Президентът на РСМ: България политизира случая с Пендиков

Причина за случващото се напрежение между двете страни били наближаващите избори в България
28 яну 2023 07:37, Елка Василева
121
Президентът на РСМ: България политизира случая с Пендиков
Снимка: архив, БГНЕС

България е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на сдружението "Цар Борис Трети" Християн Пендиков бе пребит, смята президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. В интервю за телевизия Телма Пендаровски каза, че и той и правителството ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, но не са се опитали да включат този казус в двустранните отношения с България.

Още по темата
Пендаровски посочи, че в съобщението на Фейсбук страницата си, което публикува след съобщението на прокуратурата в Охрид, "придържайки се към тогавашната информация от прокуратурата", осъждайки акта на насилие, посочвайки, че пребитият е секретар на клуба на българите в Охрид, защото прокуратурата в Охрид е казала, че случилото се е започнало с думите "не те е срам да се пишеш българин", и е призовал компетентните органи да изяснят целия случай и виновните да понесат санкции.

"Такова нещо не видях обективно от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага се вписа в македонско-българския наратив, че е бил "бит само заради това" и т. н. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах", отбеляза Пендаровски.

По думите на президента на Северна Македония българският посланик в Скопие Ангел Ангелов е отпътувал за България "заедно с момчето, което беше откарано за лечение в София".

"По-късно те казаха, че ще остане за период на консултация. Така че той не е бил извикан за консултация след два-три дни, а в същия ден, но е безспорно, че е останал за консултация", посочи Пендаровски.

По думите му в краткосрочен план тези, които политизират този казус, може "да вземат тук-там някакви политически точки, защото идват избори, но в дългосрочен план няма да получат нищо".

"Първо, става дума за исторически наратив, или разбиране на отношенията между (Република Северна) Македония и България, което датира от 60-те години на миналия век. Влязло е в съзнанието на много български поколения политици. Не казвам, че и тук няма хора, които виждат македонско-българските отношения по този начин. Не твърдя това, защото белите петна или сивите зони в двете историографии от времето на т. нар. социализъм, присъстват", каза Пендаровски, според когото втората причина за случващото се напрежение между двете държави са предстоящите избори в България.

Що се отнася до предложението му за издаване на забрана за влизане в страната на "един евродепутат и други лица от България", което той направи след заседанието на Съвета за сигурност в понеделник, Пендаровски посочи, че не е имал предвид мярката да бъде приложена за онези, които твърдят, че хората, които живеят в Северна Македония, са българи.  

"Никъде по света мярката "персона нон грата" не се предприема заради политическо изявление, поне не в демократичните страни, а ние претендираме, че сме истинска европейска демокрация", уточни Пендаровски.

По думите му той е имал предвид спиралата от събития, които са се случили през последния период, особено след почитането на Мара Бунева на 14 януари и призивите на годишнината на Гоце Делчев в Скопие да пристигне голяма група от България, което предизвиква контрареакция в страната "само елате, от другата страна ще видим 1000 македонци, които ще ви спрат да го направите".

"Уверявам ви, има предварителна информация за много лица с лоши намерения към нас и те няма да бъдат допуснати да влязат в страната", каза Стево Пендаровски и изрази очакване България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие, отбелязвайки, че не оспорва, "че България има интерес да отбелязва Гоце Делчев", и каза, че остава на мнение, че 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев ще бъде отбелязана "както подобава на една цивилизована демократична държава".
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За последно земите на Македония са били твърдо български през 1018г и малко при Константин-Тих Асен от 1257 до 1277г.
39
4
 
10
 
! Отговори
А не бе преди 1 година
то сигур си е било махленски бой, та няма и нужда да се политизира.
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в Русия ни мразят като в Македония, но към тях изливаме само любов.
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте в РСМ медиите какво тържество са си организирали сърбоманите за св. Сава. Цялото ръководство на РСМ държавата с премиера и министрите и лидера на така наречената опозиция са на крака слушайки речите на сръбския военен министър. На който РСМ му била в сърцето! Вижте хвалебствените статии в мкд.мк.
36
3
 
11
 
! Отговори
АТИНА преди 1 година
До сите нордистанци. От мен само едно - АЛБАНСКИ ДА СЕ УЧИТЕ
35
4
 
12
 
! Отговори
Петров преди 1 година
пендаровски е всъщност пендарович, основния сърбоман на македония, съревновава се с онези от вмро -дпмне
34
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пребития не е български гражданин, а един от биячите е с българско гражданство, никой не пише за това. Хората тука пари събират за лечение, а нашите продажни русофилски политици плащат за лечението на един чужд гражданин.
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея биле етнически македонци. Ха-ха-ха. Цялото ръководство на държавата се изсипа да лиже засдника на сръбския вътрешен министър, дето сега е там. Начело с премиера, Мицко и вътрешния министър. Цялото ръководство на държавата на етническите македонци всъщност е от етнически сърби!
32
3
 
12
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До Божил Божилов И вие ли още не сте разбрал, че никой него интересува какви са? Проблема е, че представят наши исторически личности и събития за техни! Били сме фашисти, а защо не пишат никъде коя армия прогони немците от Македония и Сърбия? Сега се правят на велики и дори с тракторите изравняват гробовете на загиналите български войници!
31
6
 
7
 
! Отговори
СЕГА ХАПЕТЕ СЕ ОТЗАД преди 1 година
ЖАБАТА ТРЯБВАШЕ ДА РАЗДЕЛИ МАКЕДОНИЯ С МИЛОШЕВИЧ,КОЙТО ГО ПРЕДЛОЖИ,И ВСИЧКО ДО ТАМ!АМА ПУСТА НАШЕНСКА ЛАКОМИЯ!!!
30
6
 
15
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
До MakedonecМакедония е географска област и нищо повече. Македония не е и никога няма да бъде държава. И, да тази географска област е бивша Българска територия. Отделен е въпроса, че вече е пълна с албанци и не я искаме. Стойте си там и очаквайте да се събудите и вие албанци. На нас не сте ни притрябвали. Като ви нагънат албанците ще бягате през глава към България, но тогава трябва да ви затворим границата и да ви оставим да си се оправяте с тях.
29
2
 
14
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
Българите избраха Цивилизацията...п.а вие си стойте в блатная щом ви харесва
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Маке от Северот Ти що не си с преводач бе,цЪрвУлЬ!?
27
6
 
7
 
! Отговори
До Makedonec преди 1 година
Така е. Ние не влизаме и не викаме. Влязъл е един клоун, дето вашето ръководство в момента води задочен диалог!? Това е идиотско. Той не представлява българската позиция. Ако се обърне внимание, вече му няма партията в парламента. Хората го изгониха. Но неговите изявления се използват от сърбоманите да плюят по България.
26
4
 
8
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 година
Тази политика на официална България към македонците доста прилича на политиката на Тодор Живков към турците.Тогава всички се опитваха да им докажат,че са българи заблудени от ходите в Османска Турция.Самата ми жена при едно посещение вОхрид се опита да докаже на едни бабички,които си мърмореха пред портите на една голяма къща,че са българки.Отървахме боя само поради напредналата възраст на жените,но инкасиране доста обиди включително и български фашисти.Цар Борис трети не е обичан там.
25
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Историята показа, че човек колкото е по малък и ж.а.л.л.ък толкова е по в.р.р.ед.е.н! Та и вие така!!!
24
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сте димократична страна...нямаше да имате проблем и да пребивате граждани опредилили се като българи. Но вие сте слуга на кремлин и сръбите и нямате мнение, а те политизират и внасят напрежение! Време е да решите какво искате?!!!!!
23
3
 
14
 
! Отговори
999 преди 1 година
,,...защото прокуратурата в Охрид е казала,че всичко е започнало с думите ,,не те е срам да се пишеш българин".И това според Пендаровски се ползва за предизборна кампания в България,а не в РСМ???
22
10
 
7
 
! Отговори
Българска Армия преди 1 година
Сега Българската Армия може да попълни недостига си от кадри.Що не призоват младит мъже под българското знаме за да защитим българския интерес в конфликта с Македония? Пробваха с Русия,ама там удариха на камък,защото ще си проливат кръвта за Америка,но сега е друго! Сега е време да вразумим нашите макета и да ги приобщим към България!
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ние почнем да пребиваме макета, които отказват да признаят българските си корени, щяхте виете пред всички медии като кучета.