Равноправието на македонските българи - ключът на РСМ към ЕС

Правата не се търгуват, заяви Бойко Ноев
9 окт 2021 20:13, Нели Христова
33

Решителното прекратяване на дебългаризацията и потискането на правата на българите в РС Македония е ключът към започването на преговори на Скопие за Европейския съюз. Това заяви Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат от кариерата.

Ноев подчерта, че на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе по-рано тази седмица в Словения, България и президентът Румен Радев са поставили по ясен и разбираем за нашите партньори начин какъв е проблемът на РС Македония и и защо не е възможно началото на преговори за членство в ЕС.

„Причината е в неспазването на универсалните човешки права, в системната дискриминация. Докато не спре дискриминацията на българите в РСМ, докато не получат равни възможности за участие в политическия, обществения, културния, икономическия живот, докато не могат да пеят своите песни, да четат своите книги и говорят на своя език, да тачат своите паметници, дотогава няма да се реши въпроса със стартирането на преговорите. Тоталната дебългаризация трябва да спре“, категоричен е Бойко Ноев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че всички български правителства са се отнесли с наивност в очакването тези въпроси да се решат от само себе си. „Мислехме, че като им помагаме по време на ембаргото, по време на Косовската криза, когато им помогнахме да се опази целостта на държавата, когато албанците потърсиха правата си с оръжие в ръка, въпросите ще се решат. Те не само, че не се решиха, а се задълбочиха“, заяви бившият министър на отбраната.

Според него трябват гаранции на най-високо равнище за решаването на проблемите с правата на нашите сънародници. Твърденията на премиера Зоран Заев, че сега не може да включи българите в Конституцията, наравно с останалите части от народи и че това можело да стане едва след приемането на РС Македония в ЕС показва странно разбиране за за човешките права. Правата не се търгуват.

„Не само че трябва да включат българите в Конституцията, но трябва да има и тържествена декларация на техния парламент, в която се казва, че българите са равноправни на всички народи в РСМ“, подчерта Бойко Ноев.

Той също така заяви, че не може да има мулти-перспективно отношение към историята, както настояват в РСМ. „В историята на Европа няма мулти-перспективно тълкуване на Холокоста. Както приеха, че Александър Македонски не е бил македонски цар, така ще трябва да приемат и други факти от историята“, добави Ноев.

Той заяви, че президентът Румен Радев ясно е заявил на нашите европейски партньори в Словения, че искаме и от ЕС твърди гаранции за прекратяване на дискриминацията срещу българите и това е било добре разбрано.

„Всяка държава-членка на ЕС има свои специфични интереси. Те трябва да бъдат уважавани. Някои политици в РСМ се надяваха, че България ще се откаже от своя интерес под натиск, но не им се получи. България заяви публично- искаме равноправие за българите в РСМ. Гражданските и човешките права са универсални и по тях не се преговаря. Заев трябва да обясни сега на европейците какви са проблемите българите да не бъдат включени в Конституцията наравно с останалите части от народи. Ако трябва и ние ще чакаме 20 години, докато в РСМ не им стане ясно за какво става дума“, обобщи Бойко Ноев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Искам да коментираме Българските македонци,а не Македонските българи.
21
0
 
8
 
! Отговори
БГ преди 2 години
До 19.....Ходи да пасеш трева.....
20
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази риторика за членството на РСМ в ЕС ни набутаха една сутрин по телевизиите и сега никой политик не смее да каже нещо друго да не го обявят за предател.
19
3
 
7
 
! Отговори
тито , до к.12 преди 2 години
Браво Цветане , това е истината за този "натовец" , с червен вятър под опашката
18
1
 
23
 
! Отговори
Всички македонци са преди 2 години
Българи
17
3
 
25
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 2 години
Коментар 19 е за ДАНС .Защото се създвава изкуствено впечатление че има македонци като Нация .Македония е област която се намира в България , Гърция и Сърбия .Все едно Софиянци да станат Витошци или Благоевград Рилци .
16
56
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1,2 милиона македонци нямат права в България, Пиринска Македония трябва да има специална автономия и собствен парламент
15
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много благодаря на господина Бойко Ноев най накрая 1,2 милиона македонци ще влязат в България като втори конституционен народ заедно с българите
14
5
 
16
 
! Отговори
erwe преди 2 години
Големо пишене е по медиите в Бановината.Искат реципрочност и се опитват наистина да търгуват с правата на българите там.Като искат реципрочност нека да е за всичко.И ние искаме реципрочност на историческите документи за твърденията си,а не интерпретации и фалшификации.Ето,ние им сложихме вето за ЕС,та нека и те ни сложат вето,ние имаме 120000 х. северно македонци с българско гражданство,нека се чувстват да дадат толкова на българските "македонци".Мога да изброявам още,но няма смисъл.ХАХАХАХА
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Вашите уста в Божиите уши!
12
3
 
6
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
Един от "килърите' на българската армия. Но тези никой не им търси сметка. Къде сте бе мишоци от военна "полиция", хавесва ви да се занимаване с кокошкарски истории, но убавците , нанесли щети за милиони нямате топки да барнете. Той гледа и един ден ще го ядете.
11
4
 
13
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
В крайдунавските градове се заселват много македонци, в Свищов например се установяват хиляди преселници от Дойран.
10
17
 
4
 
! Отговори
Цветан преди 2 години
Ха,ха ,ха И кой го казва това-Бойко Ноев-съветски възпитаник,учил в Москва,зам. военен министър в правителството на Беров ,когато мафията си имаше държава,министър при служебното правителство на плячката Инджова ,министър в правторството на Костов и учредител на комитета на Прецеденто.А рееее марш
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре говори човека.
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонец трябва да оглави ВМРО. Не русенец, който обича македонски кюфтета, но няма нищо общо с Македоня.
7
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е ВМРО? А сетих се. Под шапката на бившата Държавна Сигурност. Нали искаме братски отношения с Югославия. Бе то вече няма такава държава. Както и да е съвеЦкия елит не може да търпи такива дейности както ВМРО в Македония.
6
2
 
10
 
! Отговори
Ха! преди 2 години
До Анонимен 5 А сега уточни, Охрид ли е Солун, или Солун Охрид! Сигурно и Цар Борис е заръчал на братята да съставят и напишат азбука за македонците, които трябва да забравят елинската?
5
3
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Когато Сърбия...влезе в ЕС,тогава ще влезе там и РСМ,май на там отиват...работите.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да де,ама те искат права на "македонците" в Пиринска Македония.С гърците се разбраха.Сами сме си виновни,като карахме през 50-те години на 20 в. българите в Разлог примерно да се пишат в паспортите македонци.Що тъй ,бе Гошо...
3
7
 
17
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Аман от неграмотни журналисти инполитици, бееее! Не македонски, а северномакедонски. Няма държава Македония, има Северна такава.