83,8% от българите са против подкрепата за Македония по пътя към ЕС

45,5% смятат, че не трябва да признаваме македонския език
3 ное 2020 19:30, Нели Христова
158
83,8% от българите са против подкрепата за Македония по пътя към ЕС
Снимка: БГНЕС

Огромното мнозинство от българите /83,8%/ са против подкрепата на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, докато не бъде постигнато съгласие относно факти от историческото минало на България. Това показват данните от социологическо проучване на „Алфа рисърч“.

Едва 10,2% от нашите сънародници смятат, че страната ни трябва да подкрепи РС Македония за ЕС, независимо от нейното отношение към фактите от историческото минало на България. 5,9% са отговорили, че не могат да преценят.

В изследването е потърсен отговор какво е отношението на българите по два важни въпроса свързани с македонската идентичност и език.

Над половината от анкетираните /54,10%/ са на мнение, че България трябва признае съвременната македонска идентичност само, ако Северна Македония признае, че в началото на ХХ век огромната част населението й се самоопределя като българско, а изграждането на нова “македонска национална идентичност “започва след 1944 г., без да засяга гражданите на България и техните предци.

Близо една трета /29,5%/ са против признаването на македонската идентичност и само 6,10% са на обратното мнение. 10,2% са заявили, че нямат мнение и не се интересуват от този проблем.

На въпроса дали България трябва да признае съществуването на македонския език, ако РС Македония признае съответно, че този език е започнал да се създава през 1944 г. на база на западните български диалекти, позициите са почти разделени, като преобладават противниците на признаването на македонския език.

45,5% смятат, че страната ни изобщо не трябва да признава неговото съществуване, докато 42,2% са склонни да бъдат признат, според формулировката на въпроса.

Едва 4,5% твърдят, че България трябва безусловно да признае македонския език. Не се интересуват – 7,6%.

Голямото мнозинство също така смята, че България трябва да даде съгласието си за начало на преговорите за членство на РС Македония в ЕС, ако тя се откаже от антибългарската основа, върху която изгражда съвременната си идентичност, отричайки българската идентичност на възрожденци като братя Миладинови, или революционери като Гоце Делчев.

Такава позиция се подкрепя напълно от 67,2%, на обратното мнение са 15,8%. Нямат мнение – 17%.

76,1% от анкетираните обвързват българското съгласие за започването на преговори и с премахването на текстове от учебниците и паметниците, на които пише, например, “български фашистки окупатор” по отношение на българската администрация през Втората световна война. Подобно искане не се подкрепя от 10,5% и нямат мнение съответно 13,4%.

„Общият извод, който може да бъде направен въз основа на проучването е, че българското обществено мнение не споделя претенции, или негативизъм към самоопределението на съвременната македонска държава и подкрепя нейния европейски път. Същевременно, то е много негативно настроено към подмяната на исторически факти, манипулативното формиране на антибългарски настроения и на тази база – изостряне на отношенията между двете страни. Макар и да са на лице някои по-радикални настроения относно езика и идентичността на гражданите на Северна Македония, мнозинството българи подкрепят намирането на компромис. Много слаба е обаче подкрепата за безусловната „зелена светлина“ пред членство на Северна Македония в ЕС, без да са изчистени ключови спорни въпроси“, заключават авторите на изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Признайте истината, щом искате да сме братя!
54
0
 
14
 
! Отговори
Софиянецо преди 3 години
Около 1/3 от старите жители на София са потомци на преселници от Македония. Който иска ще му разкажа за Ючбунар. Значи това са българите в София, останалите 2/3 според Скопие са татари.
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да подкрепиш някой, който те мрази, заради излятата пропаганда? От коя година Македония е държава? Родословни дървета няма ли?
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
61 Както с Гърция, ли?
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
43 Северомакедончетата, да приложат, договора който са подписа ли, ние историята не си даваме.Македонската нация и език се пръкна през 1945,със заповед на Коминтерна.Северна Македония е била част от България и това историческо минало, трябва да признае.Тогава ще сме на истина, братя.
50
15
 
1
 
! Отговори
Митревски преди 3 години
Не ваш наш е но ползувайте го да видите ке и нии сме ора, дека Путин казува ке дадохте азбука на сите славяни. Ке один у ЕС с вас или без вас ке ни пуснат.
49
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Не извратен тип (номер 43)Така е, и аз не искам да участвам в тази кремълска интрига, ако бях Шерлок Холмс щях да търся мотив, а мотив за раздора между С. Македония и България може да има само Кремъл в руската столица Москва!Нямаме причини да мразим македонците както и те нямат причини да мразят нас.Всеки има правото да се определя така както се чувства.Знаете ли, че в Сърбия има хора, които са се писали като етнически "югославяни"?При положение, че такова понятие не е имало никога.
48
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция им смени името, а ние пак с наведени глави да ги подкрепим...Да Ганья все в чуждата паница гледа, засуква мустак и маа пръжки с боб! Ха ха ха уникално тъъпиии сте уникално!
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо ВаньоТонката налива в огъня, не му се сърди не е татарин като нас :)) Той е горд османлия, както и макетата са горди албанци :) Да виждаш горд турчин в ЕС, както и албанец а.к.а маке в ЕС :))
46
2
 
18
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Били ли сте в Скопие? Аз бях есента на 2018. Ужасно големи паметници на кого ли не, Александър Македонски на първо място, Наполеон Бонапарт (и той е македонец ако не знаете), Гоце Делчев и т.н. Импозантна сграда - на нея пише "Национален исторически музей". Е такава грандоманщина не бях виждал! Че дори и триумфална арка имаше! Наистина трябва малко да ги ударим по рогата, много са се самозабравили!
45
1
 
16
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
До Митревски пич не знам колко сте велики, ама доскоро не бяхте северняци, а фиромци - FYROM Former Yugoslavian Republic Of Macedonia, на български (който незнайно как владееш) бяхте БЮРМ. Ще видите ЕС, когато Гърция реши Снежко.
44
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До вчера припявахте мантрата - вън от ЕС, днеска щом братята македонците искат гласът ни, станахте много ербап. Марш по дупките!!
43
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тито създаде македонската нация за 1 ден. Преди Тито не е имало "македонска нация". Македонците са изкуствена нация.
42
3
 
14
 
! Отговори
НИКАКВА ПОДКРЕПА преди 3 години
Нима забравяте колко национални КАТАСТРОФИ имахме, заради желанието да си върнем Македония! Хайде стига вече!!! Умните се учат от гршеките си!!!
41
3
 
16
 
! Отговори
НИКАКВА ПОДКРЕПА преди 3 години
Нулева толерантност, нулева подкрепа за изкривяване на историята! Гърция им смени името, а ние пак с наведени глави да ги подкрепим... след цялата пропаганда, те не се чувстват българи! Да си плюем в устите ли? Аман вече от толерантност!!!!
40
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 36Ами Канада като няма вътрешни граници, пък говорят на два езика, английски и френски, те какво да правят?Ами Швейцария? Швейцария нали е една държава?Пък там говорят на четири ОФИЦИАЛНИ езика - немски, френски, италиански и романшки.
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия нямат място в цивилизацията, докато не признават истината.Ти имаш ли място бе бacтyн? Цивилизованият човек носи глава за разлика от тебе!
38
13
 
1
 
! Отговори
Пенко Митревски преди 3 години
И вазе ке дойдат нje бой се ние епа с турце немаме границе.
37
5
 
9
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Да са живи и здрави нашите македонски съседи,всеки човек е такъв какъвто се чувства,аз във тази интрига създадена от Кремъл не участвам и не мразя Македония и народа македонски,призовавам и македонците да не се вързват на руските интриги и дс милиционери държанки на Кремъл като Миленко Неделковски
36
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вето, вето, вето за Македония! Докато не излязат с декларация, че македонците са българи и македонска нация не съществува, България трябва да слага вето на Македония. Тия нямат място в цивилизацията, докато не признават истината.