Милотинова: Страната ни трябва да защити българите в РСМ

Гордана Силяновска трудно излиза от капана на предизборните обещания
14 май 2024 13:33, Анисия Иванова
104

При полагането на своята клетва за президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова произнесе името на страната само като Македония, вместо Северна Македония. Първите действия на новия президент станаха повод за остра реакция както на Гърция, така и на България.

"Още при първата стъпка на Гордана Силяновска видяхме, че трудно излиза от капана на своите предизборни обещания. Затова политиците трябва много да внимават какво говорят в предизборна кампания. След полагането на клетвата от нейна страна и споменаването на името на държавата само като Македония, това предизвика мигновена реакция на гръцкия министър-председател Мицотакис, както и на гръцкия посланик", коментира журналистът и водещ на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова в "България сутрин".

Още по темата
Европейската комисия също реагира. Урсула Фон дер Лайен каза, че Преспанският договор трябва да се спазва.

"А вчера говорител на ЕК, запитан от журналист какво трябва да направи РСМ, за да отбележи напредък, каза, че Скопие трябва да спазва всичко, поето като ангажимент, включително двустранните договори с Гърция и България. Включително и протоколите към договорите", уточни Милотинова пред Bulgaria ON AIR.

Протоколите към договорите за добросъседство с България са два. Те са част от преговорната рамка и в тях са включени важни за България и македонските българи въпроси като промяна в учебниците съобразно историческата истина, отваряне на архивите на УДБа, спиране езика на омразата към македонските българи, реабилитация на жертвите на комунизма, голямата част от които са македонски българи и т.н.

"Изявлението от Брюксел за пореден път казва, че договорът, както и протоколите към него трябва да се спазват. В предизборната кампания на политиците от РСМ беше това избягвано да се говори и дискутира с македонската общественост - какви са ангажиментите за изпълнение. Имаше типична антибългарска реторика. Премълчава се пред македонското общество, че вписването на българите в Конституцията е само първи ангажимент по пътя на РСМ към еврочленство", каза журналистът.

Относно името на РСМ Милотинова напомни, че то е сменено с конституционна промяна: "Конституционната промяна и подписването на Преспанския договор отприщи пътя на РСМ към членство в НАТО. Смяната на името не беше случайно".

Ясно е, че не може да има компромиси при конкретните заявления от страна на Брюксел, коментира тя.

"Албанските партии са "за" евроинтеграцията на РСМ, за вписването на българите в Конституцията. Преговорите на Мицкоски ще бъдат трудни. Ако продължава това поведение на официално Скопие, ще продължи настояването на Тирана за отделянето на Албания от двойката. РСМ ще изпадне в ситуация да догонва", смята Милотинова.

При продължаване на втвърдяването на тона, вероятно ще продължат и репресиите срещу македонските българи, изрази опасението си журналистът. И тук е ролята на България да ги защити. "И друг път сме говорили за нуждата от създаване на Фонд за правна защита на тези хора. Отново да попитам - какво стана с него, защо не е създаден, след като предишното правителство се ангажира с това," попита журналистът.

"Дано РСМ намери начин да промени тона и да тръгне по пътя на евроинтеграцията. Само от нея зависи. Топката е в Скопие," обобщи Милотинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от Балкани
Олена Зеленска в Сърбия: Украинското наследство ще се настани в белградската библиотека
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Велешанец преди 1 седмица
Здраво. Во Северна Македониа има 120 000 Блгари, тоа е голема брока, за разлика од пописот од 3400.И ас имам блгарско гражданство, тука сум, не сум иселен, живеам и работам помеу другите граани во Северна Македониа. Народот ко живее тука, не ви е проблем, проблем е власта.Немаи своа партиа, сите ние тука ако излеземе на избори, гласаме или за СДСМ, или за ВМРО - ДПМНЕ. Каде се инвеститорите кои би дошле тука и би отварале работни места,невладини организации,а не клубови.
85
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 1 седмица
Hahahaha. edin mnogu intelegenten Blgarin tozi Pendikov. Hahahaha
84
2
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 2 седмици
Християн Пендиков учи "Международни отношения" в Софийския университет и се справя отлично. Работи към БЧК и живее в София.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама ние не сме длъжни да ги защитаваме, те сами се дърпат от нас :)))
82
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 2 седмици
Ама как да ги защитим? Единственият начин е със Специална военна операция, може би?!
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България изостави българите в Македония на произвола на сръбските агенти заради действията на Кирил Петков и такива като него. Един път не се поинтересуваха от тези хора, които страдат за България, а някои от тях са ежедневно мачкани и пресирани от властта в Скопие!
80
4
 
4
 
! Отговори
Права е Милена преди 2 седмици
Мен не ме безпокоят скопските титови сърбо-комунисти, които по заповед на Белград и Кремъл бягат от ЕС като дявол от тамян, нито българските русо-роби Копейкин, Радев и Нинова, които също драпат за излизане от ЕС и НАТО. Идват времена, когато руските шпиони ще трябват да се укриват от ударите на Европейските закони...
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Страната ни не може да защити българите в България. Как да ги защити в РСМ?
78
2
 
6
 
! Отговори
Рюхо преди 2 седмици
Абе ей концентрирайте се, сега трябва Украинците да се пазят, Българи в РСМ. ха! Сега като се замисля защо нищо не съм прочел за Българите в Украина? Те за това от България държава не става.
77
8
 
5
 
! Отговори
Истина преди 2 седмици
Република Македония в ЕС само като част от България!Казах и така ще бъде!
76
0
 
11
 
! Отговори
Хладния разум преди 2 седмици
РСМ се управлява от Сърбия и то на много къс повод. Всичката жлъч и ненавист, които идват от РСМ към България са ексклузивно дело на сърбите.Голяма част от българите и идея си нямат какво са сътворили сърбите в Македония за последните 100 години.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди година имаше преброяване в СМ. Българи се писаха 4 хиляди човека. Кого точно ще защитаваш?
74
2
 
9
 
! Отговори
Не ни защитават грам преди 2 седмици
България не може да защити нито един Българин от мутри и МВР репресии в самата България камо ли в Македония, Държавата е в тотален колапс, явно Милотинова живее на друг свят! Мирослав Германов
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И отново да задам риторично въпроса:Кой национален предател вдигна ветата и защо?
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ,Е ИДВАТ В СОФИЯ САМО,КОГАТО ТРЯБВА ДА УЧАСТВАТ В ТВ ПРЕДАВАНИЯ И СЛЕД ТОВА ОБРАТНО В "ЛОШАТА" МАКЕДОНИЯ.АМИ НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ КАКВО СЕ СЛУЧИ С ТЯХ-ДРУГАРИТЕ РАДЕВ И ЙОТОВА ИЗПОЛЗВАХА ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИЦЕТО ПЕНДИКОВ И СЛЕД ТОВА ГО ЗАХВЪРЛИХА КАТО НЕПОТРЕБНА ВЕЩ...УЖ ЩЯЛ ДА УЧИ В УНИВЕРСИТЕТ,ДАДОХА МУ АПАРТАМЕНТ,НО НЕЩО ЗАКЪСА СЪС СМЕТКИТЕ И ХОП ОБРАТНО ПРИ МАМА В ОХРИД,ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ЩЕ УМРЕ ОТ ГЛАД...ТОВА ЛИ Е БЪЛГАРСКАТА ЗАЩИТА ЗА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ?
71
6
 
4
 
! Отговори
Mitaka преди 2 седмици
Милотинова е страхотен човек и журналист. Похвално за жена, която е толкова запозната с този исторически и политически проблем на България - държавата РСМ. Но любимата ми журналистка греши в едно - "топката е в Скопие". Не, не е в Скопие топката, а в Белград и Москва. Отскоро и в Будапеща. Натам трябва да погледнат и нашите ялови нападатели (разбирай политици), гонейки я за да вкарат евентуално гол в наша полза. А относно архивите в РСМ - ок, но нашите също трябва да се разгледат по въпроса.
70
4
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 седмици
БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРИТЕ В РСМ --НО НАТЮ МОЖЕ --АМА НЕ -ДНЕС НАТЮ МАКЕДОНЕТО Е ЗАЕТО С ДРУГО !?!?!?!?
69
4
 
7
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 седмици
Освобождението на страната вече сте го постигнали.Спрете обаче да бъдете войнолюбци и се откажете от тази утопична идея,че ще бъдете отново страна на 3 морета.Ако не го направите ви чакат нови национални катастрофи.Бъдете си патриоти,гордейте се със своите революционери,обаче се откажете от враждебността и желанието за противопоставяне със своите съседи и с които и да било други народи въобще.Иначе не ви чака нищо добро.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е ВИДЯХМЕ Я ПОДКРЕПАТА ЗА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ...ХРИСТИЯН ПЕНДИКОВ УСЕТИ "РАЯ" В СОФИЯ И ПОБЪРЗА ДА СЕ ПРИБЕРЕ ПРИ МАМА В ОХРИД,ЗАЩОТО ЯВНО ПРИ МАМА БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ ГО ИМА ЗА ЧОВЕК...
67
5
 
5
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 седмици
Нека българите в С.Македония не се оставят да ги използват за политически цели.Революционни организации като ВМРО навремето са си постигнали целта да има българска държава,така че днешното им съществуване е напълно неоправдано.Примирете се,че няма да прибавите нови земи към тези 111000кв.км.Нямате нито силите,нито някой ще допусне да го направите.Най-много да изгубите територии,ако сте неразумни.Спрете да живеете с мечти за исторически реванш и за "минала слава".Гледайте напред!