Заев: Помощта от България с ваксините е мост за приятелство

Нямало план Б за РСМ, пътят бил пълноправно членство в ЕС
362
Заев: Помощта от България с ваксините е мост за приятелство
Снимка: БГНЕС

Даването на ваксината на РС Македония от България е мост на приятелство, а ние не рушим мостовете на приятелство. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за телевизия Канал 5, цитиран от БГНЕС.

„Това е акт на приятелство. Подадената ръка е подадена ръка. Благодарих на премиера Бойко Борисов“, заяви той и добави, че поддържа комуникация с българския си колега.

Още по темата

Заев отбеляза, че РС Македония и България са приятели в региона. „Продължаваме разговорите с България“, добави македонският премиер, имайки предвид двустранните отношения.

Заев отново подчерта, че РС Македония няма териториални претенции към България и не смята да се меси във вътрешните работи на нашата страна. Основният проблем е историята, но тези въпроси трябва да бъдат оставени на историците. Той посочи, че има напредък в работата на Смесената българо-македонска комисия и тя е близо до намиране на решение, вече се обсъждат въпросите за други исторически личности.

„Много често съм използвал изразът, че сме братя, че трябва да изграждаме приятелство. Но изведнъж нашите приятели решиха да ни станат бащи и това създаде проблем. Историческата комисия е тази, която разговаря за историческите въпроси. Общата история е едновременно и българска, и македонска, а не само българска, или само македонска. Цар Самуил е обща история, борбата с Османската империя е обща история“, подчерта Заев.

Той добави, че Балканите имат обща история, Европа имат обща история.

Заяв заяви, че фашизмът не трябва да бъде етнически.

„Не можем да кажем, че всички българи са фашисти. Фашизмът няма етнически характер“, каза македонският премиер.

Според него няма план Б за Македония освен пълноправно членство в ЕС, но “на РС Македония не й трябва ЕС, който не признава македонския народ и език”.

Заев смята, че основната причина за отказа на България да одобри преговорната рамка с РС Македония са предстоящите избори у нас.

„Надявам се, че България ще постъпи европейски и ще има чисто признаване на македонския език и идентичност, а историята ще оставим на историците“, каза Заев и добави: „Като македонци говорещи македонски станахме член на НАТО, като македонци говорещи на македонски ще влезем и в ЕС“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: МакедонияваксиниЗаев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом става въпрос за история ,нещата би трябвало ,да се решат много лесно.Четът се историческите документи,изследват се артефактите и споровете се изясняват.Обаче скопяните искат ,да се тълкуват документите и фактите,и то така,че да се доказват техните тези!Шамани магесници няма нито в РСМ ,нито в БГ.Петричката врачка се спомина отдавна.
233
0
 
9
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
този 5ко 6ко 10ко наистина спирам да го коментирам,както и всички други мекерета като него
232
0
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До bg fenЕй,,,Не се сили толкова! За взводове изобщо не трябва и да си помисляме! Просто забрави!...Насилието е висша форма на безсилие! Ако на сърбите не им харесва да са приятели с българите и продължават да се държат неадекватно с нас - да си ходят, насила хубост не става! Но нас ни е грижа за македонците - те са наша кръв!...Те имат нужда от истината за да живеят в мир със себе си...
231
0
 
13
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До 5-koникой от нас не те иска за приятел,ти си този които си дошъл да просиш внимание по БГ сайтовете,марш да си избираш приятели на друго място
230
0
 
6
 
! Отговори
До Диана 246 преди 3 години
Допълнение - един човек от няколко думи се разбира дали е приятел, неутрален или неприятел, а тоя и Каменсо вече от доста време пишат тука, и съм ги разбрал много добре що за стока са ! Аз също имам право на мнеие, и още повече когато става въпрос за народа и родината ми !
229
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Изобщо, мисля си, че тук има много голямо поле за действие на НАУКАТА! Не може да се развърже такъв възел с бабините средства - по бабино време този тип възли са се разсичали, но е очевадно,че това не е подходящо решение днес..Важното е да помним какво искаме - искаме истината и искаме добросъседски отношения с всички!Трябва активно да противодействаме на всякакви манипулации, инсинуации,натиски, както и не бива да допускаме арогантното поведение на сърбите там да се превърне в метод на общуване
228
0
 
10
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До До Диана 239само мъж с пасивна нестандартна ориентация говори за жена по такъв начин
227
0
 
3
 
! Отговори
До Диана 246 преди 3 години
Аз не му забранявам да пише тук (пък и нямам такова право), само му казвам какъв е !
226
0
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До До 5-коНе си много прав - всеки може да напише своето мнение и не е задължително да се чувства приятел или неприятел! Хубаво е повече хора от Сев. Македония да пишат тук, за да можем да се разбираме по-ясно...Според мен, сърбите там са се опитали да превърнат македонците ни в еничари - да мразят повече от всичко България и българското, а това е сериозна ситуация и за нас! Като си помислиш, не е необичайна ситуация доколкото македонците са ОТКРАДНАТИ от нас - практикува се от крадци на деца.
225
0
 
5
 
! Отговори
До Диана преди 3 години
Маке-рета = македонски мекерета !
224
0
 
7
 
! Отговори
До Диана 239 преди 3 години
Да, дори по изражението прилича на арогантен мъж, който си е мислел, че някоя жена ше му се отдаде лесно, но изведнъж е прогледнал за студената реалност, и въпреки това не се отказва, за да залъже по някакъв начин нараненото си его ! Реакцията на обкръжението му също е показателна - "щом не ти се отдава, е фригиедна ***" (олицетворявайки България със Захариева) ! Що за цинизъм, що за арогантност и лицемерие, аз просто нямам думи - такива хора не стават нито за приятели, нито за компания !
223
1
 
10
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До Бобанедин взвод от БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ стига да ви оправим,ако викнете пак русия,англия,франция ще са нужни 2 взвода.Ставало е в близката история и пак може да стане ако не си опичате мозъка.Внуците на Генерал Вазов са живи
222
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До До ДианаЗа пръв път чувам тази дума "макерета" - какво означава? А колкото до "***", сърбите в Сев. Македония са по-нагли от турските мекерета, които си върлуваха както си искаха по нашите земи - онези не се интересуваха българин ли си, *** ли си, що за птица си ...Щом не си турчин, да му мислиш! - даже помаците бяха жестоко онеправдани въпреки, че бяха отдругата страна на Джихада...
221
0
 
4
 
! Отговори
До 5-ко преди 3 години
Е какво дириш тука тогава ?! Ако не си дошъл като приятел, значи си неприятел - сам си го призна !
220
11
 
3
 
! Отговори
Бобан преди 3 години
Еее европани бе, бугариве земале вакцините со камион за кренвишли да ги носат, Европо тешки копита те газат катастрофа, уште земал Боко пред избори реклами е се прави вакцини е ни давале хахаха абе а шетате дате им ги на албанците они гледам браа ви станале е си се гушнете и е си пеете зади зади асен ИСИС, а кога е а делите Македониа прашате ги албанците Охрид дали е ви го дадат
219
0
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Ситуацията е сложна и комплицирана, но трябва да се придържаме към Истината за да можем да си имаме доверие! Според мен, Заев се държи така безцеремонно унизително към България по-скоро с вътрешна цел, отколкото го интересуват отношенията му с нас! За него е по-важно да не се пропука измислената картина на Македония - току виж са омели всички сърби от там, да не говорим, че повече сърбин няма да може да се доближи до властта! Той си въобразява, че ние сме мека мара, но не ни познава!...
218
0
 
6
 
! Отговори
До Диана преди 3 години
Те тия не са мекерета, а макерета ! Относно сърбите - навремето ги мислех за приятелски народ и антифашисти, а те се оказаха най-големи фашисти, но пребоядисани в червено ! Изобщо от това оправдание с фашизма, за да ни мразят, по-голяма лъжа няма !
217
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
5-ко, ти си лицемер - също като Заев ! Такива като вас никога няма да ни бъдат приятели (и не само на нас), защото лъжата е в основата на същността ви !
216
0
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
до Искаммекеретата не дават такива обяснения, уважаеми! Те повтарят това, което им натъпчат в главите било с манипулации, мозъчни промивки, физическо насилие, психологически натиск и какви ли не още мръсотии - сърбите са световно известни на фашисткото си поприще! *** не мислят, не могат да мислят с факти и аргументи - дори фактите им са измислени ! И не само фактите, ами и обстоятелствата и всичко - цялата им история е измислена! Не можем да се сърдим на нашите македонци, че ги търпят!
215
6
 
1
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Мавте ми се таму бе!Од вас ништо не сакамеКакви вакцини какви бакрачи