МВнР: Антибългарската кампания в РСМ се води от политици, медии и учени

"Особена тревожност буди фактът, че се правят опити за приравняване на България фашизма"
21 апр 2022 20:09, Красимир Ангелов
26
МВнР: Антибългарската кампания в РСМ се води от политици, медии и учени
Снимка: БГНЕС

За пореден път ставаме свидетели на говор на омразата в РС Македония срещу България, който се насърчава от парламентарно представени политически партии, общественици и представители на академичната общност. Това се казва в позиция на министерството на външните работи по повод на масираната антибългарска кампания през последните няколко дни от страна на македонските медии и политици.

МВнР изразява учудване от острата позиция на представители на властите в Република Северна Македония и антибългарската кампания, водена в медии в съседната ни страна през последните няколко дни във връзка с откриването на клуб на дружество „Културен център Иван Михайлов“ в град Битоля на 16 април 2022г.

"Особена тревожност буди фактът, че се правят опити за необосновано приравняване на България и българския народ с фашизма. Разпространяването на тенденциозно погрешни исторически интерпретации е именно една от причините, поради които имаме Договор за добросъседство и създадохме Съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е необходимостта тя да постигне реален напредък по чувствителните теми от общата ни история", подчертават от външнополитическото ни ведомство.

Още по темата
От там припомнят, че "Културен център Иван Михайлов" е регистриран съгласно изискванията на местното законодателство и функционира от 2019 г., без до настоящия момент наименованието му да е било обект на видима негативна реакция на властите и обществеността в съседната ни страна.

Тези факти водят до убеждението, че кампанията, разразила се през последните няколко дни всъщност не е свързана с името, а е насочена срещу дейността на организацията, активно ангажирана с проблемите на българите в Северна Македония и реализирането на техните права“, се казва в позицията.

МВнР подчертава, че българската държава ще продължи да полага всички необходими усилия, в съответствие с международното право, за подкрепа и защита на българите в Северна Македония.

"Очакваме от отговорните фактори в съседната ни държава конструктивен принос в продължаващия процес на възстановяване на доверието и за изграждането на благоприятна среда за българите в Северна Македония, както и всеки, който иска да развива приятелски отношения с България.

През последните месеци българската държава положи значителни усилия за насърчаване на позитивен климат в двустранните отношения, вкл. чрез инициирането на формати за засилено развитие на секторното сътрудничество. В открит дух, България целенасочено ще продължи да работи за изграждане на истински добросъседски отношения, но разчита за това и на своите партньори в Северна Македония", се казва още в позицията на българското външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън от ЕС крадците на история и пpocяците!
20
1
 
2
 
! Отговори
Путин обяви преди 2 години
Кажете им на,,македонците'' че не са българи а каквито си искат там да се наричат,и ще видите вой до небето.само България им обръща внимание на простотията.Отрежете ги и да ходят на майка си в ,,задния джоб''.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония = анти-български Франкенщайн.
18
2
 
4
 
! Отговори
Спомен преди 2 години
Преди време се зарибявах с една млада студентка македонка беше дошла да учи тук, хубаво момиче, уж интелигентно, допаднахме си по доста теми и по едно време като пийнахме малко, такива идиoтии тръгна ми говори за "времената кога бехме под бугарско робство" че ми се доповръща от нея моментално.
17
5
 
7
 
! Отговори
Калоян преди 2 години
Евала на "братушките", че създадоха този малък анти-български Франкенщайн. И за това ли трябва да им бъдем благодарни? Сега Путин ще хване една мазна анти-Русия, виждам че и добре са се ориентирали вече имат ново знаме, Рашистката империя е новият "болен" човек на Европа и е време да си отиде.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека опитат федерация със Сърбия като ние сме фашисти, но там са много сърби а те са малко и албанците едва ли ще са съгласни със сърбби да живеят и ще искат западна Северна Македония. Северна Македония ще бъде ликвидирана на южна Сърбия и източна Албания. Може да се разберат и Сърбия ще се откаже от Косово.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите политици са много меки с изказванията ,треа си твърда рака !!!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срамно е ,че нашите политици а толкова невежи , дипломатите от кариерата къде са?
13
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Стига вече с тези селяни, предстоят ни светли празници. Трябва ни светлина в душата, а не черната омраза на малообразовани селяци. Ветото е до дупка, веднага обявяване на 20 години никаква комуникация на тема ЕС.
12
0
 
7
 
! Отговори
А де преди 2 години
ТЕ НИ ПЛЮЯТ НИЕ СИ МИСЛИМЕ ЧЕ ДЪЖД ВАЛИ.....ДО КОГА БЕ ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА ИЗРИНЕМЕ ЦЯЛОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ СА СЕ ВАС
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България ще бъде изключена и от НАТО и от ЕС много скоро.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западна Македония и Албания е окупирана от Италия. Те фашисти ли са или са ЕС. Цяла Македония е окупирана и от Югос;лавия и от Гърция и от България. И така всички са фашисти но и Македония иска да влезе сега втв фашиския ЕС.
9
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не пич Македония не се командва от Путин кампанията ,а в България.Всичко е по поръчка на Путин от началото ,когато Бойко наложи вето на Македония. И сега е същото.Македония е една от първите държави ,която предостави оръжие на Украина,въпреки че е бедна.Ние сме тези ,които не даваме оръжие на Украина,а не те.Ако бяха зависими от Путин според Вас дали щяха да изпратят оръжие? Всичко се прави с цел за да се спре процеса за ЕС от нашите политици. Страхувам се че може да бъдем изключени от ЕС и НАТО
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не могат да правят и се опитват с лъжи да ни очернят. България има 1300-1400 х. история и какво излиза, че е била все фашиска. Излиза че и Хитлер се е учил от бг фашистите. Макетата са на път да измислят нова световна история. Само за сведение в 1940 г. само Англия и СССР не са фашиски държави, но те са далече от Германия Други всички ойоло Германия вкл. и Югосалвия са фашиски или окупирани с фашиски правителства. А България е и в гражданска война от 1919 г.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие ги провокирайте и после пишете,че имало кампания.Така е като назначавате във министерствата шпиони-Путинисти.Толкова неграмотни хора и връзкари има че е страшно.Вземете и се извинете на Македонците,стига сте правили и изпълнявали на Путин всички поръчки.Михайлов е ясно на всеки с малко познания близък човек на Хитлер.По ясно от това няма.Има записи за това.
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кампанията срещу България в РСМ, се командва от Путин и Вучич.
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези докато клекнат ЕС ще се разпадне! Смешно е ,че либерастийските политици от ЕС вместо да притискат РСМ искат от нас да правим отстъпки! Значи напускаме ЕС а после ще анексираме Шиптерландия, когато му дойде времето!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата между македонец и бесарабски българин е тази, че единия на чист руски ти обяснява, че е истински българин, а другия на чист български, че не е.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега сигурно разбирате как се чувстват украинците.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако видите какво пише в учебниците им за нас българите ще сехванете за главите.