Ердоган вдигна минималната турска заплата с 55%

Тя ще бъде увеличена до 8 506,80 лири (838 лв) през 2023 г.
22 дек 2022 20:09, Йоана Цонева
91
Ердоган вдигна минималната турска заплата с 55%
Снимка: БГНЕС

Месечната минимална работна заплата в Турция ще бъде увеличена до 8 506,80 лири (838 лв) през 2023 г., заяви турското президентство в четвъртък, отбелязвайки 55% увеличение от нивото, определено през юли, и 100% увеличение спрямо януари, предава "Ройтерс".

Говорейки на пресконференция по-рано, президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган каза, че минималната заплата може да бъде увеличавана отново през цялата година, ако е необходимо. Годишната инфлация в Турция скочи над 85% през последните месеци, но в последно време започна леко да намалява.

Още по темата
Ердоган заяви, че сдруженията на работодателите и профсъюзите не са успели да постигнат споразумение и правителството се е намесило, за да определи размера на минималната заплата. Представители на профсъюзите не са присъствали на обявяването на новата минимална заплата в президентския дворец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според официалната статистика инфлацията в Турция е 85% , а той им вдига заплатите с 55%, тоест 30% са обеднели само тази година
38
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Ердоган така и не разбра, че инфлация не се бори с ниски лихви и изкуствено административно повишаване на доходите. Като им вдигнеш двойно заплатите, особено и ако си пуснал печатницата, все едно наливаш бензин в огън - хората се втурват да харчат т.е се повишава търсенето, което води до изоставане в предлагането и покачване на цените. Другата година инфлацията им няма да е 85, а 300%. Кел файда, че си вдигал заплатите. При Виденов и ние вземахме по 10 хиляди лева заплата.
37
4
 
1
 
! Отговори
До Колобър преди 1 година
А бе подметко, какво да четем на "съвременна историческа литература"? Историята се знае отдавна, сега има само преиначаване на историята от краварски "факти" и англосаксонски измислици! Ако произхода на "съвременната литература" е отвъд океана или от ЕС, Господ да пази децата ни...
36
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
В Турция при 85% годишна инфлация вдигат минималната заплата с 100%, а в България при 16,9% инфлация за 12 месеца, искат да намалят минималната заплата като вкарат класа и други добавки в нея, а и 770 лева е само 8,45% увеличение спрямо 710 лева.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция не всичко е по-евтино, но така им изнася на българите все да се оплакват.Уиски което в България е 20-25 лева там е 40 лева, бира която тук струва лев и петдесет там е 2.50 в магазина. Говоря за бутилка хайникен, старопрамен.И в Русия е много по-скъп алкохола. Там даже се продава българско уиски за 20 долара бутилката, а тук е 15 лева
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът предпочита значи да е родствен с ромите пред това да е родствен с турците.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прабългарите били арийци... Че те и ромите са арийци...
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говорил съм си с местни в Одрин и средно получават около 500 долара заплата. говорим за средна заплата, тя е важната , а не минималната.В България дори продавачките в супермаркетите получават по 1600 лева. Турските заплати като цяло са с около 30% по ниски от нашите, но и цените им са приблизително същите, така че стандарта на живот ни е сходен.
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отварям уикипедия на руски и на английски и... изненада... Пише че прабългарите са тюрки... И да Турците също са тюрки... какво да се прави, така пише.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Произход на турците и произход на тюрките на турски звучи и се пише по един и същ начин. Значи според някои ако турците са тюрки (а те са), то тогава българите не са тюрки (а и те са). Ако пък българите били тюрки, то турците не били тюрки... Някаква логика?... Има си факти. Сега че някой го е срам да си признае, че е с тюркски произход си е негов комплекс и проблем. Унгарците не се срамуват от това,че са тюрки.За какво да се срамуват? За 80 г. комунистите явно са успели да промият доста мозъци.
29
2
 
6
 
! Отговори
179 преди 1 година
Номер 22 - Веднага мога да ти отговоря на този въпрос. Прабългарите са уникален микс от по-малки номадски племена и със течение на времето обединени от 1 език и култура. Самата дума българ на пратюркски ознава смесен или смесени. Подобни тенденции се наблюдават и днес в България.
28
0
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Ти до София не си ходил, та не знам кви 2-3000 км си минавал куруцата? Аре марш обратно в кръчмата
27
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 - 2000 км ги минавам за 2 часа, аконняма много опашки на летишето, ве ***. Не са много. Сега - 5000 км са много с прекачваията. Няма начин, простосмъртен да ги мине.
26
5
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Ама има хиляди историци дето твърдят, че турците не са тюрки!!! Хахаха...уеуе колко си зле
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22 - Прабългаринът е бил слуга османски! Пръв той е бил тук, за да разузнае, що е положението за бъфещата велика империя! След това е загубил пътя си, но след време е бол вкаран в правият път!
24
5
 
9
 
! Отговори
Чичку Томчу преди 1 година
Приеми ни обратно, ага! Ориеми твоята покорна рая, та ни вдигни и на нас заплатите!
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво комшиите,след данъци ще им останат едно 665 лева нетна заплата и това при цени по ниски с около една трета на почти всичко отколкото в България!
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нито един историк по света (като изключим някои от българските), който да твърди, че прабългарите са нещо различно от тюрки. Малко македонска работа, цялата работа, всички по света казват, че прабългарите са тюрки,само че съвременните българи казват че са по произход родствени с персите. Ами защо не са взели езика на персите? Защо са говорели тюркски? Защо не са вярвали в персийското езическо божество? Защо са вярвали в Тангра? Защо не са били зороастрийци? Някак си всичко сочи,че са тюрки.
21
4
 
6
 
! Отговори
Чичку Томчо преди 1 година
Вликият османси господар знае най-добре! Трябва да се радваме, че султана е погледна благосклонно на средновековните диваци, наречени българи и ни е поел под крилото си! Оооо, колко благосклонна и птекрасна е османската душа! Ооо ага невероятни, ооо ефвнди прекрасни ... Що сглопихме, та да се отделим от теб!!?
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Произходът на тюркските племена е един и същ, всички произлизат от подножието на Хималаите (Танръ даа - планината на Тангра). От къде на къде турците ще произлизат от Ирак и Сирия?