Заев: Помощта от България с ваксините е мост за приятелство

Нямало план Б за РСМ, пътят бил пълноправно членство в ЕС
362
Заев: Помощта от България с ваксините е мост за приятелство
Снимка: БГНЕС

Даването на ваксината на РС Македония от България е мост на приятелство, а ние не рушим мостовете на приятелство. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за телевизия Канал 5, цитиран от БГНЕС.

„Това е акт на приятелство. Подадената ръка е подадена ръка. Благодарих на премиера Бойко Борисов“, заяви той и добави, че поддържа комуникация с българския си колега.

Още по темата

Заев отбеляза, че РС Македония и България са приятели в региона. „Продължаваме разговорите с България“, добави македонският премиер, имайки предвид двустранните отношения.

Заев отново подчерта, че РС Македония няма териториални претенции към България и не смята да се меси във вътрешните работи на нашата страна. Основният проблем е историята, но тези въпроси трябва да бъдат оставени на историците. Той посочи, че има напредък в работата на Смесената българо-македонска комисия и тя е близо до намиране на решение, вече се обсъждат въпросите за други исторически личности.

„Много често съм използвал изразът, че сме братя, че трябва да изграждаме приятелство. Но изведнъж нашите приятели решиха да ни станат бащи и това създаде проблем. Историческата комисия е тази, която разговаря за историческите въпроси. Общата история е едновременно и българска, и македонска, а не само българска, или само македонска. Цар Самуил е обща история, борбата с Османската империя е обща история“, подчерта Заев.

Той добави, че Балканите имат обща история, Европа имат обща история.

Заяв заяви, че фашизмът не трябва да бъде етнически.

„Не можем да кажем, че всички българи са фашисти. Фашизмът няма етнически характер“, каза македонският премиер.

Според него няма план Б за Македония освен пълноправно членство в ЕС, но “на РС Македония не й трябва ЕС, който не признава македонския народ и език”.

Заев смята, че основната причина за отказа на България да одобри преговорната рамка с РС Македония са предстоящите избори у нас.

„Надявам се, че България ще постъпи европейски и ще има чисто признаване на македонския език и идентичност, а историята ще оставим на историците“, каза Заев и добави: „Като македонци говорещи македонски станахме член на НАТО, като македонци говорещи на македонски ще влезем и в ЕС“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: МакедонияваксиниЗаев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е да направим обратния Гард . РС Македония може и ще бъде в състава на ЕС . Ние и след това можем да им набием чемберите .
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не можем да кажем, че всички българи са фашисти. Фашизмът няма етнически характерА сърбите съгласни ли са? Да не се окаже, че утре трябва да говори обратното, защото сърбите имали друго виждане и той няма топки да им се противопостави. Първо да се еманципират от Сърбия, като са независим народ, и тогава да преговарят с България.
12
2
 
51
 
! Отговори
Много са далеч преди 3 години
Ама да крадат българска история - например да си присвояват Самуил не е мост на приятелство !
11
2
 
40
 
! Отговори
мхм преди 3 години
преди има няма 20години танкове им дадохме , първи ги признахме за държава сега и ваксина ше им даваме и какъв резултат очаквате се чудя! ! ! ? ? само глупавият си повтаря грешките без да се учи . Бойче нищо няя да им даваш на тея да не сме те избрали да раздаваш на тоя и ония наша народна пара! ! !
10
1
 
20
 
! Отговори
от БСП Кюстендил преди 3 години
Е са като ви чипираме с тия ваксини и тебе лично зайо ще те управлявам с джойстика
9
4
 
14
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ДокАко не ги свалим БСП-то, те никога няма да се махнат сами, а да не говорим - да измрат! Синовете, па внуците, па снахите, па властолюбивите, па наивните, па идеалисти, па откачалки - всички ще се бутат там до безкрай! Нема спасение от подобна *** в политиката.Иначе, всеки си има своите качества и може да са полезни на други позиции, но не и в политиката!Понеже са толкова тъ.пи, че сами не могат да схванат какво причиняват на страната с това, че още не си отиват, трябва им явно помощ!
8
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя взе много да дразни.Всеки ден се таралежи за нещо.Сега прави мили очи защото чака да вземе.Като свърши гювера,започва с пропагандата отново.Пълен шовенист е тоя.Ама те всички лакеи на Москва са от един калъп.
7
5
 
24
 
! Отговори
Док преди 3 години
Абе щом ние ще им препродаваме ваксини на тия какво излиза? Ние винаги сме последна дупка на кавала, ама те са извън всякаква класация! Нас не ни броят за хора, а тях? Според мен вето до дупка и както у нас трябва да изчакаме да умре и последния комунист, за да тръгнем в правилната посока, така там всички до крак трябва да се откажат от античката си история за да може тепърва да си помислят, че някога ще ги приемат в ЕС.
6
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва,че ромският ни премиер ви е обикнал глуповатата нация...
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Късно е либе за китка!
4
1
 
42
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Какви исторически личности трябва да се обсъждат, моля? Всички, македонци, които са родени преди Сърбия да ги открадне от нас и да им наложи друга националност като в стремежа си да създаде нова държава и от невъзможността си да отдели македонците от българите решава чрез насилие и манипулации да им наложи техния етнос за националност въпреки желанието на македонците и в противоречие с елементарните човешки права,са българи!Аз не разбирам какви са тези циркове с разглеждането на отделни личности
3
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ваксини бе Заев, та те дойдоха 10 хиляди броя, като се сложат по две на човек и се оказва, че.са дошли 5 хиляди броя! И това ли е масовата ваксинация???? Журналистите, ако си направят труда да разберат в ЕС коя колко броя получила ние ще сме последни, разбира се! Да разберат поне само за Гърция колко са дошли - ще са поде 50 хиляди, ако не и 100 хиляди !
2
3
 
56
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 3 години
Заев,ваксината си е ваксина.Ама вие оправяйте учебниците,оти огин ке ви гори !
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези ваксини са с български чипове, Боко ще им смени чипа на македонците.