От Скопие за България: Татарски фашисти, българките струват две банкноти

Външното ни министерство осъди говора на омраза в РС Македония
2 юли 2021 12:58, Елка Василева
883
От Скопие за България: Татарски фашисти, българките струват две банкноти
Кадър: YouTube

Министерството на външните работи на България остро осъжда изказването на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той отправя обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ и с което целенасочено се насажда омраза към страната ни.

"Татарски фашисти, българките струват две банкноти и гнусната българска ръка" – това е част от речта на Гюровски на събрание на партията в центъра на Скопие от преди дни.

Още по темата

В словото си младият "политик" използва цялата лексика, изпълнена с омраза към България, създадена от времето на бивша Югославия след 1945 г. "Няма да преговаряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация... Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти...Тази гнусна българска ръка удряше по македонците... Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени /сръбски банкноти, за които са се продавали българките, бел.ред./", каза Гюровски, цитиран от БГНЕС.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, посочва в позиция външното ни министерство.

България винаги е демонстрирала последователност, прозрачност и конструктивност в отношенията си със своите съседи. Независимо от всички наши прояви на добросъседство страната ни продължава да бъде обект на демонизиране и език на омраза в рамките на вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, което е недопустимо в съвременния демократичен свят, се казва в позицията на МВнР.

С притеснение констатираме, че за пореден път в момент, когато София и Скопие търсят път към конструктивния диалог за намиране на взаимно приемливи решения, са налице подобни провокации. Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения и затрудняват възстановяването на доверието и постигането на напредък в двустранния диалог, които са в пряк интерес на хората от двете страни на границата, посочва външното министерство.

България очаква от правителството на Република Северна Македония да се разграничи категорично от подобни опасни провокации и да предприеме необходимите действия, за да изпълни на практика многократно поетите ангажименти за противодействие на публични прояви на омраза срещу България, се заключава в позицията на МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


883
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
такива хора забрана влизането и преминаване през БГтака ще се научат КАК ДА ГОВОРЯТ и да си направят сметката за по-нататък какво да дрънкат и като му се ходи в Турция с самолет
19
3
 
7
 
! Отговори
Брадата преди 2 години
Не струват, за обществено ползване са.
18
17
 
2
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 2 години
Jехехехехеееееееее
17
1
 
53
 
! Отговори
шуши му преди 2 години
Вербално агресивен македоносексуалист тръгнал да се репчи на българите... Смях!
16
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, колко струват "македонките"?
15
3
 
25
 
! Отговори
A3 преди 2 години
ne na psewdno maketata za ES
14
3
 
33
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Като ги гледам какви са красавци, май камерата не им е помогнала много.
13
45
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Азкаквото повикало такова се обадило както се казва...да не би от страна на българия да звучи нещо друго по адрес на македония и македонците.
12
3
 
38
 
! Отговори
дърт джЪН преди 2 години
момче ,стига си хленчил, ще дойде и твоят ред за пасош
11
4
 
27
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
Ако тръгнем след всяко ***, което иска да си направи реклама на гърба на България ... Проблема е че няма системна нетърпимост в македонското общество, което обаче не е само проблем на македонците, но и на българското външно министерство.
10
4
 
63
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Човечеееее каква е тази омраза не мога да си обясня ???
9
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в момента в охрид се провежда преспанският форум,който начерта бъдещето на западните балкани извън европейския съюз както искаше франция и разбира се сащ...таке че блокадата и ветото от страна на българия вече няма никакво значение.
8
9
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми осъждайте нищо. Веднага тежък визов режим и пълна изолация, премахване на двойното гражданство на "македонци".
7
5
 
92
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха,ха,ха македонките са безплатни. Зароди български паспорт, не само телата си, то и дедите си продават.
6
11
 
64
 
! Отговори
Ох преди 2 години
Преди Османците да ни поробят РСМ е била българска земя. РСМ дали си задава въпроса, защо тази земя не е била върната в пределите на България? Защо е присъединена към Югославия? Кои политики са били насилствени тогава? Защо РСМ тогава е приела да е с Югославия?
5
1
 
61
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
изостанала работа
4
3
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 2 години
Да ти кажа не виждам да е имало голяма полза...
3
4
 
114
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея северномакедонци играят срещу себе си. Тези македонски изказвания ги пращайте директно на словенското председателство на ЕС.
2
5
 
114
 
! Отговори
Фънк преди 2 години
Смешен сърбоман
1
5
 
118
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Ей след тези изяви, макетата направо да забравят за ЕС.