Въздушна тревога и блокада край границата между Сърбия и Косово

Прищина обяви сръбските лични документи за невалидни в Косово
Обновена: 31 юли 2022 22:28 | 31 юли 2022 21:51, Камелия Цветанова
382
Въздушна тревога и блокада край границата между Сърбия и Косово
Снимка: БГНЕС

В северните райони на самопровъзгласилата се Република Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати сирени за въздушна тревога, съобщава сайтът Vecernje Novosti.

Още по темата

Отбелязва се, че жителите са започнали да строят барикади в района на Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

"След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше активирана въздушна тревога... Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки", съобщава изданието.

Освен това, според съобщенията в местни медии, около 200 албанци са се събрали в южната част на града, близо до моста, водещ към северната страна: там сърбите планират да тръгнат масово към мястото, където се строят барикадите.

"След 18:15 ч. косовските полицаи затвориха пропускателния пункт Бърняк и по този начин блокираха движението на пътници и товари през пункта от територията на провинцията", се казва в публикацията.

В същото време сръбското министерство на отбраната официално опроверга информацията за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и призова да не се разпространяват дезинформации.

Местните медии съобщават, че пред новата база на косовската гранична полиция са разположени много войници от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки.

Появи се и информация за колони от автомобили пред контролно-пропускателния пункт Ярине в северната част на провинцията.

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград. Държавният глава призова косовските албански власти да спазват мира и предупреди, че в случай на агресивни действия срещу сърбите "Сърбия ще победи".

Както съобщи косовското правителство, от 1 август сръбските документи ще престанат да бъдат валидни на територията под негов контрол, а техните притежатели ще получат временна лична карта при влизане. В същото време собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират като RKS (Република Косово)./БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още по темата: СърбияКосовотревога
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
26
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия е най-големия исторически враг на България, по-голям дори от Турция. Вижте как ни нападат в гръб след Съединението. Вижте Македония. Вижте Балканските войни. Вижте световните войни. Сърбия винаги е работила против нас и ще продължава да го прави. А Кремъл винаги е бил техен естествен съюзник и им е помагал срещу нас. Включително и сега. И тук някакви продажни подметки ми говорят, че "националният ни интерес" бил да сме заедно с Русия и Сърбия??
15
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сръбската кошута е обградена от натовски вълци и чакали няма шанс.
14
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия са също трън в очите на САЩ, така че там би трябвало провокациите от страна на Косово да са в пълна сила.Нашата роля разбира се е да сме на страната на провокаторите Косово.Така политически е определена нашата страна в бъдещия конфликт.
13
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме НАТО Сърбия да си опича акъла.
12
10
 
13
 
! Отговори
Кирил Христов преди 1 година
Сърби я Сърбия, сърби я!
11
25
 
14
 
! Отговори
! преди 1 година
Сърбия ще победи. Хаха само един изстрел и утре войските на световния хегемон и НАТО ще са в Белград.
10
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбетата ще ядат ли пак дедовия или ще признаят че са една никаква нация, от която нищо не зависи и на никой не му дреме за мнението им?
9
12
 
28
 
! Отговори
Руснаците преди 1 година
Си активираха агентите в региона
8
38
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде Сърбия пак ще яде бомбите. Трябва така през 10на години профилактично да ги бомбиме.
7
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега НАТО ще иска да бомбардира Сърбия.
6
13
 
7
 
! Отговори
Пернишка секта преди 1 година
МВР отне живота на Българите, следят ни личният живот, всички имаме досиета с компромати !
5
23
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става нещо, че САЩ създаде 3тата световна. За пореден път.
4
34
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо - ако сърбите си налягат парцалите и не правят простотии, никой няма да ги бомби. Но и те се натискат да угодят на плешивия си североизточен вожд.
3
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опа. И Китай, и Сърбия. Става нещо...
2
35
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има някакви сръбски зелени човечета по границата с Косово, на каските, на които има Z. А разни сръбски политици се напъват да врещят, че ще "денацифицират" Балканите. Никакви нови идеи - старата рашистка манджа, но метната на котлона да се загрее отново.
1
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почна се.