
6
 
4
 
! Отговори
Ало комшу преди 4 години
На грешни хора звъните,обадете се на турското консулство и досега да са ви освободили от острова.
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пращаме фрегатата дръзки
80
4
 
3
 
! Отговори
Мехлеман Нагазян преди 4 години
До Анонимен 82"А тези, които ще опитат, все пак да си знаят, че никое посолство на никоя държава никъде не изпълнява ролята на кредитор на останали без пари туристи."Това не е вярно! Лично съм бил потърпевщ от кражба в чужбина и получих пълна подкрепа от холанското посолство (където съм гражданинкакто и в България) като средства за хотел, храна, обратен билет и преводач! Мога само да посъветрвам българите в беда в чужбина с двойно гражданство да не се обръщат за помощ към българско посолтво
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за какво са тези колсунства не мога да разбера там са назначени наи големите еснафи които мислят само за своето благоденствие а българите които искат помощ кучета ги яли по скоро ако оискат помощт да кажем от виетнамското посолство ще им помогнат защото имат сърца а не като нашите МУТРИ ПСЕВДОПОЛИТИЦИ които ги интересува само келепира
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че българските консулства не стават за нищо, е добре известен факт. Само че като граждани на страна от ЕС можем да търсим закрила от посолството на всяка държава-членка на ЕС. А тези, които ще опитат, все пак да си знаят, че никое посолство на никоя държава никъде не изпълнява ролята на кредитор на останали без пари туристи.
77
2
 
6
 
! Отговори
Буркан Банк преди 4 години
Скоро пишехте,че сърбите правели зимнина в Гърция.Нима не остана някой буркан.Така трябва да постъпват и българите-първо зимнината,после скарата на терасата.При бедствие или технически проблеми-отваряш зимнината.Преди време почти всеки правеше зимнина,сега се измоулузихме и гледай до къде стигнахме.Виновен бил консула...Що?Да не е свършил оцета или солта?Вие се молете тия стари таралясници-фериботи да не потънат.А какви разкази ще има като се върнат-море, звезди, русалки те обслужват!
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави са хората да се оплакват. Тоа консул що не подкара един ферибот и да ги прибере?
75
4
 
3
 
! Отговори
Ставрос преди 4 години
Обичам бугарки да цънкам и да па им падат прашлякис на подакис. Карина ела при мен остави ги тея монголи гладна имам къща в Кавала и много евракис
74
4
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Българи не получават помощ от външно министерство"Е,това едва ли е изненада за някой.Те да не са станали консули,за да помагат на хората.Не ставайте наивни.Те стават консули по партийна линия и за лични облаги,и изгода.Или я да съдействуват за някоя сделка,срещу комисионни,я да издържат "детето",ако следва в съответната държава.Общо взетето за такива битовизми,но финансово изгодни.Пример,Надето Михайлова е оставила посолството в свободен режим и обикаля козметични центрове,соарета,и матнета
73
5
 
16
 
! Отговори
Кътю преди 4 години
Гледах го тоя Николай Николов в сайта на бТВ. Много нагъл тип. Държи сметка и иска от външно и консула да му дават информация кога ще имало ферибот. Спяли по колите, бедстват, нямали пари. Все едбо някой насила го е пратил там. Да не им се помага изобщо. Безотговорно е да нямаш пари и да ходиш по островите
72
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Външно са фигуранти и на заплати. Всеки българин добре да обмисля къде ходи по чужбина и възможните неприятни развития, и да си прави съответните застраховки.
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пък кво се помислиха за американски граждани. смех. Я се оправяйте сами.
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте им няколко опаковки русенско варено на горните!
69
5
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Карина е голяма баровка.Тя ходи на Гърция с газовия котлон, бърка имам баялдъ в стаята и вмирисва на запръжка.
68
2
 
11
 
! Отговори
Гинка преди 4 години
Тази новина ми развали деня. Жал ми е за хората обаче, какво ша правят на това Самотраки ша им одерът кожите. Хайде ще спят в колите ами храна... То там един лен е 2 евра, сиренето десетка, а хората са си свършили провизиите