Ердоган: Скандинавските страни са като пансион за терористи

Турция е против присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО
Обновена: 13 май 2022 15:53 | 13 май 2022 15:53, Нели Христова
104
Ердоган: Скандинавските страни са като пансион за терористи
Снимка: БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма "положително мнение" за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и обвини скандинавските страни, че укриват забранени кюрдски бойци.

"Ние нямаме положително мнение. Скандинавските страни са като пансион за терористични организации", заяви Ердоган пред журналисти след петъчната молитва в Истанбул.

Ердоган заяви, че бившите управници на Турция "са направили грешка", като са дали зелена светлина за членството на Гърция в НАТО през 1952 г.

"Ние, като Турция, не искаме да правим втора грешка по този въпрос", каза той.

Турският лидер обвини скандинавските страни, че дават подслон на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на крайнолявата Революционна народноосвободителна партия-Фронт (DHKP-C).

След като мощният източен съсед нахлу в Украйна на 24 февруари, политическото и общественото мнение във Финландия рязко се промени в полза на членството като възпиращ фактор срещу руската агресия. Финландия и Швеция отдавна си сътрудничат с НАТО и се очаква да могат бързо да се присъединят към алианса.

Турция, член на НАТО, достави на Украйна бойни дронове, но се въздържа от налагане на санкции на Русия заедно със западните съюзници. Но тъй като Анкара се радва на добри отношения с Киев и Москва, тя посредничи за прекратяване на конфликта и предложи да бъде домакин на среща на върха на лидерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скандинавието се напълни с турци, ама Ердоганя да си каже, щот са облиза да откачи някой лъвски пай под масата - не е глупав тоя мушмурок - в следващите седмици ще стане ясно какво ще иска
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха е явно НАТО няма да се разширява скоро.
9
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз ако си мисли, че демокрации като Норвегия, Швеция и Дания (Скандинавието) ще се прекършат пред един стар мустакат тарикат, жестоко се лъже :))) Хората там лека по лека абсорбират мигрантите от твоята страна мустакатко, те от хубаво нема да избегат, тревожи се за кюрдите в Турция, остави ги тех :)))
8
13
 
11
 
! Отговори
д преди 2 години
така е, ердоган не трае демокрацията, нито либерализма, а пък и свободните медий не са му по щастието. Резултата е ясен, Скандинавия - най-богата и свободна, с най-щастливите хора...и Турция където 65% от населението не може да си позволи да е живо
7
5
 
4
 
! Отговори
Баба Стойка преди 2 години
Ердохан е много прав. Често чета тук позитивни коментари за ЕС.
6
7
 
25
 
! Отговори
Да преди 2 години
ама гласът на Турция в НАТО е много силен. Ердоган е тарикат. Сега ще видим какво ще изкопчи от Финландия и Швеция срещу подкрепа. Тоя не кляка като нашите.
5
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя какви ги говори?Гърция е приета заедно с Турция в пакет и Трумън не е питал никого.Самоволно решение!Финландия и Швеция е грешка да се приемат обаче.Не може ТСВ да почва от северния полюс.Пълна лудост.
4
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко хубаво, че няма кой да те пита.
3
9
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
браво Ердогане
2
9
 
20
 
! Отговори
Вярно е! преди 2 години
Хитър е Ердоган.
1
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердо или напускаш нато или ще те разчленят