Цървенковски: България иска да получи онова, което не успя с войните

Изказването му бе на сръбски език
29 юни 2021 19:12, Нели Христова
143
Цървенковски: България иска да получи онова, което не успя с войните
Снимка: БГНЕС

България иска днес да получи онова, което не успя с балканските и двете световни войни. Това заяви в обръщението си на форума за Западите Балкани в Сараево бившият президент на РС Македония Бранко Цървенковски, като прави впечатление, че изказването му бе на сръбски език.

Това, което България не успя да постигне през Втората световна война от 1941-1945 г. с оръжия и военни средства, днес иска да го постигне, като използва членството си в ЕС и правото на вето за вземане на решения.

„Позицията на България ми е напълно ясна, но онова, което ме интересува, е как другите членове на ЕС гледат на този въпрос", каза Цървенковски.

Той реагира остро на изказването на бившия президент на България Росен Плевнелиев, който подчерта, че РС Македония е млада държава, която има правото да нарича себе си и своя език, както пожелае, но македонски език преди управлението на Тито не е имало и е исторически факт, че македонският език като дело на Тито.

Цървенковски каза, че ще започне отговора си на македонски език.

„И това не е случайно. Това е моят майчин език, това е езикът, на който говореше баща ми, дядо ми и дядото на моя дядо. Значи няколко поколения преди мен, които са родени и живели още преди да се родят Йосип Броз Тито и Сталин“, подчерта бившият държавен глава.

По-нататък Цървенковски продължи изказването си на сръбски език „от уважение към домакините и за улеснение на преводачите“.

„Така че никой или поне аз не знам от историята някой да е създал нация по изкуствен начин. Имало е опити, но нито един от тях не е бил успешен“, заяви Цървенковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не признавам държавата Македония.............още по-малко Северна Македония....................вето до дупка.................докато крадат БГ-история ще гледат ЕС през крив макарон макетата!!!
39
4
 
11
 
! Отговори
oz преди 2 години
България вече граничи с Велика Албания.......................такова животно "македонци" след около 20 години изобщо няма да има........тия ще бъдат претопени от албанците ....днешна Македония е само една буферна зона му България, Албания, Гърция и Сърбия!!!
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Една добавкаОт една страна изпитвам голямо съжаление към сърбите, защото наистина преживяха много и те също имат право на съществуване и добър живот, обаче като се сетя за българофобията, сърбо-македонизма и ОМО Илинден и набързо ми се изпарява желанието да приемем Македония в ЕС!
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не остана още 5 г и ще говорят всичките на шиптърски, това им е проблема ама са слепи, а шиптърите само им бутат антибългарски фитили и си прокарват про албанската политика
36
1
 
14
 
! Отговори
Скопски преди 2 години
Цървенковски си е сърбоманин като и целата му партия и гласоподаватели последователи в т.н СДСМ. .В момента Бранко.Ц. искарва свободното си време харчейки "трудно спечалените пари" в Сръбия където има бизнеси.Б.Ц. лъже,В 19 век сите македонски дейци своето наречие наричали са го българско, и не е имало никакъв "натиск" за отделен язик, туку заложби од техна страна за включване на повече од македонските диялекти и думи в новия български книжовен, но Марин Дринов и други за жал не се съласили.
35
3
 
7
 
! Отговори
МЕШО преди 2 години
До 18 век самите австриици са говорели на вид СЛАВЯНСКИ ЕИЗК..ДЪРЖАВАТА ИМ АВСТРИЯ Е ЛАТИНИЗИРАНА ФОРМА НА СЛАВЯНСКИЯ ИЗРАЗ = ОСТРИ РИД, заради върховете по Източните Алпи...МИТТ И ЛЪЖА Е ЧЕ АВСТРИИЦИТЕ СА ВИД ГЕРМАНСКО ПЛЕМЕ И ВИД ГЕРМАНЦИ . ТЕ СА СЛАВЯНИ , НО ГИ Е СРАМ ОТ ТОВА И САМИ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ НЕМЧЕЯТ В 19 ВЕК . ЙОСТЕР РАЙХ = ИЗТОЧНО ЦАРСТВО герм. е пълна лъжа на Германските Псеудо-Хисторици .
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците са нация от РЕНЕГАТИ. Да прочетат визията на Ердоган за Турция до 2090г. В турската визия е предвидено обединение на турските държави, между които са Албания и Македония. До 2090г македонски език няма да съществува. По вашите земи и за жалост част от нашите ще се говори единствено на турски. Да им е честито на албанците, които също са претопени от турците едва през 18 век. Смешното е, че местното балканско население продължава да робува на османската империя.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един ид.оит................вето до дупка.................тия дебели глави си мислят, че още има Югославия!!!
32
2
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Вето поне още 2-3 поколения,докато....посръбчените македонски...глави си отидат по...естествен начин,защото главите им не...увират.Апропо,една мак,глава увира,като сложиш с нея две...павета,като умекнат те,след час умеква и на макето главата.
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българинЗащото по принцип, терирторията от която произхождат сърбите е северозападния Балкански полуостров и чак до днешна северна Италия включително , даже до 18 век там се е говорило славянски. Затова и езика в Хърватска,Сърбия,Словения повече си приличат ,те са си от един произход - сръбско-славянски!
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еми с такива изявления за дедо му и прадедо му скоро нема да са у Унията Европска.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джибре!
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луно, Луно, земьо македонска! Комплексари!
27
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 29Французите са казвали "на война като на война". Всички армии на всички държави без изключение са вършели зверства. Да не се лъжем.Въпросът е само кои повече и кои по-малко.
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, пак се почна с тоз пуст македонски език и как искаме да ги завладеем ... Сигурно вече и малките деца разбраха, че нямаме проблем с това.
25
22
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
Хървати говорят на същия език като сръбския. Само са му измислили няколко нови думи и са го кръстили "хърватски".Македонският е много по-различен от българския. Но сърбите не протестират срещу "хърватския" език.Всичко е политика в крайна сметка. Ако се разбираме какво ни пука?!
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочети книгата "Войната се връща" на англо-френския шпионин Анри-Пози, който дори не е бил на страната на българите, но сръбския терор над българите от Македония гои разтриса из основи и написва книгата "Войната се връща" ,за да разкрие истината!https://chitanka.info/book/10043-vojnata-se-vryshta
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НиккИма толкова много написано по темата Македония от европейци и съвременници, че няма как да спорят, описани са и сръбските зверства спрямо българите от Македония и насилствената македонизация, първо се опитват да ги сърбизират, но въпреки страшния терор и убийства, не успяват да ги направят прави сърби, затова ги правят "македонци" след 1944 година.Прочети книгата "Войната се връща" на англо-френския шпионин Анри-Пози, който дори не е бил от страната на българите, но сръбския терор над
22
0
 
26
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
" ... омразата към България идва от сърбоманска пропаганда ... " а сърбоманската пропаганда се крепи на руската политика!
21
2
 
25
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Пак ли тези, вече омръзнаха, хайде баста! ЕС през крив макарон. Да им изработят пътна карта с 3 варианта, експресен, бавен и ултра бавен с точки които трябва да изпълнят по точкова система. С положителни и отрицателни точки и ако искат да ги изпълняват, както сметнат за добре. Докато не ги изпълнят се затваря темата, да не ни търсят и занимават със сръбската простотия, повече.