Мицкоски: България да признае македонското си малцинство

Сега не е време за раздори, смята премиерът Ковачевски
Обновена: 8 ное 2022 10:14 | 8 ное 2022 08:00, Анисия Иванова
130
Мицкоски: България да признае македонското си малцинство
Снимка: БГНЕС

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска българското правителство да признае съществуването на македонско малцинство в България.

Изказването бе направено след 4-часова срещу в Скопие между ръководителите на политическите партии, както от опозицията, така и от управляващата коалиция. Основна тема в срещата бе евроинтеграцията на РСМ и промените в Конституцията, които включват и вписването на българите в нея. Премиерът Димитър Ковачевски каза, че "сега не е време за раздори, защото от това нещо никой няма полза".

Според Мицкоски "управляващото мнозинство няма необходимото мнозинство за конституционни промени". При тази ситуация най-логично е разпукане на парламента и провеждане на предсрочни парламентарни избори, каза още той и поясни, че по време на срещата е подкрепил предложението на депутата и лидер на Демократическия съюз Павле Траянов "българското правителство да признае съществуването на македонско малцинство в България".

Председателят на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети съобщи, че "конституционните промени са били сред основните теми по време на разговора". "Трябва да направим конкретни стъпки по пътя към ЕС. Ние сме тези, които искаме да бъдем част от този съюз. Сред условията, които ни се поставят са правовия ред, съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност", каза още Ахемти, който е част от управляващата коалиция в Скопие.

На "лидерската среща" не присъстваха ръководителите на "Левица" и "Беса". /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
11
 
! Отговори
Въй преди 1 година
Много нагли бе, не е истина колко наглост и подлост има в тези хора. Ама и нашите уж политици си чакат ден да мине друг да дойде!
64
1
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Македонците са етнос, като шопите. Не са националност.
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тракийското малцинство да признаваме ли? Добруджанското? Родопското? Аман от простотии
62
0
 
10
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 година
Политиците в Северна Македоия продължават атаките си срещу България.....Всичко може да ескалира рано или късно........нищо не се знае
61
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е голяма грешка че направихме отстъпки,а голяма грешка е че нашите политици държаха на политиката на Тодор Живков от 1965 година.Ако нашите политици бяха постъпили като приятели,ако Българската Църква беше приела че е Църква Майка на Македонската и ако България беше държавата,която е покровител Македония да влезне в ЕС ,а не спирачка,Македонците сами щяха да искат да са Българи.Но когато почнеш с обиди,отричане и омраза,получаваш омраза.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименпо скоро е обратното - В Северна Македония езика е като в Пиринско. Което доказва че са българи по произход.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ела го намери това малцинство,да видим колко хиляди е и ще го признаем ако го намериш.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Договора с Гърция е сключен ДВУСТРАННО. впрочем няма как езика да е македонски, щом държавата е Северна македония. трябва да е северномакедонски. Но за езика ние спорим как се казва, а че е създаден на базата на българския език. За сравнение - американският е създаден на база на английският, австрийският - на немският и пр.
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо, няма такова нещо като Македония - има Северна Македония. И второ, единственото северно македонско малцинство, което сме готови да признаем е това което се подвизава във Факултета и Столипиново
56
1
 
5
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен64 Най-вероятно Холандия са против защото там работи сръбско лоби - плаща се от сърбите на някого или на повече хора да се защитават сръбските интереси там! И...явно няма никакво противодействие от наша страна, някой да отиде там, да обяснява, разяснява..Какво можеш да очакваш от едно БСП и СИЕ управление?! БСП и СИЕ вън от политиката!
55
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в Пиринска Македония говора им е като в Македония,а не като в останалата част от България? Езика е това което обединява дадена група хора.Как се създават етнически групи?Те се създават на база традиции,общуване и език(диалект).Въпреки че България затвори границата към Македония от над 70години,говора на хората в Пиринска,Егейска и Вардарска Македония е идентичен и различен от Българския книжовен език.Като имаме и политически елит,нормално е да се случи това което ще се случи.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 65 по твоята логика за еврото англичаните и скандинавците са глynaвu и Tъпu , защото не са приели еврото и с загубили много . oФцa
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мицоцки да каже в Гърция има ли македонско малцинство.
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименспоред етническият състав от последното преброяване има по-малко от 4000 българи в СРМ, въпреки че над 100 000 са се регистрирали по паспорти като такива. по-интересното е как е направено преброяването- например ако в едно семейство един се пише маке вси ги пишат макета. Също така трябва ИЗРИЧНО да кажеш че си българин, да го напишиш и да отправиш писмени показания до агенции и министерства да те пишат българин - и това предвид тормоза. За нито един от другите етноси няма сегрегация
51
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според договора с Гърция,БЮР Македония се казва Северна Македония с народ Македонци и Македонски език.Не е хубаво да лъжете и да си измисляте неща.Това ,че не сте информирани ,не Ви дава право да пишете лъжи.А дали има малцинство или не е важно ,а по-важно е че всеки знае че в България има хора ,които ние наричаме Македонци,а сега казваме че ги няма.И другото по-важно е че нашите политици направиха да се стигне до тук.С омраза получаваш само омраза.
50
4
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен60 Не мисля, че Възраждане е зависимо от Кремъл, но е факт, че хвърчат доста в небесата, изхвърляйки се срещу еврото, например...Мисля, че им е нужно още време за да "узреят" /ако изобщо узреят/ защото проблемите се решават не с лозунги, а със знания, с подход, с отношение, с правилна преценка и умение да формулираш правилно проблема преди да търсиш решение...Сега всички трябва да се концентрираме върху махането на БСП от политиката - иначе то и тях ще поквари!
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приятели от ДБ ме убеждаваха че като пуснем Македония и Холандия ще ни пуснат за Еврозоната и Шенген. Каква стана тя? Зящо над Холандия няма френски и американски натиск? Защо пак са против?
48
1
 
10
 
! Отговори
Източен вятър преди 1 година
Сърбите са в контраатака срещу българите. Няма лесно да оставят отрочето си РСМ. Ние преговаряме с тях индиректно, но нашите червени политикани се спотайват като щрауси и не признават коя държава е пречката. РСМ се управлява от Сърбия!!! Вие продължавайте да слушате сръбска музика и да им викате братя..те обезбългариха и Западните покрайнини и се точат и за шопите. Докато сме нихилисти ще е така.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължавайте да гласувате за ДБ и ПП, ето го резултатът - след всяка отстъпка те стават по-нагли- Нали щяхме мостове да градим между държавите. Я какво стана? Забраняват на наши клубове да носят имената на Фердинанд или Борис, но пък си откриват свои клубове. От 100 000 с български паспорти, които са обявили че имат българгски корени молбата си само 4000 се оказаха българи след преброяването .И никой не е любопитен как става това? Чудесно -отнемете гражданството тези които не се считат за бълг
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали се сещате кой навести тайно френското посолство и като го хванаха по бели *** ,взе да се обяснява ,че французите били прецедатели на ротационен принцип и затова имали право да правят предложения на България. И хоп всички евроатлантици в парламента приеха тяхното предложение за Македония.