Заев и Радев обсъдиха интеграцията на Северна Македония в ЕС

През следващите дни Заев ще посети страната ни
14 юни 2021 22:15, Нели Христова
116
Заев и Радев обсъдиха интеграцията на Северна Македония в ЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев проведе двустранна среща в Брюксел с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев. В разговора от страна на Република България участва министърът на отбраната Георги Панайотов, а от страна на Република Северна Македония вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров, министърът на отбраната Радмила Шекеринска и министърът на външните работи Буяр Османи. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Перспективата за постигането на реален напредък в процеса на европейска интеграция от страна на Република Северна Македония беше във фокуса на разговора на Румен Радев и Зоран Заев. Държавният глава подчерта принципната си и последователна подкрепа за европейската перспектива на Република Северна Македония, както и очакването на България този процес да бъде улеснен от пряк и активен политически диалог, чрез който да бъдат разрешени откритите въпроси в двустранните отношения. Договорено бе през следващите дни министър-председателят на Република Северна Македония да направи посещение в София.

И Румен Радев, и Зоран Заев откроиха позитивния знак в отношенията между двете страни, който държавните глави на България и Република Северна направиха със съвместното си посещение през месец май в Рим и Ватикана за отдаване на почит пред делото на светите братя Кирил и Методий. Изразена бе обща воля за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения между България и Република Северна Македония, което отговаря на очакванията на гражданите и на двете държави.

Двустранното партньорство в сферата на сигурността и отбраната и възможността за разширяване на сътрудничеството в областта на военното обучение, също беше във фокуса на разговора на Румен Радев и Зоран Заев в Брюксел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Територията на Северна Македония не им е подарена от сърбите. Това беше предметът на спора. Това, че си глу пак, е ясно.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извини се бе комплексар.
59
4
 
8
 
! Отговори
era преди 2 години
ако Радев каже да за влизане на макетата е политически труп и ще трябва да се изнесе от Дондуков 1, София и България Да не забравяме, че София се разраства благодрение на българските бежанци от Македония и Западните покрайнини след междусъюзническата война. Не вярвам, че ще може спокойно да се разхожда из София.
58
1
 
9
 
! Отговори
Дядо преди 2 години
Хората са казали:Пусни прасе под одъра онова се качи на одъра.Пази боже сляпо да погледне. Ето това е селянд..ра от Славяново
57
10
 
4
 
! Отговори
ОЩЕ 10 ДНИ преди 2 години
ОЩЕ 10 ДНИ И С. МАКЕДОНИЯ В ЕС!
56
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Радев ще предаде българските интереси по отношение на РС Македония, това вече е договорено.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия нищо не им е отделяла. Сърбия е била бита и насила и е взето това, което не и принадлежи.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тьпигьоза Светлин: Територията на СМ винаги е била спорна. А конкретно сегашната е била взета от Сърбия с война, и след това македонците са я получили пак след война - първо Германия и ние сме я взели от сърбите, след това македонците директно си я получават. Тогава Сърбия и Югославия не са съществували като държави. Отделно от това, земята е на тези, които я населяват.
53
2
 
9
 
! Отговори
Просяци преди 2 години
Просяците на Балканите..... Упс, ама те не билиии просяци. На тях само им подарявали разни работи, без макетата да са ги искали. Гърците им подарили име - Северна Македония , въпреки че макетата не искали .. Сърбия им отдели от територията си ... на юначетата , те викали. Дай поне да се сбориме за тая територия че после да се хвалим че сме си я извоювали ... Само татарите от *** нищо не искат да им "подаряват" та за това благодарствените макета горят знамена,пашапорти,заканват се люто...
52
1
 
14
 
! Отговори
мЪЪкедонски неволи преди 2 години
Стигнахме до етапа Зайко да обяснява на Брюксел кои са европейските ценности, и как трябва да бъдат спазвани ! Ха-ха-ха...
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без действащ парламент, президентът и служебното правителство не са оторизирани, да водят такива преговори, от национално значение. Още по-малко, да взимат решения по такива въпроси.
50
2
 
14
 
! Отговори
ВЕТО до дупка! преди 2 години
ВЕТО...вето...вето...докато ийм уврят кухитеКРАТУНИ!!!
49
3
 
7
 
! Отговори
Ура преди 2 години
Тетово .... новата столица на Европа .
48
2
 
6
 
! Отговори
предсказаниеНАоракул преди 2 години
Така както е тръгнало, още през първия си ден като нов член на Европейския съюз,РСМ ще изиска доживотно председателско място в Съвета на Европа и вместо в Брюксел столицата на Европа да е в Битоля или поне Тетово.Интересно как РСМ говори да не се гледа миналото като там не спират да говорят за него и да го усукват по Коминтерновски с Титовски похвати и според собствените си интереси .
47
5
 
4
 
! Отговори
до Светлин преди 2 години
А *** много сиПРОЗД...като ДАРЯВАШ нещо на некой ПРОСЯК,това не значи, че той не е ПРОСЯК!!!А най смешното е ,че западняците ги принудиха сърбите да подарят територията на РСМ...
46
2
 
8
 
! Отговори
Тука има-тука нема преди 2 години
Тежко е да си премиер на измислена от Коминтерна държавица-трябва постоянно да се преструваш,че те има и че те няма!Египетска му работа!
45
3
 
6
 
! Отговори
Светлин преди 2 години
До Анонимендо 47 Каква територия е изпросила Македония от сърбите бе, мало умник?Ти сигурно си СПАЛ в часовете по География и История . Каква територия си е изпросила ли ? Ами преди 1991г. територията на днешна С. Македония е СРЪБСКА. Със сръбски управници , сръбски закони и СРЪБСКИ ОФИЦИАЛЕН И ЕДИНСТВЕН ЕЗИК. И тъй като има САМО 2 НАЧИНА дадена държава да притежава територия - с война или да си я изпроси , а война не е имало то е ясно че сърбите ПОДАРЯВАТ територията на днешна Македония .
44
2
 
12
 
! Отговори
ВЕТО до дупка! преди 2 години
ВСИЧКО ДРУГО Е ДЕМАГОГИЯ!
43
2
 
4
 
! Отговори
Фей Барабара преди 2 години
Тия как може да си кръстят страната "Северна Македония"?Това някаква шега с чeрните хора ли е!?
42
1
 
6
 
! Отговори
морковът и тоягата преди 2 години
в комбинация...за тиквите от Вардаро...!