Цървенковски: България иска да получи онова, което не успя с войните

Изказването му бе на сръбски език
29 юни 2021 19:12, Нели Христова
143
Цървенковски: България иска да получи онова, което не успя с войните
Снимка: БГНЕС

България иска днес да получи онова, което не успя с балканските и двете световни войни. Това заяви в обръщението си на форума за Западите Балкани в Сараево бившият президент на РС Македония Бранко Цървенковски, като прави впечатление, че изказването му бе на сръбски език.

Това, което България не успя да постигне през Втората световна война от 1941-1945 г. с оръжия и военни средства, днес иска да го постигне, като използва членството си в ЕС и правото на вето за вземане на решения.

„Позицията на България ми е напълно ясна, но онова, което ме интересува, е как другите членове на ЕС гледат на този въпрос", каза Цървенковски.

Той реагира остро на изказването на бившия президент на България Росен Плевнелиев, който подчерта, че РС Македония е млада държава, която има правото да нарича себе си и своя език, както пожелае, но македонски език преди управлението на Тито не е имало и е исторически факт, че македонският език като дело на Тито.

Цървенковски каза, че ще започне отговора си на македонски език.

„И това не е случайно. Това е моят майчин език, това е езикът, на който говореше баща ми, дядо ми и дядото на моя дядо. Значи няколко поколения преди мен, които са родени и живели още преди да се родят Йосип Броз Тито и Сталин“, подчерта бившият държавен глава.

По-нататък Цървенковски продължи изказването си на сръбски език „от уважение към домакините и за улеснение на преводачите“.

„Така че никой или поне аз не знам от историята някой да е създал нация по изкуствен начин. Имало е опити, но нито един от тях не е бил успешен“, заяви Цървенковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
24
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Да дойде да го каже в България... До Калотина може и да не стигне на връщане и ще си спомни за сръбско българската война, където ни нападат след Съединенивто и където бягат обратно като нааакани. Само Австро-Унгария ги спасява. Оттам идва и вица - сръбска войска назад не дава, само кръгом и право напред.
59
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цървенковски е неграмотен. Бежанците от Македония са бягали към България да се спасят от зверствата на сърбите и гърците.....................Пише го в западната преса на Великобритания, САЩ, Франция. Да чете старите вестници и телеграми на Запада.
58
3
 
33
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Сърбите с техните шовинистки амбиции са били най-голямото зло на Балканите. И Македония им е едно от последните уродливи изчадия.
57
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... Цъървул
56
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Македония е млада държава от 1991 година. Името и беше Бивша югославска република Македония и това име дава цялата история на Северна Македония. Светът я признаваше под това име, преди гърците да ги нарекат Северна Македония.
55
2
 
10
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Сръбски ***.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАко нямаше договор от Ялта, Югославия нямаше даже да бъде разрушена, просто едно по едно отпадаха от този договор, за да се развали!
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
500000 бежанци от Македония са се изселилите в България след Балканските войни. ЗАЩО?Ако са се чувствали гърци или сърби, щяха да си останат в къщи. ЧОВЕК ЗАРЯЗВА ДОМА СИ, КОГАТО СПАСЯВА ЖИВОТА СИ!
52
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
54 Свиквай, шамарите, които ви залепя тази държава, ще продължат. Вето, още 28 години като с Гърция. Такава е съдбата, на всички изкуствено създадени държави, нации и езици, които крадат чужда история и език.
51
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя изроден българин от географската област Македония, ако можеше в момента да се срещне с неговият дядо и прадядо те щяха да му обяснят на какъв език говорят и за какво са се борели!А България през всички войни се е борела за българите в Македония и заради тези българи се е отказала от западна Тракия за да пази неутралитет ,на България не и трябват територии и тази ни е голяма,но е влизала във войната да пази българите които са били клани и мъчени от сърби и гърци и навсякъде в Македония са п
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успяхме да откъснем Македония от Сърбия чрез Тито, Сталин, Димитров. Македония беше част от Сърбия до 1941 година, после беше част от България до 1944 година.
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велика Сърбия, маскирана катоЮгославия, не пречеше на Мицкоски, там той си бе, като риба във вода, защото е възпитаник на най-мракобесните балкански служби УДБА, избили хиляди българи във Вардарска Македония, само защото са се нарекли българи. Там е закърмен с титовизма и македонизма, от Белград и до днес, се диктува езика на омразата къмБългария. Тази изкуттвена държава създаде друга шзкуствена държава, нация и език- "македонската".При разпадането й, сърбите стъписаха света със своята жестокост
48
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наследник съм на македонски бежанци от 44 година. Изгонени от гърците и намерили убежще в Бг. Никога не съм чул да се чувстват чужденци или че говорят друг език. Бяха голям род, възрастните отдавна ни няма. До като бяха живи се събираха, пееха и се веселяха, говореха си техния диалект. Никога не е ставалои дума че са някакво малцинство.
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите винаги се съюзяват с гърците с цел да разкъсат България. Сръбският президент не се сдържа и каза:Те нямат парламент, имат само президент! Като кучета са, усещат слабостта ни и нападат! ПРОКЛЕТИ ДА СА ОНЕЗИ, КОИТО ОТСЛАБИХА БЪЛГАРИЯ С МЕЖДУОСОБИЦИ!
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
(Съседна Турция е пример за изкуствено създаде нация,)И затова на Хайтов големите му герои плашат; Турците идаад, и бабата бяга.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МЕШОТака е . И аз знам, че в миналото се е говорел славянски език до около 18 век,чак до северна Италия,даже в Австрия,това е точно сръбската група славяни и Хърватия,Сърбия,Словения са част от тази славянска група, при немците(включително и австрийците) има омешване на немци и славяни! Неотдавна , Ердоган говореше, че Виена щяла да бъде турска, сега вече не го казва, защото е под прожектора, но щом го каза официално, означава, че в Турция наистина го замислят и това е по-страшно!
44
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко унизително да бъдеш оценяван от една пропаднала страна като България.
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От всички балкански народи, единствено Сърбия успя с войните, да си изпроси подарък от великите сили, които й дадоха Велика Сърбия, маскирана като Югославиявия. Тази изкуствена квазидържава, стана работилница на сръбския националшовинизъм, в която бившите югонародности бяха поставени под сръбска доминация, с парадния лозунг на Мира Маркович, съпруга на кръволока Мирошевич, "Братство и единство на народите в Югославия". Примитивният сръбски национализъм стана причина, за разпадането на Югославия
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинова Сърбия..................хаха..................много си зле..................сърбите не са заплаха за България............винаги сме ги били през войните , ако трябва-пак ще ги бием, даже само със запасняците!!!
41
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей това ви чакаше ако не бяха османлиите. Щяха да ви омешат като омлет и малко сьмнително дали щяхте да се запазите.