Президентът на РСМ: България политизира случая с Пендиков

Причина за случващото се напрежение между двете страни били наближаващите избори в България
28 яну 2023 07:37, Елка Василева
121
Президентът на РСМ: България политизира случая с Пендиков
Снимка: архив, БГНЕС

България е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на сдружението "Цар Борис Трети" Християн Пендиков бе пребит, смята президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. В интервю за телевизия Телма Пендаровски каза, че и той и правителството ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, но не са се опитали да включат този казус в двустранните отношения с България.

Още по темата
Пендаровски посочи, че в съобщението на Фейсбук страницата си, което публикува след съобщението на прокуратурата в Охрид, "придържайки се към тогавашната информация от прокуратурата", осъждайки акта на насилие, посочвайки, че пребитият е секретар на клуба на българите в Охрид, защото прокуратурата в Охрид е казала, че случилото се е започнало с думите "не те е срам да се пишеш българин", и е призовал компетентните органи да изяснят целия случай и виновните да понесат санкции.

"Такова нещо не видях обективно от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага се вписа в македонско-българския наратив, че е бил "бит само заради това" и т. н. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах", отбеляза Пендаровски.

По думите на президента на Северна Македония българският посланик в Скопие Ангел Ангелов е отпътувал за България "заедно с момчето, което беше откарано за лечение в София".

"По-късно те казаха, че ще остане за период на консултация. Така че той не е бил извикан за консултация след два-три дни, а в същия ден, но е безспорно, че е останал за консултация", посочи Пендаровски.

По думите му в краткосрочен план тези, които политизират този казус, може "да вземат тук-там някакви политически точки, защото идват избори, но в дългосрочен план няма да получат нищо".

"Първо, става дума за исторически наратив, или разбиране на отношенията между (Република Северна) Македония и България, което датира от 60-те години на миналия век. Влязло е в съзнанието на много български поколения политици. Не казвам, че и тук няма хора, които виждат македонско-българските отношения по този начин. Не твърдя това, защото белите петна или сивите зони в двете историографии от времето на т. нар. социализъм, присъстват", каза Пендаровски, според когото втората причина за случващото се напрежение между двете държави са предстоящите избори в България.

Що се отнася до предложението му за издаване на забрана за влизане в страната на "един евродепутат и други лица от България", което той направи след заседанието на Съвета за сигурност в понеделник, Пендаровски посочи, че не е имал предвид мярката да бъде приложена за онези, които твърдят, че хората, които живеят в Северна Македония, са българи.  

"Никъде по света мярката "персона нон грата" не се предприема заради политическо изявление, поне не в демократичните страни, а ние претендираме, че сме истинска европейска демокрация", уточни Пендаровски.

По думите му той е имал предвид спиралата от събития, които са се случили през последния период, особено след почитането на Мара Бунева на 14 януари и призивите на годишнината на Гоце Делчев в Скопие да пристигне голяма група от България, което предизвиква контрареакция в страната "само елате, от другата страна ще видим 1000 македонци, които ще ви спрат да го направите".

"Уверявам ви, има предварителна информация за много лица с лоши намерения към нас и те няма да бъдат допуснати да влязат в страната", каза Стево Пендаровски и изрази очакване България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие, отбелязвайки, че не оспорва, "че България има интерес да отбелязва Гоце Делчев", и каза, че остава на мнение, че 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев ще бъде отбелязана "както подобава на една цивилизована демократична държава".
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
17
 
! Отговори
Мсйора преди 1 година
Жалко Пендаровски че България първа ви призна , а вие птговаряте по рози начин! Явно както Гърция трябваше да ви държим 30 години на прага на ЕС и да видим тогава лак ще стоят нещата!
19
6
 
10
 
! Отговори
До Гошо преди 1 година
На мен по на Путин ми мяза. Същия глистт.
18
1
 
8
 
! Отговори
Боят настана преди 1 година
Поздрави на всички РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ !!Бийте, братя, Бог е с нас, вража порода -бой за чест и свобода, за мила рода.О, майко моя, родино мила,земя си красна, райска градина.О, майко моя, родино мила,земя си красна, райска градина.
17
2
 
16
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 година
и аз лично нямам проблем с макетата, но на държавно ниво-политиката и делата им не съответстват на нищо, което говорят.Едно голямо НЕ, като му дойде времето, а междувременно да се отменят българските паспорти на всички чужденци, които не живеят в България.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът на РСМ: България политизира случая с Пендиков . . . . . . . . . . . . А какво да прави? Да ръкопляска ли? Фашист!
15
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги нападнем и приключим набърюо с тия родоотстъпници! За три дена ще ги направим българи,такива ,каквито са в същност!
14
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам проблем с макетата, политиците с техните лозунги са досадни.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаранция Франция, а?
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са хора, на които с годините е насаждана сръбската омраза към България. Умишлено развалиха речта им като я напълниха със сръбски думи. Виждаме как всички от тяхната влада говорят с недомлъвки на официални посещения в България. Тонове с глупости можеш да чуеш от тези хора.
11
2
 
6
 
! Отговори
До Бонго Бонго преди 1 година
Аз нямам против да ги приберем. Държавата да се задейства това да стане факт!
10
1
 
21
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 1 година
Освен това в същия град много македонци изкарват БГ книжки, защото са признати в цяла Европа, ползват ни благата кър-лежите до-лни но иначе ни мразят и презират и да 'горди македонци' ...
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пендаровски мина в обяснителен режим. Хубави оправдания, но нека да видим какви ги приказва вътрешния ви министър. Негови са изявленията че това е криминален инцидент, негови са внушенията че става дума нарко сделки. Той каза че и пострадалия и биячите са от един сой. РСМ има вътрешен министър чист сърбин, като гледаме и другите негови изявления.
8
4
 
21
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 1 година
Завършил съм в югозападния университет в Благоевград. Имахме 10-15 колеги македонци в курса, защото образованието от БГ е по - признато. Не казаха една дума на чист български гн-ус-ните макета за 4 години. Аз ако бях в Македония на почивка бих казал "здраве да имаш" вместо нашето "наздраве" ей така от уважение към местните, но не и тия чу---ку--ндури. Не мога да ги понасям и до ден днешен ...
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-големи и.змекяри от просръбското правителство в Северна Македония.
6
4
 
21
 
! Отговори
Долу марсианците преди 1 година
ПРИЗОВАВАМ ЗА СКЪСВАНЕ НА ВСЯКАКВИ ОТНОШЕНИЯ ВКЛЮЧИТЕЛНО ДИПЛОМАТИЧЕСКИ С ТЕЗИ ЧУГУНЕНИ ГЛАВИ. ВЕТО ДО ДУПКА И НИКАКВО КЛЯКАНЕ ПРЕД НИКОЯ ПОСРЕДНИЧЕСКА ДЪРЖАВА ЛОБИРАЩА ЗА ТЯХ.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са българи, бити и с промити мозъци.
4
4
 
22
 
! Отговори
Долу марсианците преди 1 година
Тези не заслужават нищо да се говори с тях, нито да им стъпва крачето на наша територия. Трябва моментално скъсване на дипломатическите отношения, ново налагане на ВЕТО, спиране на изнасяния ток за тях и забрана на всякакъв внос и износ спрямо тях.
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръгват рейсовете за поклонението, един човек да бъде върнат, връщат се всички, вето до дупка, мита за стоки и визов режим
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мръсни македонци, ***.
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъсване на връзките с тези шиптари....