В Скопие гневни на Лисабон, че македонският бил част от българския език

РСМ призова представители на ЕС да се въздържат от квалификации
30 юни 2021 16:22, Елка Василева
244
В Скопие гневни на Лисабон, че македонският бил част от българския език
Снимка: архив, МВнР

Правителството в Скопие проверява как се е стигнало до изявлението за същността на македонския език, което португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш направи пред БНР и други медии, предаде агенция МИА.

Още по темата

Закариаш изрази надежда, че Словения, която поема ротационното председателство на Евросъюза от 1 юли, ще помогне да бъде намерено решение на проблема, породен от ветото на България върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

„Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни“, каза Закариаш.

След това изявление на Ана Паула Закариаш властите в Скопие заявиха, че моментът е крайно чувствителен и европейските представители трябва да се въздържат от квалификации по въпроси на България и Северна Македония, които не познават.

По-рано македонският премиер Зоран Заев приветства усилията и предложенията на португалското председателство, като заяви, че в преговорната рамка е записано, че „преводът на законодателството и правните актове на ЕС ще е на македонски език“, припомня БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
34
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Абе щом македонския е коренно различен от българския и няма нищо общо ...... аз сега мога ли да им туря една пиперлива маййна на античките наглеци . И без това няма да ме разберат , ама пък могат да ползват Гугъл преводач.
121
4
 
30
 
! Отговори
Заевият гняв преди 2 години
Да стане Омир, па да подхване една нова Илияда/Заевияда - та да възпее гнева му. Гнева на Заев Северномакедонски, като гнева на "Ахила, сина Пелеев". Точно толкова величаво и драматично го изкарват съседите и даже писали нота. И от няколко дни вече мразят и Португалия! Накрая ще намразят една по една страните от ЕС и няма да има къде да влязат. Но дори тогава, едва ли ще се вразумят и едва ли ще признаят простичката истина - че са българи!
120
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма какво друго да направят се гневят, ако имаха доказателства да ги извадят, но като нямат им остава само да се гневят.
119
10
 
2
 
! Отговори
констататор преди 2 години
Изявлението не отразява възгледите на Лисабон, който остава в съответствие с португалското предложение и изразява съжаление в това отношение.
118
1
 
30
 
! Отговори
Яне преди 2 години
Абе я им анулирайте Бг паспортите на тези макета :)
117
0
 
16
 
! Отговори
A3 преди 2 години
ne na psewdomaketata za ES
116
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа не трябва да допусне войнстващия македонизъм в ЕС, той може да съществува само и единствено на антибългарска основа!За 40 години сърбите и изродените българи който се отказаха от род и родина и се наричат "македонци", след мъчения и убийства на всички ще е българско и продължават и в момента тази политика и за това не могат да бъдат в ЕС!А изчезне ли антбългаризма,изчезва и македонизма. Така че ще чакаме да изчезне антибългаризма!
115
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората на запад не пасат трева, знаят да четат и да зачитат историческите факти. В "Бяла книга", която излезе наскоро и на английски е документирано, точно как и кога е извършен инженерингът на диалект , на българския език, и как е възникнал македонският език.
114
1
 
20
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Тези сега ще си вземат христе колумбовски и тия от ЕС ще се чудят от къде им е дошло 😂
113
0
 
21
 
! Отговори
Владислав преди 2 години
Ако беше казала, че Македония е била българска или цар Самуил, щяха да я набият на кол
112
2
 
25
 
! Отговори
Granik преди 2 години
Скопяните нямат никакъв проблем. Ако искат да си кръстят държавата Древна Македония , езика древен славянски македонски, да взимат всичките ни ханове и царе, да ходят из Скопие с древногръцки доспехи , но пък няма да са част от ЕС ,цивилизования свят и ще са в изолация от съседите си.
111
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез сериозно ли искат да ни убедят че Александар македонски е говорил на български диалект?
110
1
 
20
 
! Отговори
Korean soup преди 2 години
Преводът на законодателството на ЕС трябва да е на Северномакедонски език, че гърците де не вземат и те да наложат вето.
109
2
 
40
 
! Отговори
Ауууу преди 2 години
Ауууу, Заев се разгневил! И от яд какво ли е направил? Написал нота? Може и цяла опера да напише! Стана ли му ясно най-сетне, че в ЕС го приемаха от вежливост и куртоазия, и толкова! Как допусна Заев, че българската позиция няма да се вземе предвид, а даже напротив - ще я разгледат обстойно. Не му харесват изводите? Ами и на мен не ми харесва да ни псуват, но я отворете македонските форуми, да видите калните потоци помия по наш адрес. Заев за това да помисли, не да пише ноти и оратории...
108
3
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
И до ден днешен има спор дали има хърватски език или няма.В ЕС хърватският е един от официалните. Е да, ама сърбите ще имат голям проблем с това!Щото ако един ден ги приемат в ЕС, всички прогнози показват, че няма да им приемат сръбския за официален. Щото е много близък до хърватския. Много по-близък от македонски и български.
107
2
 
34
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Тия се държат толкова наг*ло и говорят със заповеден тон на страни от ЕС ,като Португалия и България. Откъде това самочувствие ,след като са най бедната държава в Европа, с 2 млн.население половината от което са албанци и с територия от 20 хил.кв.км без излаз на море. Това е някакъв праграф 22 на ента степен.
106
1
 
31
 
! Отговори
най-накрая преди 2 години
РСМ и Албания вървят в пакет, но това не е справедливо и не е продуктивно. ЕС да започне да преговаря с Албания и толкова. Защо Албания да плаща сметката на едни хора, които удивиха света с невероятни и извънмерни лъжи и фалшификации? Зер ЕС не си спомня "античното минало" на ЕС? Спомня си го и затова сега наистина взема предвид нашата позиция. Как да им имаш доверие на тези хора, които най-сериозно твърдяха, че Ал. Македонски им бил баща? Как да не се усъмниш в менталното здраве на нацията?
105
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва българската дипломация да заличи "македонски език" от всякакви международни документи. Това би било успех.
104
4
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
пак ги много яд македонците че няма да бъдат чва политическа сила!
103
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северномакедонците или ще клекнат или ще седят и ще видят как *** им хрупа трева от глад. Трябва да им наложим санкции, цял ЕС да им наложи санкции - за език на омразата.