Пендаровски: България ни обижда, властите в София променят договора

Българските участници в историческата комисия отправяли заплахи
218
Пендаровски: България ни обижда, властите в София променят договора
Снимка: БГНЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу България и открито заяви, че властите в София са тези, които нарушават Договора от 2017 година, предаде БГНЕС.

"Вие нямате право като критерии за членство в ЕС да ни налагате случилото се през 11-ти век. Българската страна промени наратива и заобиколи двустранния ни договор, в който не пише, че историческата комисия и постигането на споразумение там ще бъде условие за членство в ЕС. Тази комисия имаше за задача да намери имена на личности и събития, които да честваме заедно и да даде препоръки на двете правителства", каза Пендаровски пред местната телевизия Алсат.

Още по темата

Според него е било мит, че "дори най-големите демокрации като Франция и Германия, напълно невярно е, че след края на Втората Световна война, те са създали съвместна историческа комисия, в която са постигнали съгласие за всички спорни въпроси". "Аз лично твърдя, че нито във Франция, нито в Германия има съгласуван учебник за средно или пък за висше образование, в които за 1941-42-45-та година се говори по един и същ начин", каза още той.

Пендаровски обвини българските участници в съвместната историческа комисия в отправяне на обиди и заплахи срещу техните македонски колеги. Това нещо не се е случвало по време на десетилетните преговори с Гърция.

По отношение на откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, на който присъства бройна делегация от България президентът каза следното: Има два спорни момента в случая. Първо името на центъра, където вината е и на нашата институция, която го е регистрирала, и второ - структурата на българската делегация... Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази блокада от България. Доброто намерение на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра - на един доказан фашистки сътрудник".

За вписването на българите в Конституцията на РСМ той каза следното: "Никой не може да гарантира колко време ще остане на власт сегашното управление в България и кои ще бъдат следващите искания от страна на София. Малко са онези, които ще потвърдят, че кабинетът на Кирил Петков ще остане на власт 7-8 години. До нашето формално членство в ЕС. От кого да искаме подобни гаранции. Тук става въпрос за политика. Следващото правителство може да каже, че подписаното от предишното е предателство за нашата кауза, това не ни интересува. Е, и? Ние не може да променяме Конституцията всеки понеделник".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
5
 
25
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Махайте ксе гнусни сърбомани, ходете си в Сърбия да си харчите динарчетата, направете си нова Югославия със Сърбия и Чеарна гора. Ще влезете в Европа когато в Македония всеки който иска, може да се нарече българин. Сбъркали се епохата, вие сте в 3 век преди новата ера.
126
0
 
9
 
! Отговори
Дилбер Танас преди 2 години
Та казвали те, че македонците са прости овчаре и орачи. Не са дойстоини, хора без минало. Тъжно му станало на младежа дълго обикалял из родните и чужди земи /чак до немско стигнал-вероятно при средновековния Химлер за инструкции/фашага и той ка Михайлов. Прочел всички книги по манастирите и говорил с много хора. Написал една малка книжка история на македонския народ. Съхранява се в оригинал в Хилендарския манастир. Има интересно име и предговор. Може на входа на Скопие да го сложите.
125
3
 
3
 
! Отговори
Дилбер Танас преди 2 години
Ел президенте, май не научихте урока от гърците. Че с гол *** не се пече на беломорски пясък. Под звездата на Вергина.Преди 300лета се родил мъжки отрок. В Пиринския дел на Македония. Вероятно първият македонски националист,абе ОМО илинден, отвсякъде, та раснало детето. Замонашило се, будно било, умно. Като всеки истински македонец. По тези времена както и в по късни. Било модерно македонците за сребърници и облаги. Да продават бащин род и език на гърците и сърбите.
124
8
 
4
 
! Отговори
Тоя измисления преди 2 години
Няма място в ЕС или ако нашите продажни политици допуснат това то България я няма това е щат на америка населен с български индиянци които демографски се унищожават
123
3
 
19
 
! Отговори
Наглостта,която преди 2 години
проявяват севмак политиците се дължи на факта.че те разчитат да ни бъде наложено от ЕС да ги пуснем и смятат,че няма нужда да спазват каквито и да било договори и да се съобразяват с исторически дадености.Искрено се надявам нашите политици (депутатите в НС и партиите,които не са чужди партенки като ПП)да проявят разум и уважение към народа и държавността ни, да не позволяват на пигмейски страни да се гаврят и подиграват с нас.Иначе ще бъдат изметени от народното недоволство.
122
2
 
19
 
! Отговори
резняк преди 2 години
Не се притеснявайте - до няколко десетки години "македонци" няма да има . Албанците ще ги асимилират и присъединят към Албания. То и сега в югозападна Македония в селата се веят албански знамена на площадите. Коя държава позволява знамето на друга държава да се вее в центъра на нейни села и градове ?!?!? Това им е истинския проблем на макетата, ама не смеят да вдигнат глава, защото албанците ще ги изколят...и е по-лесна антибългарската теза.
121
2
 
17
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Като искаш нещо от нас (в този контекст зелена светлина за влизане в ЕС), трябва и ти да дадеш нещо. Ние с нищо не сме ви длъжни. Както искате - ние зор нямаме... Абсолютно нищо не ви дължим. Ние сме Европа - а вие вече когато сте говори и емоциите отминат - заповядайте пак да преговаряме...
120
4
 
19
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Гърция ви убиди няколко пъти с промяна на името Македония и е най голямата гавра с измислената ви държава от Тито и сръбските комунисти та не говорим още колко пъти се душите на гърци и сърби доста унизително а от България дето ви призна първа плачете и накърнявате със история територия и население , според мен ме сте и за *** Ане за членство в еопеиския съюз.....
119
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго не се очаква от този шошороид. Промиването на мозъци започна с нахлуването на точно тези НПО. Логиката е разделяй и владей. Конфликтни теми, които могат да се задействат огат6о им трябват на ингилизите. Задействат и през подконтролни медии с цел постигане на определен натиск. Под натиск е България, заради народностни специфики, неудобни на англосаксите. Изход от ситуацията няма, поради невъзможност да правим суверенна външна политика. Запада не се интересува от историческата истина.
118
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пендаровски е руско-сръбски агент...
117
2
 
10
 
! Отговори
Друго мнение преди 2 години
До Мнение 112. А ти как ще реагираш,като споменаваш украините ,че се оплакват,когато Путинската върхушка убива и разрушава градове в Украйна? Ще правиш сватба? Откъде се пръкнахте такива психопати?
116
3
 
20
 
! Отговори
ДНД преди 2 години
Коментарът може да е само един : ВЕТО .
115
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте договора с Гърция- подобни са ни исканията! Макетата вярват силно, че България ще клекне и ще ни натиснат от запад! Ама силно го вярват! И че ще предам баба ми и братовчедите ми в Скопие! Е как ще стане?! А Стефчо?
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Xaxaxa Той борисов за такива като теб каза, че сте про'сти...
113
2
 
23
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Стефчо, лоша новина имам за теб, друже - докато не почнете да спазвате точ в точ договора с България, няма и да помиришете членство в "Еуропската уния", панимаеш?
112
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците са украинците на Балканите
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦРУ са виновни
110
0
 
26
 
! Отговори
не думай, бе преди 2 години
Значи сме фашисти и ви обиждаме?
109
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова пък нашите упраляващи теглят по 500млн.всеки понеделник!
108
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Пендара Ние сме предатели и шовенисти