Шпионски скандал тресе Сърбия, има и българска следа?

Руски шпиони вербували сръбски агенти
Обновена: 21 ное 2019 13:26 | 21 ное 2019 13:26,
62
Шпионски скандал тресе Сърбия, има и българска следа?
Снимка: Кадър YouTube

Председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово и Метохия Милован Дречун заяви пред телевизия РТС, че против Сърбия се водят множество хибридни операции от няколко страни.

Според него има връзка между публикуваното видео и неотдавнашната реакция в България на пристигането в Ниш на руски зенитно-ракетни системи С-400, предаде Фокус.

Освен това държавният служител припомни твърденията на Белград, че в Северна Македония има разузнавателен център, от където българското и хърватското разузнаване провеждат операции срещу страната му.

Доказателство за това, както заяви Дречун, е случаят с пуснатия видеозапис, на който се вижда как руски разузнавач дава пари на предполагаем високопоставен сръбски държавен служител.

Вчера държавният глава Александър Вучич поиска от военното разузнаване да разследва евентуална афера за шпионаж.

Става въпрос за скандал, при който руски шпиони са вербували сръбски агенти. Вучич е свикал среща в качеството на главнокомандващ на сръбските въоръжени сили, за да ги информира за резултатите от разследването.

По-рано белградските медии съобщиха, че руският дипломат и офицер от военното разузнаване Георги Клебан е заснет във видео, на което се вижда как дава пари на високопоставен сръбски служител.

Клипът е публикуван в YouTube на 17 ноември, автентичността му е потвърдена от изданието Blic и от разследващ журналист.

"Сърбия трябва да надгради своя защитен механизъм срещу онези хибридни операции, чрез които външни държавни или недържавни участници имат за цел да повлияят на външната и вътрешната политика на страната", заяви той.

"Това е неразделна част от хибридна операция, обвързана с пристигането на руския президент Владимир Путин", добави парламентаристът.

Той посочи, че за записа се знае много малко и че има много непроверени неща.

"Самите кадри, когато ги погледнете, са доста аматьорски направени. От друга страна, се поставя въпросът коя чужда служба, ако не и наша, е готова да извърши подобна операция - за да могат да придружават двама души, да знаят мястото на срещата им, да записват от колата, когато се срещат навън, разговорът им в ресторанта, съдържанието на чантата и как изглежда руският агент", продължава Дречун.

Той попита кой е авторът на записа и кой е човекът от сръбската страна, който уж е предал информацията на руски агент.

Коментирайки съобщения в медиите, че кадрите са пуснати от САЩ, след 50 опита, осуетени от руските служби, Дречун заяви, че това може да е спекулация, но все пак показва средата, в която са публикувани кадрите и добави, че зад тази публикация изглежда стои български разследващ журналист.

"Той твърди, че не знае кой е автор, но изглежда, че съществуват механизми, чрез които определени лица и служби могат да разпространяват информация сред обществеността", обяснява Дречун.

Той припомни също, че наскоро България реагира остро и на присъствието на системата С-400 в Сърбия за съвместни учения на сръбската и руската армии и оцени, че историята може да навреди на руско-сръбските интереси.

Дречун посочи и вчерашната реакция на Атлантическия съвет в България, която, според него, е минала доста незабелязано, но все пак смята, че не е косвено свързана с тази тема.

"Те предупредиха българските служители, че на територията на тази страна (Сърбия) се провежда истинска хибридна операция и че нейната цел е да подготви терористични атаки в съседни страни", заяви той.

Освен това Дречун припомни, че по-рано е информирал обществеността, че в Скопие е сформиран маскиран разузнавателен център, в който също се намират членове на служби на съседни държави, като Северна Македония, Хърватия, България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Балканите никога няма да цъфнем, защото сме си турбо селяни! Все има някой готов да се продаде за пари и това е! България, Босна, Сърбия, Македония, Косово, Албания, Черна гора, Молдова и Румъния никога няма да прокопсат, ако не се свържат заедно в ядрото, което формира цялостно тези народи и манталитета на жителите на Балканите! Само отстояване на изконните традиционни ценности и на справедливостта ще ни извисят над изменниците ни!
19
9
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
С никаква химия не са бомбардирани сърбите, нито с радиоактивни материали. Освен това бомбардировките бяха абсолютно необходими, за да се вкарат в правия път.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой журналисти гледат много криминални филми,пускат тука лъжи да се пише в форума глупости.
17
7
 
4
 
! Отговори
САМО ТОЛКОВА преди 4 години
ли могат "партньорските служби" - да правят записи на улицата. Че толкова супер шпионски филми как от спътника ги снимат сме гледали. А тук пълна п.ростотия - двама души си разменят пакети на улицата. Аре у лево - ако имаше нещо толлкова шпионско на улицата ли ще го правят. Че те нашите Ц. дилъри на дрога по се пазят от случайни свидетели...
16
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааахххъъххх ! Какъв е тоя "шпионин" дето ще дава пари на улицата в плик на друг "шпионин" а не на скрито място ?Пародия на видео подобно на холивудското кацане на Луната
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като няма друго клипче от ютуб за баламите да коментират
14
5
 
12
 
! Отговори
д преди 4 години
Става въпрос за РУСКИ шпиони. Ама от ДНЕС.РУ се притесняват да не се минат, та в гръмкото заглавие намесват България. Важното в главните букви да не е любимата Русия.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12 В грешка си,Милован Дрецун е роден във Враня,отрасъл е в Сурдулица ,по тия краища власи няма,преобладават еничари от български произход на сръбска служба!
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По всяка вероятност това е заснето от сръбски разследващи журналисти ,но по стара традиция политиците в Белград замесват и България!Като казват ,че уж много сме протестирали,което не е вярно,защо сърбите не казват от къде прелетяха руските военни заедно със С-400 за да кацнат в Ниш?Тихомълком нашите министерства на външните работи и транспорта са дали разрешение на 22 и 23 октомври на руски военно-транспортни самолети да прелетят над нашето въздушно пространство!!!Баце е така и с тия,и с ония
11
1
 
27
 
! Отговори
ДАНЦ преди 4 години
Милован Дрецун е отявлен българофоб от влашки произход. Особено активен по македонския въпрос. Радетел за нова Югославия.
10
9
 
5
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 4 години
..... "Страхотни приятелски бомбадировки" на "Демократите" на Балканския Полуостров! ... С "БЕЗВРЕДНА" химия ..... !!!!! .... И сега 20 години и малко след това ..... Наистина ли се чудите за една от водещите причини на "БУМА" от тежки Онкологични и други заболявания в България ?!?! ..... А колко тежко болни деца с аномалии ?!?! ..... Обаче то за това няма проблеми и се "мълчи" ......... Все пак НАТО са ни такива ... "големи приятели" ... ПРЕДАТЕЛИ И *** - ПЪЛНО Е С ТЯХ В БЪЛГАРИЯ !!!!!
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дречун нещо се объркал!Ние нямаме разузнавателни служби,освен това е в сферата на фантастиката ,българи и северомакедонци срещу сърби!Може ако макетата са двойни агенти и всъщност са на сръбска служба!
8
12
 
8
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
Поредните "ХАмерикански" глупости ..... Един Бог знае какво точно пак искат да постигнат с тия тъпотии ........ Но то ще се разбере в скоро време ! .... Както се казва - ЩЕ ИЗСКОЧИ ЗАЕКА ОТ ..... ЦИЛИНДЪРА ! :) ;) :) ..... Но на 1000 процента "ХАмериканските Демократи" са замесени , и са в дъното на това !!!!!! ...... Ей като си спомня през 90-те КОЛКО "ДЕМОКРАТИЧНО" бомбадираха Сърбите с ... уран ! ... И тия "приятелски бомби" дори падаха чат пат и в "приятелска" България ! Страхотно просто!!!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От това , което се вижда, става ясно, че тези двамата са яко шпионирани, заснети и т.н. - от кого ли. Много неща остават неясни, но явно много различни шпионажи се конкурират в Сърбия. Шпионаж разобличава шпионаж, което си е пак шпионаж
6
11
 
9
 
! Отговори
Е И преди 4 години
КОКИНОВ го записаха, че е марионетка на ТИКВАТА, агент на ГЕРБ и бандата МУ и какво му се случи. Адвокатства си по живо по здраво Кокинов вместо да лежи в затвора. А ТИКВАТА МЪН,МЪН аз не съм, може би , КОЙ е направил записа. ТОВА е въпроса КОЙ е направил записа и отговора дали е истински ще изплува веднага
5
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък Джеймс Бонд е бил забелязан да пъха пари в гащите на Цеца Величкович в белградска дискотека.
4
13
 
8
 
! Отговори
ЗАПИСЪТ преди 4 години
е направен от така наречените "партньорски служби" за да влошат отношенита РУСИЯ-СЪРБИЯ, както и у нас подобен сценарий разиграха за да не допуснат БАЛКАНСКИ ПОТОК. И пак един запис нищо не доказва. Пъво излезе, че това си е сръбски бизнесмен, второ ако аз срещна американския консул и му подам на улицата чанта с дамско бельо това значи ли , че той е гей и аз съм го вербувал за наша тайна дейност....
3
20
 
15
 
! Отговори
СЪРБИТЕ ГИ ТРЕСЕ преди 4 години
а нас така ни клатят американците, че ни изпопадаха зъбите
2
5
 
35
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Много добри новини идват от Србийа. Нашите служби правят сръбските и руските да изглеждат смешни. Руският клепар вече е "осветен", с кариерата му е приключено.
1
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напред с ЕС и НАТОДалеч от руското блато