Преброяването в Северна Македония е белязано от етнически скандали

Засегнати са и хората, притежаващи български паспорти
26 сеп 2021 18:12, Нели Христова
62
Преброяването в Северна Македония е белязано от етнически скандали
Снимка: БГНЕС

Северна Македония провежда първото преброяване на населението от близо две десетилетия.

Събитието е силно чувствително поради потенциалното въздействие върху малцинствата в нацията.

В тази малка балканска държава, която придоби независимост през 1991 г. след разпадането на бивша Югославия и се доближи до гражданска война през 2001 г., дълго отлаганото преброяване далеч не е просто статистическа операция.

Специални права, като например езика, използван в официалната кореспонденция между държавата и гражданите, или етническите квоти за длъжности в публичната администрация, зависят от официално обявеното, че малцинството съставлява поне 20% от населението.

От населението от около 2 милиона души, 64% са македонци и 25% етнически албанци, според последното преброяване. Турците, ромите, сърбите и други малцинства съставляват останалата част. В община Илинден, близо до столицата Скопие, по-голямата част от населението е македонско.

Преброяването в страната, кандидатстваща за влизане в Европейския съюз, трябва да се провежда на всеки 10 години. Последното обаче се състоя през 2002 г., само година след въоръжен конфликт между етнически албански бунтовници и правителствени сили, който приключи с намесата на международната общност.

Мирно споразумение предоставя по-големи права на етническото албанско малцинство, което се оплаква от дискриминация и ограничени възможности и представителство.

Преброяването, планирано за 2011 г., стана жертва на политически спорове и недоверие, като двете страни заявиха, че другата ще манипулира резултата.

След последното преброяване се смята, че населението е намаляло до около 1,6-1,7 милиона поради масова емиграция, изчисляват експерти, като разпалват опасенията, че по-малкият брой може да застраши правата.

Седмица преди преброяването да приключи на 30 септември, около 1,3 милиона души са се регистрирали, показват официални данни. Но при повторно провеждане на предишното прекъснато преброяване някои обвиниха правителството на премиера на социалдемократите Зоран Заев, че възнамерява да фалшифицира резултатите. Лявата опозиционна партия Левица призова за бойкот, като се аргументира, че методологията на преброяването е неблагоприятна за македонците. Нейният лидер и депутат Димитър Апасиев твърди, че около 200 000 души са отказали да участват. Основната етническа албанска партия ДСИ, младши партньор в управляващата коалиция, заплаши, че няма да признае резултатите, ако общността им не успее да достигне важния праг от 20 процента.

В опит да успокои етническото албанско малцинство, по-рано тази седмица Заев повтори обещанието си, че установените права на етническите групи „абсолютно ще останат същите“, независимо от резултатите. Основната цел на операцията е да даде възможност за планиране на икономически, социални и други ключови политики, каза той.

"Преброяването е политизирано" в етническо отношение, заяви политическият анализатор Петър Арсовски пред АФП. Малките политически партии смятат, че подобна реторика може да увеличи рейтинга им, каза той.

Етническите турци също предупреждават, че ако броят им ще бъде по-нисък от 7%, няма да признаят резултатите.

Допълнително напрежение внася твърдението на някои български политици, че 130 000 души, които притежават и български паспорти, са принудени от Северна Македония да не се регистрират като етнически българи. При последното преброяване бившата югославска република регистрира по-малко от 1500 етнически българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
19
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
До 130 000 С БГ ПАСОШ Дедо му е бил българин, баща му е българин, ама тоя е чист македонец! Тука:Дедо му е бил комунист, баща му е член на БКП, а той е чист ГЕРБаджия!
33
3
 
3
 
! Отговори
Една истина преди 2 години
Издигнете Живко от Варна да управлява България и всичко ше бъди наред ! Не е вярно че няма хора, които всичко им е наред ! Има такива хора, на които всичко им е наред ! На Българското, за да му е всичко наред, значи Живко Костадинов трябва да бъди издигнат да управлява България !
32
4
 
37
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Измислена държава, измислено-открадната история, измислен език, измислен народ пълен с комплекси от съседите си, с мания за някаква уникалност и античност. Кофти е да имаш такива съседи. Не трябва да се братосваме с тях, не трябеа да имаме обща история. Само прагматизъм, бизнес, пътища, да заповядат като туристи, работници, студенти.и без разговори по исторически теми.
31
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антъни Блинкен: Северна Македония има пълната подкрепа на САЩ за членство в ЕС. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен преди време изпрати писмо до македонския си колега Буяр Османи, в което му честити 30-тата годишнина от независимостта и уверява Скопие в подкрепата на Вашингтон за европейския път на Северна Македония.
30
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съединените американски щати ще се включат в решаването на спора между Северна Македония и България, за да заеме Скопие "заслуженото място" в ЕС и с надеждата това да стане бързо, заяви американския посланик в Македония Кейт Бърнз
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако до 2027 година САЩ не направят нещо с Китай, с Америка е свършено. Единственият начин е да използват ядрено оръжие, но тогава ще се намеси Русия и САЩ ще бъдат унищожени за минути.
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България преброяването също граничи с Европейски фашизъм, защото е задължително изнудване. Мутри и ДС искат да видят колко са оцелели за изнудване и рекет!
27
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да говорите за обща история и език, хора, защото те се захващат за тези понятия и казват, че е имало винаги македонци, наред с българите. Затова не трябва да се говори за обща история и език! До 1945 г. има САМО българска история и език. До същия момент трябва да признаят, че са били чисти българи!
26
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
драги мънкедонци. след като вие така, и ние така:) ние подписахме договор да помагаме на държавата република македония, ако признаят общата история до 1945г. и общия ни език. тази държава изчезна през 2017г. с преспанския договор и на нейно място се появи северна македония, която не спазва никакви договори, но влезе в нато с наша помощ. та, от какъв зор ние да почитаме договор с несъществуваща вече държава или да се мазним на територия с 3 години история, в която мразят българите?
25
5
 
17
 
! Отговори
хм преди 2 години
Да се пишат както искат, така или инъче албанци и сърби скоро ще ги изядът заради ината им.
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
миналото лято се запознах с един индивид от новосъздадената северна македония. осъзнал се българин. ама се осъзнал тук. решил да учи история в СУ, дразнел се на нашата история, смятал я за фалшива. на втората година дотолкова побеснял, че записал археология. и вика: 'брат, като тръгнах на разкопки и ми светна - при вас всичко е логично, в ред и доказуемо. а ние имаме дупки от по 500-600 години; цели периоди, за които се мълчи или се пишат марсиански хроники.'
23
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ходил съм в 83 държави на 4 континента; ако трябва да направя класация за най-най-най- неприятните същества, с които съм се сблъсквал, то на първо място (поделят си го), са ямайците и македонците. с всички останали някак си може да се разбереш или поне да не си пречите; тези обаче живеят, за да ти забият нож в гърба и да те прецакат. това е целият смисъл на живота им.
22
6
 
28
 
! Отговори
до 18 преди 2 години
За последните 20 години, аз лично съм ходил над 20 пъти в БЮРМ; в новосъздадената държава на 3 години - северна македония не съм ходил, признавам. Не е нужно да чета форуми, вестници, евро доклади или да слушам комшийката, ИМАМ СОБСТВЕНИ ЗАДЪЛБОЧЕНИ НАБЛЮДЕНИЯ. Омразата, лицемерието и долното отношение на едно оскотяло, завистливо и измекярско население там, не може да се опише с думи. Единствените, които стават за нещо в тази територия, са албанците и турците. Другото няма род и принадлежност.
21
8
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен 20: "Опитват да изграждат погрешна представа за народа там"? Никой отговорен политик в България не е казвал нещо негативно срещу народа в РСМ. Негативни мнения се публикуват срещу анти-българската кампания, която се води от години от управляващите в ССМ и срещу изопачаването на фактите от общата ни история. Когато в РСМ признаят общата ни история и спрат да учат децата си че ние сме татари и фашисти, ще ги подкрепим за членство в ЕС.
20
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
през 1911г., преброяването на османската администрация, което е било най-стриктното преброяване, показва 800.000 българи, 350.000 мюсюлмани, 290.000 гърци и останалото са албанци, сърби, роми и т.н... и това е исторически факт. тогава бивши югославяни, фиромци, северно македонци и подобни още не са били изобретени. до ден днешен няма обяснение защо българската държава не поиска сметка за геноцида над българите там, който е сравним само с арменския геноцид по брой и резултат.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в северна македония няма един, а много народа. и не е правилно да се казва, че имало кампания срещу някой народ, освен ако не визирате кампанията срещу българския народ там, която тече не от 20, а от 90 години. и въпреки геноцида, зверствата, тормоза, изселването, преди 20 години, само 1500 човека посмяха да се регистрират като българи. хайде да се обзаложим, че сега ще са поне 10.000? и то тези 10.000 са предимно хора, живеещи у нас, с позиции, на които не им дреме за тайните служби на тито.
18
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След всичко което се нагледахме там след изгорените знамена и помията по медиите им и цялата омраза МОЛЯ ПОВЕЧЕ НЕ СПОМЕНАВАЙТЕ ДУМАТА МАКЕДОНЕЦ И МАКЕДОНИЯ! Че ни се повръща.
17
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България в последните 20 години има негативна кампания срещу Македония.Опитват да изграждат погрешна представа за народа там.Това се увеличи в пъти преди самото вето за ЕС и продължи предизборно. Не знам защо го прават но е факт. Тази статия е в този контекст. Не в наш и на македоците интерес да създаваме негативни чувства. Опитват се за всичко да ни манипулират. Скоро ще ни кажат , че слънцето е луна.
16
1
 
4
 
! Отговори
ако броеха преди 2 години
вайводи, до ся да са се преброили, ама те сакат чиляци да броят, не мой така
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И не са 1,3 преброени, а са 1,54 милиона седмица преди приключването на преброяването.