Пендаровски: Никой няма право да ми казва дали българите да са в конституцията

В България имало македонско малцинство според македонския президент
Обновена: 19 яну 2022 13:22 | 19 яну 2022 13:06, Елка Василева
533
Пендаровски: Никой няма право да ми казва дали българите да са в конституцията
Снимка: архив, БГНЕС

Кирил Петков е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не използва реторика, позната от предишни времена. Технократ и оптимист, единственият такъв оптимист в политиката, когото познавам, е Зоран Заев. Това каза в интервю за македонската Телевизия 24 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

По думите му обаче Република Северна Македония е далеч от това да каже, че ситуацията е приключила, и политиците трябва да обмислят внимателно всяка следваща стъпка. "Другата страна (България) е наложила набор от въпроси, които посягат на нашата идентичност и ние не трябва да допускаме това. Разглеждаме всяко предложение, което идва от последното правителство от България, и трябва да го разгледаме по три пъти. Далеч сме от решенията. Трябва да мерим три пъти и веднъж да режем", каза Пендаровски.

Още по темата

Той оцени като отлично посещението на българския премиер Кирил Петков в Република Северна Македония. Оцени като добро темпото за работа на комисиите, зададено от двамата премиери Петков и Ковачевски - всяка седмица по една от петте работни групи да имат по едно заседание, и прогнозира, че ако групите работят наистина активно, и преди края на май е възможно да има резултати, но все пак те не могат да се очакват за една нощ.

По думите на Пендаровски работните групи ще имат пресаташета и за разлика от историческата комисия няма да говорят председателите. "Разликата с историческата комисия е, че работните групи ще презентират само за това, за което са се разбрали", каза Пендаровски.

Според него не е точен анализът, че Република Северна Македония е направила отстъпка с изпратената до ООН нота за това, че Северна Македония е име, което касае само политическия и държавен субект и зад това име няма териториални претенции, заради което Кирил Петков обяви, че България вече ще използва краткия вариант на името - Северна Македония.

Пендаровски заяви, че нотата е просто обяснение, на това, че държавата му няма териториални претенции към никого. Според него пакетът 5 + 1, който България е поставила, е действал до съставянето на новото правителство и вече ще се работи по съвсем нова методология - тази на работните групи. "Няма повече план или предложение 5+1. Този план дойде след неуспешното предложение от Лисабон. Ние не получихме никакъв отговор, въпреки че смятахме, че това е добра отправна точка за по-нататъшни дискусии. Опитахме се да деблокираме разговорите с мини пакета 5 + 1. След избора на новото българско правителство беше предложено да работят пет комисии и ние се съгласихме с това. Оспорвам тезата, че сме дали нещо, за да получим нещо в замяна", каза Пендаровски.

Що се отнася до въпросите, свързани с евентуална промяна на състава на съвместната историческа комисия между двете държави, Пендаровски уточни, че е право на всяко правителство да определя членовете на комисията от негова страна.

В разговора му с българския премиер не е ставало дума за македонските граждани с българско самосъзнание, но ако е бил попитан, би казал, че е намеса във вътрешните работи искането отвън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията, посочи той.

"В България има македонци. И дали ние като държава ще им помагаме за спазване на правата? Не. Защо не? Правило номер едно в международното право, международната политика, член 2 от Устава на ООН, който се прилага за всички страни по света е: без намеса във вътрешните работи. Те са български граждани, граждани на Република България. Уверявам ви, че македонската държава на държавно ниво никога не се е опитвала да ги бутне, да ги провокира, да им каже - излезте, да им помогне. Това се решава на индивидуално ниво. Чувстваш се македонец- ще кажеш. Ако не ти го дадат, отиваш в Страсбург. Това е начинът. Няма друг начин. В Македония има българи, но нашите власти носят отговорност за правата им. Ако им нарушим правата или не са доволни от това как защитаваме правата им, тогава ще отидат в Страсбург. Но те са моя грижа, защото са наши граждани. Както аз нямам право и не трябва да казвам "ще дадете правата на македонците в България, така и никой няма право да ми казва дали да включим или не българите в конституцията. Това е наше суверенно решение", каза Пендаровски.

На въпрос за бъдещето на правителството на Димитър Ковачевски той отговори, че "правителството има повече шансове да завърши мандата си отколкото да отиде на предсрочни избори. Друг въпрос е дали ще завършат мандата си добре или зле." Единственият начин да се стигне до предсрочни избори, които опозицията иска, е да се саморазпусне на парламента, уточни Пендаровски, но необходимите 61 гласа могат да бъдат събрани само от ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ. Какъв е интересът на ДСИ да отиде на такива избори? - попита Пендаровски.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


533
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
20
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Ясно е , че тия уж се натискат за Европа, а всъщност плътно си слушкат Белград и Москва! За нищо не стават! Ако наистина искаха в ЕС, щяха да се държат по съвсем друг начин! Накрая май, и на американците и на Брюксел ще им писне от тях!
44
12
 
5
 
! Отговори
до Юрий преди 2 години
В наш интересе е скопските кау ни да са в ЕС, и въпросът трябва да се приключи. Ние историята си я знаем, пък те ако искат да се смятат не за северномакедонци, а за ескимоси или гевреци със сусам, техен проблем.
43
4
 
17
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Двама братя - единият българин, другият - македонец. Нонсенс! Или и двамата са българи, или и двамата - македонци. С което намеквам, че исканията на брата - македонец няма да спрат и не могат да спрат до тук. Ще ни изчегъртат от Историята с външна помощ - Коминтернът , а сега и Европа и Сащ, и Русия. Пътят на всички Империи минава през трупа на България заради свръхстратегическото ни географско положение. Ще ни смелят с удоволствие.
42
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде де, писна ни от тези лъжци, крадци на история, злобни същества, ПРЕКРАТЯВАНЕ на всякакви разговори и преговори, докато не изпълнятДОГОВОРО ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО който са подписали .Няма нищо повече за преговаряне. Вето до дупка.
41
1
 
10
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Иот Кратово ---- Кой да ти се извинява ве, нагъл пумпал?
40
1
 
30
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Ей Иот - ми проблема сами си го създавате бе ! Някой да ви кара да крадете чужда история и да ни обиждате на татари - не ! Но вие нагло и упорито хитрувате и искате хем да ни излъжете, хем да станете европейци - оправете си кашата при вас първо и всичко е песен! Никой не те и кара да четеш български сайтове - но е похвално, че го правиш и дано разберете, че страха не е добър съветник. Като малки деца са ви отделили от майка ни и са ви научили да мразите България - а реално само ние ви помагаме!
39
25
 
2
 
! Отговори
Георги Ресилковски преди 2 години
Не сакаме да бидат спомнати българиот во нашиот устав! Тие се сосема поинакво тесто! Македониа е биде и е остане!
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя продължава мърсотиите на Белград да говори за македонско малцинство у нас.
37
0
 
37
 
! Отговори
Хах преди 2 години
Имам чувството, че не ние, а самите македонци говорят императивно и назидателно към нас. Нямали териториални претенции към България... Боже Господи
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЕТКОВ, НИЕ БЪЛГАРИТЕ С ПРЕДЦИ ОТ МАКЕДОНИЯ ПОМНИМ!!!
35
30
 
3
 
! Отговори
Иот Кратово преди 2 години
Ке се извини ли Бугария за тормоза който преживееме?
34
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета какво говори нашият премиер и след това македонският президент - коренно разминаване в тона и риториката. За хората никаква изненада, но дали премиерът ни ще схване, че не го приемат насериозно, а само като един усмихнат шут и че няма да отстъпят и грам от позициите си по основния проблем? Накрая даже ще претендират и за македонско малцинство у нас. Петков може да е добър бизнесмен, но за политик и премиер не става изобщо.
33
0
 
35
 
! Отговори
бааа го преди 2 години
Една шепа народ си направили държавица, па и се зъбят!
32
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първи признахме Северна Македония. "Подай му ръка и ще ти отхапе главата.".
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте на всеки македонец български паспорт и така всички ще станат българи.И без това още дълги години ще гледат Европа през крив макарон.
30
2
 
24
 
! Отговори
БГ Паспорт преди 2 години
Да се дава с приоритет на всички желаещи македонци до края на годината. Естествено след декламиране "аз съм българче" на Иван Вазов. Да видим колко ще останат с марсианско гражданство.
29
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пак се гаври с България.. "Три пъти мери, веднъж режи" е българска народна поговорка. Решението за признаване на българското малцинство в Македония колкото е суверенно, толкова е и неудобно. Като са си вирнали носовете, нека си стоят в миналия век и извън ЕС. Нито крачка назад е добра стратегия за България, но смятам че премиера ни в момента предава родината си.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мдаа...Отговора трябва да бъде...РЕФЕРЕНДУМ........
27
3
 
38
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Още не му е увряла кратуната на този.Ветото трябва да продължи.
26
3
 
32
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Тези...скоро няма да помиришат ЕС .....Истината над всичко...