Ердоган: Скандинавските страни са като пансион за терористи

Турция е против присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО
Обновена: 13 май 2022 15:53 | 13 май 2022 15:53, Нели Христова
104
Ердоган: Скандинавските страни са като пансион за терористи
Снимка: БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма "положително мнение" за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и обвини скандинавските страни, че укриват забранени кюрдски бойци.

"Ние нямаме положително мнение. Скандинавските страни са като пансион за терористични организации", заяви Ердоган пред журналисти след петъчната молитва в Истанбул.

Ердоган заяви, че бившите управници на Турция "са направили грешка", като са дали зелена светлина за членството на Гърция в НАТО през 1952 г.

"Ние, като Турция, не искаме да правим втора грешка по този въпрос", каза той.

Турският лидер обвини скандинавските страни, че дават подслон на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на крайнолявата Революционна народноосвободителна партия-Фронт (DHKP-C).

След като мощният източен съсед нахлу в Украйна на 24 февруари, политическото и общественото мнение във Финландия рязко се промени в полза на членството като възпиращ фактор срещу руската агресия. Финландия и Швеция отдавна си сътрудничат с НАТО и се очаква да могат бързо да се присъединят към алианса.

Турция, член на НАТО, достави на Украйна бойни дронове, но се въздържа от налагане на санкции на Русия заедно със западните съюзници. Но тъй като Анкара се радва на добри отношения с Киев и Москва, тя посредничи за прекратяване на конфликта и предложи да бъде домакин на среща на върха на лидерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евала Ердо, право куме в очи. Пази си държавата, че и на теб са ти вдигнали мерника.Не успяха, преди но сега е напечено. Нали, не се съмнявате, че и в Турция, беше опит за цветна революция,финансирана от НПО-та.
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи Шведския и Финландия ще влизат в Отан през крив макарон.. ;)
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя страна от Западна Европа член на НАТО може да защити градовете си от евентуално военно нападение? България нали заради НАТО отмени редовната си военна служба. И там нито имат боеспособна армия, нито имат въоръжение. Много е смешно, че например обещаните за Украйна от Германия 7 гаубици са със заряди от Швейцария, а Швейцария не дава да се изнасят за Украйна, а немските в наличност стигали за 20 минути стрелба. По време на войната в Сирия Турция върна на Германия негодните им танкове ...
28
6
 
4
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Ердоган лови вещици участвалите в Пуча срещу него. Не само те са терористи Ердооо!! Всички ислямисти сте терористи ! Сега никой не ви обръща внимание защото света има по сериозни проблеми . Благодарете на Американците за това!!! Те са главните виновници за ислямизацията на Европа ! Те са по бетер и от вас !
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм вярвал, че Ердо ще има смелостта да каже истината в очите за скандинавските държави. Нека да продължи, че Канада е идеалната страна приемаща пенсионирани престъпници и перачи на пари от цял свят.
26
13
 
8
 
! Отговори
евреин преди 2 години
някой като почне да ми хвали турския копторлък, и курортите там и се хващам за главата, идете и вижте истински курорти аз съм ходил в бая от тях - Кан, Монако, Амалфи, Лас Вегас, Миконос, Санторини.
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май се очертава Ердоган, като един от най-хитрите политици в Европа.
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Благодарение на Раша, НАТО се възроди :))) Обвинявай Късия за това, не да ръсиш глупости :)) Пусни си видео по тубата и виж разликите между американския флот и руския флот, всъщност разликите бият на очи по всичко :))) Единствено с танкове превъзхождат по бройки Раша, ама ги знаем какви бракми са, виде се в Украйна :)))
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-много мюсюлмани и ислямисти на стария континент извън Турция има в Русия
22
15
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Много скоро Турция ще последва съдбата на Русия. Пълен разпад на елементарни частици. Западна Турция с проливите ще се присъедини към ЕС и ще остане в НАТО като светска страна. останалото ще се подели между Армения, Грузия и Кюрдистан. А Кипърската турска република ще изтече в небитието, където и е мястото. Но първо ще се реши въпроса с Русия. Както виждате САЩ не прощават, бавно и полека ликвидираха колониалния ред и съответните империи. Последен ще е Китай... Хората нямат нужда от империи...
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно.Турция тогава не е днешната,била е в полуразпад и заедно с Гърция е на прага да бъде съветизирана.Трумън ги спасява от комунизма.Вкарва ги в Нато.Прав си,в крайна сметка това е един изкуствен съюз против,Сталин,Ссср,Русия.
20
5
 
10
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 години
Съгласен. Не само в Скандинавския страни ами в почти цяла Европа е пълна с Ислямисти а най-много са в Турция .Евро толерастията до това доведе. Или Ердоган нарича терористи само тези които са участвали в неуспешния Пуч срещу него 2016г. Много некоректно е това. Но какво да очакваш от Ислямист и Терорист .Всички са едни и същи въпреки омразата между тях !
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
навсяккъде турци по цяла Европа, ама никой не се връща във великата ердоганова *** Турция преди пенсия и да бачка там за по 240 долара е масовата заплаат в курортите им по данни от месец април. Иначе българите викат Ердоган бил голям държавник, Турция била добре, кое и е добрето с 200 долара пенсии и 250-270 долаар заплати масови не знам.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наскоро четох статия от Скандинавия, точно това описване, че вече не може да се живее така спокойно. Има членове на Ислямска държава и кюрди. Не си мислете, че там е по-различно от Европа. Ходил съм 89г беше спокойно, сега вече е друго.
17
3
 
3
 
! Отговори
ahaha преди 2 години
тоя *** ердоган.. как по-точно турция е могла да попречи на гърция, като и двете се присъединяват на една дата.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Муахахаах прав е Ердоган, гаври ги тънко.
15
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО отдавна е една остаряла ,закостеняла и томава организация от 49 година и според много анализатори е в период на полуразпад,За какво разширяване става дума... В края на краищата не може висчки да са в съюз срещу единНали настоящият конфликт пламна точно заради това.Дали някой си мисли все още, че воюват Русия и Украйна ?!?
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ислямистки терористи минават през Турция за Европа но това явно не е важно. Важното е Путин или Европа ще предложи повече, дали да пречи или да е твърдо за разширяването на НАТО
13
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция е фактор само в Сирия и Ирак, не знам защо се обажда Ердо, при положение, че решат ли САЩ да го резнат наистина сериозно, нема кой да го спаси от турското простолюдие :)))
12
5
 
14
 
! Отговори
Умен преди 2 години
В скандинавието са най големите алкохолици, затова изглеждат щастливи