Приехме нещо недопустимо, че има разлика между северномакедонци и българи

Историк: Колективният Запад натиска България за членствота на РСМ в ЕС
19 апр 2022 22:30, Анисия Иванова
57

Поредица от провокации от страна на Република Северна Македония (РСМ), последната от които бе откриването на паметник на "македонската" принцеса Теодора Косара.

"Това стана в Черна гора, помагат си по "югославски" начин страните кандидатки за ЕС. Това не трябва да ни учудва", коментира историкът от БАН д-р Войн Божинов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него съставената с Договора за добросъседство историческа комисия не е изпълнила целта си – да реши проблемите в сферата на историографията между България и РСМ.

"5 години по-късно не само нищо, а нещата поемат в обратната посока и не се вижда изход от задънената улица", отсече историкът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Нашите братовчеди от другата страна на Осогово имат политически елит, който просто не иска да стане част от ЕС. Или ще стане част от ЕС, когато му бъде разрешено от Белград. Елитът в Скопие е рожба на елита в Белград и не бива да ни учудва, че управляващите край Вардар задържат темпото с поставянето на неизпълними условия към българската страна. А ако ние ги изпълним, то ще станем свидетели на национално предателство", обърна внимание д-р Божинов.

Според него вече сме станали свидетели на едно такова "малко" национално предателство с поставеното на Скопие условие да бъдат вписани българите в северномакедонската конституция.

"Фактически приехме нещо, което е недопустимо, а именно – тезата на македонизма, че между така наречените северномакедонци и българи има разлика, а това не е така", категоричен бе историкът.

Д-р Божинов смята, че "колективният Запад" натиска изключително сериозно България да свали ветото за членството на РСМ в ЕС.

"Намираме се в един геополитически разлом. Светът не е същият и няма да бъде същият. Очевидно колективният Запад натиска нашето правителство и чрез вътрешни сили, партии, фондации и неправителствени организации се прави всичко възможно да се направи отстъпка от наша страна. Просто национално предателство", посочи той и добави с увереност, че е било обещано на Скопие приемане в ЕС до края на френското председателство.

"Добре че част от правителството се възпротиви и имаше остър обществен дисонанс. Може би и сработи чувството за самосъхранение у управляващите", изтъкна д-р Божинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
ДУХА НА ПИРИН преди 2 години
Българи има, но северни македонци няма ! Наричат ги Благоевградчани /в най лошия случай: Развалено българско семе/
42
0
 
3
 
! Отговори
Елена преди 2 години
До 231 - А САЩ не искат ли България да предаде националните си интереси в спора с Македония, за да бъде намалено влиянието на Русия по оста Сърбия-Македония?
41
0
 
8
 
! Отговори
До Пирин преди 2 години
Българската история на Балканите е от 7ми век (680-681). Първия Български крак стъпил в Европа е през 463г в Хунския съюз. През 480г се бием на страната на Византия във войната им с Остготите. Македонците не съществувате до 1991г, до тогава сте ту Гърци, ту Турци, ту Българи. Историята ви е на завладявани селяни. За кратък период между 250 и 370 преди Христа там има някакво кралство, което Александър Велики - Грък, прави на кратковременна империя, но от тогава 2400г там няка собствено управление
40
0
 
3
 
! Отговори
ми прав си преди 2 години
До С Ама върви го обяснявай на президентина,премиера,на тарикат политиците,и на 80% от народа!Ние сме си отворили бузките по братски,а ония ни се чудят на акъла!После що не искали да сме "братя"!?
39
0
 
5
 
! Отговори
Обедини се народ преди 2 години
Обединете се българи какво казва Ванга обединение, християнски ценности и не се продавайте за пари
38
0
 
11
 
! Отговори
нас червеното знаме преди 2 години
Не чух дали от ЕС натискат РСМ за идеологическа декомунизация и признаване на историческата истина за себе си. Всички страни от Източна Европа обявиха комунистическите си режими за престъпни - Македония кога?? Всички страни отвориха архивите си за да се разкрият престъпленията на режимите - Македония кога??Що пък Македония да бъде изключение?? Или вместо ЕС ще ставаме КЕС(комунистически)??
37
2
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
До: номер 47 (Барселона) Дааа, дааа. Българи и македонци са "един народ". Така както са "един народ" германци и австрийци. Така както са "един народ" германци и швейцарци. Така както са "един народ" французи и канадци. Така както са "един народ" англичани и американци!"Един народ" сме бе, ей го виж и Владимир Путин ще го потвърди - кирилицата е измислена в Охрид!Така казват поне от руското посолство в Скопие!
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"5 години по-късно не само нищо, а нещата поемат в обратната посока и не се вижда изход от задънената улица", отсече историкът в ефира на Bulgaria ON AIR." Ами няма и да се види! Докато по политически теми се изказват историци, няма да се види края! Ако тръгнем така да слушаме историците, то ние не сме славяни, а тюркоезичен народ, защото родът Дуло е имал кръвни връзки с куманите, а куманите както знаем са тюркоезични!Какво пречи да се помирим? Белград? Или... Москва?
35
2
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Това беше...Основната греша...От самото начало трябваше да се съобщи на всички държави,да се знае че българи и македонци са ......ЕДИН НАРОД......ТОЧКА.
34
0
 
18
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
Myняка Радев е първият български политик, който заговори за "българско малцинство" в РСМ и с това даде зелена светлина на доубиването на българския характер на Вардарско! Нека бъде трижди проклет и вовеки да гори в Ада!
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Додо Българите са станали македонци в 1945 г, Това беше прието 2020 г. от ГЕРБ СДС и ОП. 2020 г. няма никакви комунисти. Даже ЕС партиите приеха, че след 2019 г. македонците са станали вече северни с договора с Гърция. Много глупости се приеха от ЕС все са във вреда на България и идват от ЕС.
32
1
 
21
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Комунистическата доктрина, че във Вардарска Македония българите били "малцинство", което видите ли, в някаква изфантазирана реалност, били съжителствали с някакви "северономакедонци", беше наложена с помощта на анти-президента Радев. Предателство, което колкото е да е гнусно, не трябва да изненадва никой, бидейки Радев е комунистическa пионка. Само заради този му ход, трябва да бъде импийчнат и да бъде захвърлен там където принадлежи - на бунището на историята!
31
14
 
2
 
! Отговори
МЦ преди 2 години
Няма значение кой какъв. Някой българи са си гърци и турци. Българите не е самосъзнание, що за абсурд. То по тая логика от утре можем да станем японци при повече желание и обратно. Българинът е Балкански ген и всички ние го имаме малко или много румънци сърби всички сме от тук и имаме трети братовчеди навсякъде в съседство. Аз съм 80% балкански и 20% арабски някакви и не мога с чиста съвест да се нарека. Някой друг пък е 50% грък 20% балкански и пак, не става тъй да се боядисате каквото ви харес
30
6
 
18
 
! Отговори
С преди 2 години
Дали ни харесва или не, тези хора към днешна дата нямат българско самосъзнание, следователно - не са българи. Време е да го приемем и да продължим напред
29
1
 
33
 
! Отговори
Да преди 2 години
Много внимание се обръща на Македония ,Украйна,Албания, а в България мизерията и високите цени растат.......
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той тиквата подписа договора и на македонски....
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано Албания успее да се отдели от БЮРМ и тръгне напред сама. След това БЮРМ няма да държи заложници и ще пропадне.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя историк не знае ли че тази територия е населявана основно от българи албанци гърци сърби и турци за съжаление реалността е че през изминалите стотина години българите вече са малцинство
25
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да просто Кирето се уплаши,че народът ще го измете и повече власт той няма да види и затова склони. Имаме политици майцепродавци,антипатриоти и абсолютно подмазващи се на ЕС. Не ги е срам. Те и предишните бяха същите с подписването на преспанското споразумение. Не я е срам и Захариева и бай *** Пт Банкя и просто Киро и сие.Пълна трагедия. Хан Аспарух се обръща в гроба като гледа какво става. Нищо че не знаем къде точно му е гроба. Все пак
24
13
 
8
 
! Отговори
Цел преди 2 години
Приехме нещо недопустимо, че има разлика между Македонци и българиМакедонците играят футбол на европейско, Македонците играят баскетбол на европейско, Македонците играят хандбал на европейското, Македонците са шампиони по борба, Македонците са първи по карате.....