Договорено: Турция ще плаща частично доставките на природен газ в рубли

Срещата между Ердоган и Путин продължи близо четири часа
142
Договорено: Турция ще плаща частично доставките на природен газ в рубли
Снимка: БГНЕС

Приключиха преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в руския град Сочи. Разговорите продължиха над четири часа, предадоха световните агенции и турските медии.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред агенция ТАСС, че преговорите са приключили.

След преговорите двамата лидери са приели съвместно изявление.

Още по темата

Срещата започна в 15:21 ч. и продължи малко повече от четири часа. Съобщено бе, че лидерите смятат да обсъдят двустранното сътрудничество между Русия и Турция, регионални въпроси като кризата в Украйна, ситуацията в Нагорни Карабах и в Сирия.

Преди началото на разговорите на четири очи Путин и Ердоган говориха пред медиите. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл ще помоли вицепремиера Александър Новак, който е съпредседател на руско-турската междуправителствена комисия, да сподели с медиите информация за резултатите от разговорите, посочва ТАСС.

В съвместното изявление е посочено, че Путин и Ердоган са изтъкнали необходимостта от изпълнението на споразуменията от Истанбул, включително безпроблемния износ на зърно от Русия. Двамата лидери са се договорили и за увеличаване на стокообмена между Русия и Турция, както и да си помагат по въпросите на енергетиката. Двамата президенти са се договорили и за засилване на сътрудничеството между Русия и Турция в транспортната сфера, промишлеността, селското стопанство, строителството. Те са изтъкнали ключовото значение на отношенията между Русия и Турция за постигането на регионална и международна стабилност.

Путин и Ердоган се договориха също така следващата среща на Съвета за двустранно сътрудничество на високо равнище, ръководена от държавните глави, да се проведе на турска територия.

Държавните глави се договориха следващата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище да се проведе в Турция, се казва в документа.

Предишната среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище, който съществува от 2010 г., беше председателствана от Путин и Ердоган в Москва през април 2019 г. Това беше осмото поред заседание.

В изявлението на двамата лидери е посочено още, че Путин и Ердоган са подчертали, че е важно да бъде съхранено единството и териториалната цялост на Сирия. Те са изразили и силна подкрепа за суверенитета и единството на Либия.

Междувременно Новак съобщи, че президентите са обсъдили доставките на газ в Турция и са се договорили за частично заплащане в рубли.

По  време на срещата си днес в Сочи Путин и Ердоган не са обсъждали темата за сътрудничество в сферата на производството и доставката на дронове, заяви след срещата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

След предишната среща между двамата лидери, състояла се в Техеран на 19 юли, турски медии съобщиха, че темата за засилване на сътрудничеството по въпроса за производството на дроновете "Байрактар" е била обсъждана тогава от тях, припомня агенцията. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: путинЕрдоганрули
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Населението на Германия обеднява.
22
7
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Жужака като е толкова отворен защо не изиска Турция да плаща изцяло в рубли?
21
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската ракетна система Смерч една по огнева мощ се равнява грубо на 4-5 системи HIMARS. В началото на войната Украйна имаше 80 системи Смерч, собствени с добре обучени и тренирани екипажи. И нищо не остана от тези системи. Сега им доставят 16 системи HIMARS, осем от които вече бяха унищожени, значи това което остава са 8 американски системи - все едно 2-3 системи Смерч. А и тези които им останаха ще бъдат скоро унищожени.
20
5
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Анонимен 32 Таван - 26 милиона, Китай- 1,3 милиарда Тайван може да бъде само ордьовър, нищо повече! Украйна вече е отписана като съществуваща държава. Питай "Амнести интернешънъл" ако не вярваш !
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна и Тайван са голям комат за Русия и Китай. Няма как да им бъдат дадени,подарени или харизани! Дори ние,с нашето геополитическо местоположение, не сме толкова ценни.В момента тези 2 конфликта са ПЪПА на света,от които зависи неговото бъдеще.
18
3
 
7
 
! Отговори
Полуобективен преди 1 година
До 2. Този отляво нали е от НАТО? А Путин защо се здрависва с него?
17
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквам с интерес дали в Истанбул и Анкара ще има масови протести, заради това, че Турция ще плаща в рубли.
16
15
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Значи съгласили са се да се запази териториалната цялост на Сирия и Либия. А за Украйна това не важи ли, а диктатори?
15
11
 
8
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
Ердоганова турция съюзник на путинистка русия в европейския съюз само през крив макрон. Отделно че ердоганова турция се е отправила към изхода на нато.
14
10
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
2030 г. Германия, пътни полицаи спират кола за проверка! Единият полицай разглеждайки документите на водача казва на другият полицай - Ахмед, ела да видиш какво смешно име има този - Ханс!
13
7
 
36
 
! Отговори
Извода преди 1 година
е, че Турция плаща на Русия в рубли и газа на турска територия вече е турски. Ние ще го купуваме от Турция и разбира се на по висока цена. Гордо можем да кажем, че сме наказали Русия и сме се отървали от лошия Газпром. Да живее евроатлантическата солидарност за която България е радетел.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Варшвският договор е в сила! Поне при мен ... ликвидирам на секундата натовци - под маската или без нея!
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се преговаря за Нато.... Кириле!
10
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тази среща само печелят двете страни. ЕС и НАТО с пръст в устата !
9
11
 
33
 
! Отговори
NWO преди 1 година
Тежки крошета за евроатлантическите джендерасти. Скоро ще са в нокдаун.
8
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не напразно тоя отляво показа нула уважение към корумпираната гинеколожка, наричаща се председател на ЕС ,а всъщност едно безгласно лице под командата на ония отвъд атлантическата локва
7
4
 
33
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
Киро, учи се, Асене и ти. Макар че закога.
6
1
 
12
 
! Отговори
L. преди 1 година
Преписвали, но недопреписвали - частично възстановяване на доставиките на газ и плащане в рубли - е формулировката.
5
17
 
12
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Ще станете всички рубладжии со кротце ,со благ со малко ,знаете какво :) Z Лека полекичка така ще стане Путиин даже нежно ви го дава ,само връхченцето лекичко с езиче така да погалите малко и после до основата го налапвате руският целият мощно до гърленцето !Така е с джендърите от добро не разбират!
4
11
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно защо никой нищо не може да каже на Турция ? Откъде накъде тия и Унгария имат президенти,които мислят за народа си а тези,които сме в ЕС имаме толкова подкупни политици