МВнР: България няма да подкрепи започване на преговори на РСМ

Не виждаме напредък, заяви външният ни министър
18 ное 2021 19:35, Нели Христова
44
МВнР: България няма да подкрепи започване на преговори на РСМ
Снимка: БГНЕС

България не може да подкрепи провеждане на първа Междуправителствена конференция с РСМ . Настоящият проект на Преговорна рамка за присъединяване на РСМ също не отразява предложенията на българската страна и следователно България не може да я подкрепи.

Това съобщиха за БГНЕС от българското министерство на външните работи. Днес министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и и.д. ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас, като ги запозна с актуалните развития след изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември 2021 г., както и с приоритетни български позиции по теми от общия европейски дневен ред.

По отношение на началото на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония бяха подчертани усилията, които се полагат през последните месеци от българска страна да бъдат решени отворените въпроси със Скопие. В същото време продължава да няма какъвто и да било напредък по изпълнението на Договора за добросъседство, заяви министър Стоев. Той допълни, че българската страна все още очаква конкретни стъпки от съседите за изпълнение на поетите ангажименти, сред които за отказ от териториални и малцинствени претенции, преустановяване на езика на омразата срещу България, промяна на учебниците в Република Северна Македония при отчитане на нашата обща история, гарантиране на правата на гражданите с българско самосъзнание.

„Не виждаме напредък, защото няма политическа воля за решаване на тези въпроси“, каза още българският външен министър. На фона на тази картина България не може да подкрепи провеждане на първа Междуправителствена конференция със Скопие. Настоящият проект на Преговорна рамка за присъединяване на РСМ също не отразява предложенията на българската страна и следователно България не може да я подкрепи. Министърът препотвърди последователната подкрепа на България за Албания, основана на собствените й заслуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
27
 
! Отговори
макрон преди 2 години
Макрон да не дава акъл и да не натиска България, да си гледа собствените проблеми, напр. многото заразени. И да го попитам, ако някой някъде запали френското знаме, той ще се церемони ли с престъпниците, камо ли да ги пуска на преговори. И да каже какво мисли за държава, която не изпълнява подписан договор. Айде, моля, на гърба на България се правел на позитивен... Онзи от Нидерландия и той!
11
8
 
12
 
! Отговори
Даниел Лорер преди 2 години
Светлан не дава, ама Киро Канадеца дава.
10
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ще направи така ,че Македония да започне преговори.Не зависи от нас.Така ще стане,както и с ваксините и сертификатите.Просто нашите вета са нелогични,както и отричането на ваксините.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом искат да влизат това не значи нищо по себе си ппсле идва трудната работа те си мислят че европеиският съюз е само пари леж па яж но не е точно така имат и задължения.
8
4
 
10
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
Дано .. започнат преговори на 36-ти , другия месец...
7
9
 
10
 
! Отговори
О, божке преди 2 години
Радьовите министри се изплашиха много. Е, няма да подкрепят, до неделя поне ще стискат. Голям страх да не загубят с мис пиги, а уж бяха уверени, уж много сигурни. Ами да ви кажа и аз да получават 15 хил лв месечно за нищо, щях да си ги браня. За пет години това са сериозни пари. Сега две-три активни мероприятия. Едно по линия Турция, едно по линия Македония, а после пак пет години сън.
6
10
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Кирю - измамата, Асан - дупчения билет и Черното еврейче май вече са взели друго решение :)))))))))))))))))))))))))))
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ватниками се лушкат насам натам като лодка в бурно море. Единият им казва "да" другият "не".
4
11
 
16
 
! Отговори
Уеф преди 2 години
Спокойно, идват Киро Ментата и Кокорчо - те ще подкрепят РСМ.
3
1
 
19
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
През крив МАКАРОН ЕС
2
15
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тоя като какъв се изказва? Нали Кирю и Асан - гея друго обещаха....
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100 % подкрепа