Високо напрежение: Ердоган обявява за "персона нон грата" посланиците на 10 държави

Сред тях са и дипломатите на САЩ, Германия, Франция и Канада
23 окт 2021 18:05, Красимир Ангелов
170
Високо напрежение: Ердоган обявява за "персона нон грата" посланиците на 10 държави
Снимка: БГНЕС

Посланиците на 10 държави, сред които Германия и САЩ, които призоваха за освобождаването на турския правозащитник Осман Кавала, ще бъдат обявени за "персона нон грата", заяви президентът на южните ни съседи Реджеп Тайип Ердоган.

"Наредих на външния ни министър да обяви тези 10 посланици за персона нон грата възможно най-скоро", каза той, цитиран от БГНЕС, използвайки термина, който означава първата стъпка преди експулсирането.

Преди два дни Ердоган се закани да предприеме такава радикална стъпка.

"Казах на нашия външен министър, че не можем да си позволим лукса да ги приютим у нас", каза тогава Ердоган пред репортери в коментари, публикувани от турските медии.

"Защо тези десет посланици правят подобни изявления? Ваша работа ли е да давате урок на Турция? Кои сте вие? Оставете Кавала. Нима в собствените си държави оставяте убийци, терористи и бандити? Те винаги отговарят че съдът е независим. Тоест, вашият съд е независим, а нашият зависим? Нашият съд дава най-добрият пример за независимост", цитира думите му „Хабертюрк“.

В понеделник посолствата на десет страни разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Посланиците на тези страни - САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат обяснения във вторник.

Турският вицепрезидент Фуат Октай ги обвини, че се намесват във вътрешните работи и в съдебните дела на страната, превишавайки по този начин своите правомощия.

Осман Кавала е известен турски активист за защита на правата на човека и основател на културната фондация Anadolu Kültür AŞ, която подкрепя проекти на етнически и религиозни малцинства, често с международна насоченост, включително помирение между турското и арменското население и мирното решаване на кюрдския въпрос.

През февруари 2020 г. турски съд оправдава Кавала по обвиненията в участие в опит за сваляне на правителството по време на протестите в парка "Гези" в Истанбул през 2013 г., но още същия ден истанбулските прокурори издадоха нова заповед за ареста му. Кавала бе обвинен отново, този път за участие в опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Ако бъде признат за виновен, Кавала може да получи доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване.

Миналия месец 47-членният Съвет на Европа, в който Турция членува, заяви, че ще започне процедура за нарушение срещу Анкара, ако Кавала не бъде освободен преди следващата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа през ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоганя ги отнася като куцо пиле домат , сичкото джендьр дето танцува и пали качак
40
21
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Турския диктатор върна Турция 100 години назад. Да си кротува,защото народа му закъсва,все повече.
39
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Toя се скара с всички!
38
9
 
2
 
! Отговори
ха сега де? преди 2 години
Тоз нали е жендър що риве?Ако са го" убиждали" у затвора защо?Ако не са пак защо нарушават правата му?Няма управия с тая "Турска конвенция" дето я подписъха от БСП
37
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво защитавате турското правосъдие, но внимавайте, когато ходите в Турция, да не ви се случи.Че да няма после......Ама потъпкват правата.
36
7
 
11
 
! Отговори
Груйо преди 2 години
Тоа е манавин и ке ги мушка подред сичките !
35
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Германия да не обяви за персона нон грата милионите му сънародници, че при инфлацията му, какво ли ще работят в родината си?
34
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много фенове на Ердоган, а никой не защитава ИСТИНАТА!Г-н Кавала е абсолютно невинен и е в турски затвор! Всеки здравомислещ човек знае какво представлява това. Военните бяха пребивани зверски още преди да е влезлото делото за преврат!
33
3
 
13
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Те, сигурно, за това турските шофьори тук правят най-тежките катастрофи. Същото е и там. Карат като луди.
32
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стягайте багажа за пазар в Одрин,с тези решения лирата ще се срине още.
31
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще реагира ролинг джо, ако турския посланик прати на краварите нота за незабавно освобождение на асандж, щото иначе ще има санкции?!
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доганя е пич от кирпич ,измъкна милиарди от ЕС като граница на ЕС ,а трябваше ние да получим парите ние сме граница
29
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин и Ердоган ще спасят България от наглосонците
28
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм много запознат от турския съд но знам, че такива като убиеца на Милен Цветков отиват до живот в Турция, в България пият чай с коняк на дивана.
27
14
 
27
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Силен лидер на - турция не се колебае да отстоява позициите сиДе да имахме поне един такьв
26
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да е всякакаъв но си защитата интересите на страната. Не да се срамуваш от пилитиката си на управлващите си които са вечно наведени според интереса си за сметка този на страната.
25
14
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
До защо Нямаш проблем. Конституцията на Испания не разрешава отделяне на отделните региони.Под никаква форма.Така че Референдума беше Незаконен...За да стане Каталуния един от най богатите испански региони,голяма заслуга има Държавата.това съм го дискутирал с испанци.Те имат по голяма автономия от останалите области,но някой се напъва за отделяне.Андалусия е най бедният регион и не се напъва за отделяне.Ако Каталуния беше на тяхно място едва ли щеше да искат отделяне.Да ти разясня още...
24
3
 
19
 
! Отговори
За да угоди на х преди 2 години
И как точно независимия американски съд оневини двойния убиец О Джей Симпсън и го пусна на свобода???
23
6
 
13
 
! Отговори
Турският съд преди 2 години
Е най-справедлив, вие не гледате ли турски сериали! Първо те викат при прокурора и те вкарват в затвора по анонимен донос, после те разследват и ако не те убият в общата килия, те изправят пред съда, който след 15 минути обявява решението си. Чудно, че тоя Кавал са го държали толкова дълго и накрая са го оправдали. Не е по турски...
22
3
 
1
 
! Отговори
хакай стойчо преди 2 години
не са невинни! по турски ге спрате -отзаде с фитил!