Гърция отчита над 30% спад на туристите

Безработицата може да достигне също до 30%
Обновена: 2 юли 2020 13:52 | 2 юли 2020 13:50,
21
Гърция отчита над 30% спад на туристите
Снимка: БГНЕС

Гърция отчита над 30% спад на туристите спрямо миналата година заради кризата с COVID-19. Това каза пред Радио „Фокус“ гръцкият икономист Йоаким Каламарис. Той отбеляза, че в цялата страна са затворени около 30 000 ресторанти и кафенета, а безработицата се очаква да достигне до 30%.

Още по темата

„Предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в Гърция дават резултат. Не е потискащо. Голяма част от плажовете са заети с туристи и местно население. Ресторантите и кафенетата работят. Служителите ползват маски, осигурени са съответните дезинфектанти. Определено предприетите в Гърция мерки са интелигентни“, обясни той.

Йоаким Каламарис допълни, че туристическият бизнес е получил сериозна подкрепа от държавата в месеците, в които хотелите, ресторантите и кафенетата са били затворени заради въведените извънредни мерки. Но последствията са сериозни, тъй като много заведения са фалирали, а хората са останали без работа.

„Коефициентът е зависим от развитието на коронавируса и финансовото състояние на хората, които посещават Гърция. Това не е обяснимо като микро и макро икономически елемент само от гледна точка на коронавируса, а от последиците, най-вече финансови“, коментира той.

Въпреки че се очаква финансова помощ от ЕС за страните, пострадали от COVID-19 кризата, според Йоаким Каламарис е добре политиците да разчитат на своите възможности и Брутния вътрешен продукт на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 30 % спад ли. То тия требе да викат ура бе. Я да дойдат на оная с Късио нос на морето да видят празни плажове и хотели на 95 %.
16
2
 
2
 
! Отговори
Интелигентни -хахо преди 3 години
Какво му е 'интелигентното" да направиш 10 км опашка на Кулата. По-рано блокираха границата некви с'еляни с трактори, сега друга с'еления с QR, ковид, и прочие.Жалко че на нашето черноморие е само подпори и кожодери.
15
4
 
5
 
! Отговори
Съседката преди 3 години
Ми то фрапето на плажа вече не е 4, а 8 евро.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашете кофражисти ще отчетат 90 процента!
13
11
 
9
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Да въведат още 5-6 вида проверки по границата и да ги видим. Те освен туризъм и маслини, друго нема. Аз се отказах от техните простотии по границата. Явно ще си пълна легена с вода и ще спестя едни 1000 евро.
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами спад, разбира се, че има, но по плажовете си е пълно. Прекрасна храна, чисто море, добро обслужване, лукс. С кеф си давам 5-цифрени суми годишно на гърците. Тук останаха някои читави места, но стават все по-малко и по-малко. А и на Бай *** дребния тарикат как да му дам пари, като ще ги скрие под масата?! Аз мога да плащам огромни данъци, ама ***- не. Айде у лЕво.
11
7
 
6
 
! Отговори
препърс преди 3 години
Не съм чел какво пише,но моля ви нека първо погледнем себе си ,да се оправим та после да мислим за другите ,но не как да ги одумаме а да им помогнем,някои субекти по точно мнозинството овце си мислят че нещата ще се върнат както преди,не няма да се върнат близките години и според анализи на световни анализаторски общества ,нещата ще стават от зле по зле,та моята молба е не бъде коне с капаци,сега е добро време за това да се подготвите вие и вашите семейства,поне един ако се вслуша ще се радвам..
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Na malakas kakto tebe 11 moga ga to go davam neprekasnato
9
6
 
7
 
! Отговори
егати преди 3 години
Под статията естествено се е залепила една реклама и цъкнах от любопитство на произволна оферта. 2 дена за двама човека 500 евро, вярно с твърдение за някакъв супер ол инклузив. Такива ли са цените? Един приятел се върна от двудневна почивка на Лозенец. По 50 лева било двойна стая и др. пак народни цени за хапване. Не рекламирам нито едните, нито другите, но наистина е добре да се интересувате къде и какво.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕПрисмял се щърбав на хърбав гърците нямали друга икономика хаха, а ние каква икономика имаме???
7
15
 
6
 
! Отговори
Е преди 3 години
В Гръкостан друга икономика освен туризъм няма!Последната надежда на Карагьозис е да слугува на български и румънски туристи!
6
9
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
При гърците с 30% спад а при нас с 130% хахах!!-Хайде на Барбароните при Барбаганьосите -100 лв за тиквички по гръцки--Ко му плащаш??? без пари !! Насам народе!! Царявичка варена само четери левчета -Хайде не се трупайте !!! Айде на мурету айде на замразената рибка -айде на старата скумрийка--Папайте и после викайте -Код кафяво -почивка в седнало положение -няколко дни в банята)) Насам насам Патреоте!-Родолюбци!-Идвайте само с зелени банкноти по 100лв -Живи Здрави -догодина пак на Барбароните !!
5
12
 
9
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Не ни интересуват маляките !!! Да се гърчат като се правят на велики!!!
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там имало 30% спад , а у нас няма и 30% заетост по хотелите кое е за предпочитане.
3
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак и гърците са глупави балканци като нас...
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ний имаме ли спад? И ако да колко
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С безумните декларации си вкарват автогол. Ама като навсякъде, властта няма да бъде засегната, обикновените хора да му мислят.