Мицкоски: България да признае македонското си малцинство

Сега не е време за раздори, смята премиерът Ковачевски
Обновена: 8 ное 2022 10:14 | 8 ное 2022 08:00, Анисия Иванова
130
Мицкоски: България да признае македонското си малцинство
Снимка: БГНЕС

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска българското правителство да признае съществуването на македонско малцинство в България.

Изказването бе направено след 4-часова срещу в Скопие между ръководителите на политическите партии, както от опозицията, така и от управляващата коалиция. Основна тема в срещата бе евроинтеграцията на РСМ и промените в Конституцията, които включват и вписването на българите в нея. Премиерът Димитър Ковачевски каза, че "сега не е време за раздори, защото от това нещо никой няма полза".

Според Мицкоски "управляващото мнозинство няма необходимото мнозинство за конституционни промени". При тази ситуация най-логично е разпукане на парламента и провеждане на предсрочни парламентарни избори, каза още той и поясни, че по време на срещата е подкрепил предложението на депутата и лидер на Демократическия съюз Павле Траянов "българското правителство да признае съществуването на македонско малцинство в България".

Председателят на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети съобщи, че "конституционните промени са били сред основните теми по време на разговора". "Трябва да направим конкретни стъпки по пътя към ЕС. Ние сме тези, които искаме да бъдем част от този съюз. Сред условията, които ни се поставят са правовия ред, съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност", каза още Ахемти, който е част от управляващата коалиция в Скопие.

На "лидерската среща" не присъстваха ръководителите на "Левица" и "Беса". /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
5
 
1
 
! Отговори
Почнаха война срещу преди 1 година
На снимката пострадал от спец наркотици и обемно обсебващо оръжие психофашиско анти БЪлгария..Опасни терористи окупират МАкедония ползват психофашиски оръжия з а омразяване срещу БЪлгария..Когато започна военния терор срещу братска МАкедония се наложи д апроучим територията. Терористи бяха инсталирали спец съоръжения на телевизионни и радио мачти. ЗОмбираха и озверяваха поени със спец препарти с цел масови убииства. Подадохме сигнал блокираха ги..
84
0
 
10
 
! Отговори
IceMan преди 1 година
До 60, то има и добруджанци, шопи, и т.н.
83
0
 
9
 
! Отговори
Дайте преди 1 година
да съберем по един лев.... и да го изпратим с букет рози сърбина
82
1
 
42
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Родът ми идва од Охрид и Кукуш. Родителите на баба и дядо са бягали от Сърбите през Балканската война. Винаги са се определяли само и единствено като българи. За какво македонско малцинство говори този?
81
1
 
11
 
! Отговори
Чакай малко! преди 1 година
Какво значи да признае наличието на македонско малцинство? Че то кога е отричано, за да бъде признавано? Нали на преброяването всеки може да се пише, че е религията му е "Джедай" и се самоопределя като "Хатянин"? Какво са тия празни приказки?
80
1
 
26
 
! Отговори
Ти първо признай преди 1 година
Че си Сръбски агент.Оттам насетне всичко друго ще се уреди!
79
0
 
12
 
! Отговори
Деян преди 1 година
Да живее България
78
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да Българи или Македонци е едно и също,само че едните не искат да имат обша държава с другите и не искат да ги управляват Български политици и в България има хора ,които се възприемат за Македонци и в Македония хора които се възприемат за Българи.Това е.Или го приемате или не си е ваше решение.Но е факт че ги има.Също е факт че има Македонски език от 1944 година.Какъв е по произход какво значение има?
77
0
 
21
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
Аз лично ще платя 5 кубика бетон и литър бензин на държавата. Бетона да излеят на КПП-то с мънкидония, а с бензина да изгорят всички договори за добросъседство и пр. дивотии. И мънкитата пътя, чантата и за хляб. Да забравят за Европа.
76
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северозапдните хора не се възприемат за отделна етнос.Докато в Пиринска Македония възниква идеята за самостоятелна Македония и Македонци.Не в днешна Северна Македония,не в Егейска Македония ,а в днешна Пиринска Македония.Основните Македонисти и идеолози за Създаване на Македония са били от днешна Пиринска Македония.Повечето са убити от Богадан Филов и Цар Борис 3 и след това и от Тодор Живков.Факт е че има такава държава,следователно народ и език.С политиката ни Ние отворихме кутията на Пандора.
75
0
 
27
 
! Отговори
д-р Фройдоски преди 1 година
Да, има македонско малцинство. В психиатрията има и други малцинства. Там има и няколко Наполеоновци, а също и Александър Македонски в няколко издания. Препоръчвам на Мицко да си ги вземе за лична употреба, когато пак започне с лудориите на предшественика си Грую, който съвсем не на шега наложи в училищата по Вардарско да учат ,,Зета Македония" -- бълнуване на болен от краен македонизъм иначе уж нормален човек. То не че цялата РСМ не е една голяма психиатрия...
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 80 Че то през осемдесетте и момиче от Варна нищо не разбираше на родителите ми от монтанско!
73
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 65А, аз да те подкарам на северозападнал и да те питам защо е доста различен от българския книжовен език? След като от 1984 съм в София и не мога да се отърва от него. Айде сега северозападнал език, Северозападнала република и северозападнала нация? Пък и Цар Иван Шишаман да не е български, а северозападнал цар. Македонския е диалектна форма на българския. Не е самостоятелен език. Обърни внимание на разликата в говора на възрасните и младите северомакедонци!
72
0
 
19
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Мицкоски е един провокатор!
71
0
 
11
 
! Отговори
Г557дт преди 1 година
Този Мицкоски е един саботьор за макетата, да не влязат в ЕС, да поставя някакви неизпълними пречки.
70
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Траките и Добруджанците говорят на Български и се приемат за Българи,с Македонците не е така.В това е разликата.Те не искат да са отделна нация или етнос.Да не говорим за разликите в говора.Те са съществени.Един човек от Пирин ще се разбере много по-лесно с един от Охрид,въпреки че не са се виждали от над 60 години заради политиката на Тодор Живков.Всеки Варненец отишъл в Банско казава,че не разбират говора им.Р този от Охрид ги разбира,въпреки че са от различна държава.
69
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Северно македонско, не македонско!!! Те не са Македония, а Северна Македония. Македония е географска територия, а не държава!
68
0
 
17
 
! Отговори
Неразбиращ преди 1 година
Косоварите нация ли са? Или са албанци и сърби? Те така е и с македонците в България. Албанските косовари са албанци, а македонските българи са българи.
67
1
 
4
 
! Отговори
:)))))) преди 1 година
Хахахаха.....
66
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да в Северна Македония езика е като в Пиринско,но е различен от Българския.Само това може да е факт който да е в помощ на Северна Македония.При условие че Тодор Живков през 1965 забрани срещи на хора от двете страни на границата.Езика остава ,каквото и да правиш.Те учат Български книживен език,но си говорят помежду си като тяхните прадеди.Те даже и да се приемат за Българи заради политиката на Тодор Живков и други,те ще си говорят по този начин.След много години ще се замислят,защо е така.