Напрежение в Косово: Барикада от камиони на пътя към Сърбия

Бойците от косовските спецчасти окупираха съоръжение на язовир Газиводе
12 дек 2022 09:28, Нели Христова
79
Напрежение в Косово: Барикада от камиони на пътя към Сърбия
Снимка: БГНЕС

Стотици етнически сърби издигнаха барикади на път в Северно Косово през уикенда, блокирайки движението през двата основни гранични пункта към Сърбия, съобщи полицията. Камиони, линейки и селскостопански машини бяха използвани за блокадите, подхранвайки неотдавнашното напрежение, което включваше експлозии, стрелба и въоръжено нападение срещу полицейски патрул, при което бе ранен етнически албански полицай. Демонстрантите казаха пред АФП, че са възмутени от ареста на бивш етнически сръбски полицай, който е заподозрян, че е замесен в наскорошни нападения срещу косовски полицаи.

Косовският премиер Албин Курти заяви, че Прищина не иска конфликт, но ще отговори на "агресията" с цялата сила, с която разполага. Така той реагира на изявлението на сръбския президент Александър Вучич, че Сърбия ще поиска от КФОР да разположи свои военни и полицейски сили в Косово. Според Курти всяко неосъждане от ЕС и САЩ на "дирижираното насилие" ще "подтикне официален Белград да насърчава допълнително дестабилизацията". Според Курти Сърбия от няколко дни "заплашва Косово с агресия" и призовава за връщане на сръбската армия в Косово (и Метохия), позовавайки се на резолюция 1244 на ООН. Той поиска от КФОР да премахнат изградените от етническите сърби барикади.

Бойците от косовските спецчасти окупираха съоръжение на язовир Газиводе, откъдето свалиха сръбските знамена и отстраниха сръбска охрана. Това е основният източник на вода на намиращата се там ВЕЦ, като по-голямата част от езерото се намира в община Зубин Поток, населена предимно със сърби, както и три други района в северната част на региона.

Сръбският президент Александър Вучич проведе среща със своя Съвет за национална сигурност в момент, когато в Косово рязко се увеличи напрежението между властите и етническите сърби. В събота срещу полицията на ЕС в Северно Косово, където сърбите са мнозинство, беше хвърлена шокова граната, а местната полиция влезе в престрелка с неизвестни групи. НАТО, което има мироопазващи войски в Косово, призова всички страни да избягват провокации. ЕС направи същото, като предупреди, че няма да толерира нападения срещу полицията на ЕС или криминални деяния.

В интервю за агенция Ройтерс след среща със Съвета за национална сигурност Александър Вучич заяви, че иска да успокои ситуацията. Той отново заяви, че използването на полиция от властите в Прищина е в нарушение на предишни мирни споразумения. „Надявам се, че имаме уверения от КФОР, от Европа, че няма да се предприемат насилствени действия срещу демонстрантите /в Косово/. Надяваме се, че всичко ще стане по мирен начин. Продължаваме да говорим с тях, това е наша работа. Ще направим всичко, за да запазим мира и стабилността“, каза Вучич пред сръбски медии.

В различни Телеграм канали обаче изтече видео, което показва как Белград прехвърля военна техника към граничните райони с Косово.

Според съобщения в местните медии Нишкият корпус, заедно с 63-та въздушнодесантна бригада, е пристигнал в граничната Рашка - само на седем километра от демаркационната линия. Има информация и за 5 хиляди жандармеристи, които също са в повишена готовност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
1
 
! Отговори
Не ме интересува преди 1 година
До от северозападО....Какво си можел да добавиш,или да не добавиш.България има своите си интереси,които твърде много са се преплитали с тези на Сърбия.И ако сега едно "мюсюлманско племе косовари",както ги наричаш стои на пътя им е добре дошло за нас.Твърде много Сърбия ни забивала нож в гърба,сега е неин ред да изпита на гърба си от своето лекарство.Все някога идва време да платиш за греховете си!
53
4
 
3
 
! Отговори
лй преди 1 година
Сърбите доста пъти са яли голямото дърво след като отиват на авантюри подкокоросани от Русия. Ние също помним как ни нападат без причина само за да угодят на Рашистан. И сега е същата работа, само дето е Косово.
52
5
 
16
 
! Отговори
от северозападО преди 1 година
До Северозапада 61: Е щом мислиш, че мюсюлманското племе косовари са ти по-близки, аз няма какво повече да добавя!!
51
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЯВНО МАЛКО ИМ БЕШЕ БОЯТ ОТ НАТО... ИСКАТ ОЩЕ!
50
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сърбета, нали сте големи лаладжии, вземете да скочите срещу албанците, или просто знаете, че не ставате за война :)))
49
3
 
12
 
! Отговори
Северозапада преди 1 година
До от северозападО...Може и да се чувства генетично и православно свързана със Сърбия - обаче България НЕ!Този,който най-подло ни е забивал нож в гърба е точно тази "мила,генетично родствена и православна" Сърбия!Тя е най-големия ни враг на Балканите и от нея са произлезли едни от най-големите злини за народа ни!И сега на тях им се връща,това което са правили на другите народи.Най-боли да те лекуват със собственото ти лекарство Приятелю от Северозапада!
48
5
 
9
 
! Отговори
Гола статистика преди 1 година
До Анонимен 57....Косово е 2,2 милиона население,от които 50 000 са етнически сърби.Навремето албанците казваха на сърбите - "Со *** ке ви победиме"...И успяха.Не виждам как отделни селца,или градчета населени със сърби могат да се противопоставят на официалната власт.Всичко там е тотално изгубено за сърбите и ако Вучич си мисли със сила да промени нещата ще го сполети съдбата на Милошевич,а Сърбия ще изпита отново силата на авиацията на НАТО.Такива са РЕАЛНОСТИТЕ!
47
7
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
оооо етническо прочистване правят шиптърите. Е ся ще им се излее на главата цяла Сърбия
46
5
 
7
 
! Отговори
Некой преди 1 година
е решил да я приключи Юропата. Пак заложихме на куц кон.
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 49Косовските власти просто си върнаха територия, която им принадлежи. Интересно ми е от кога тази територия принадлежи на шиптърите? Има ли шиптърски села и градове около язовира?
44
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подготвя ссе нов конфликт. На Зеленски му пада рейтинга ... и то бързо.
43
2
 
12
 
! Отговори
Свободния преди 1 година
и мирен свят свърши.Вече сме във война на ресурси и разпределение.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50:А бре що не вземеш да се лекуваш?!Чак пък "путинист" ме наричаш...нещо не си добре!Взимай спешни мерки!!!Подлият си ти,защото черно на бяло си пише в статията,а ти нещо го изкривяваш...Горкитв хорица.И на тях ще им докарате война като на укрите.
41
9
 
17
 
! Отговори
от северозападО преди 1 година
Сърбите са православен славянски народ, генетично близък до българския! Косово е изкуствено създадена мюсюлманска държава на принципа "Разделяй и владей"! Тази държава дори нямаше собствени енергийни мощности и купува ток от Сърбия! Косоварите са нагло, арогантно и престъпно племе!
40
7
 
13
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
ФАЩ ще ни подпалят чергата !Краварският окупатор ведно с колаборантите му по стълбовете ,само това е решението ,видяло се е !
39
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите всеки който ги е хванал ги е бил, но иначе са много устати :)))
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 46:Обясни ми като на нормален човек как по-точно "подлите" сърби разпалват като пише следното:"Бойците от косовските спецчасти окупираха съоръжение на язовир Газиводе, откъдето свалиха сръбските знамена и отстраниха сръбска охрана."Косовските са.Това ли ти наредиха да пишеш?Значи си част от сатанистите...
37
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакви бедни мигранти пък намират от въздуха 3000 долара да плащат на каналджии и заминават в ЕС да трошат.Някой иска да пламне Европа и определено не мисля,че е Русия.Тези същите са сатанисти.Искат хаос,за да печелят и общото между тях са наркотиците.Много мрачни времена за Европа.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44:Кой точно е жертвата е малко спорно...В случая всички сме жертви на някакви,които разпалват войни.В Укрия също е било от вън...Тук виж,че някакви се мъчат с макетата да ни скарат насила.Някакви от ФАЩ палят домове там,тук някакви от КанАда неизвестни отварят културни домове...гнила работа просто.
35
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 1 година
До SS да помагаш на престъпника срещу жертвата е голям е непростим грях който плащат следващите поколения -деца , внуци правнуци.Запомни!