Предизборната кампания в Турция тръгна с "килимгейт"

Строго светската Народнорепубликанска партия се отклони от курса на агресивен секуларизъм
6 апр 2023 21:27, Елка Василева
42
Предизборната кампания в Турция тръгна с "килимгейт"
Снимка: архив, БГНЕС

Още от самото начало предизборната кампания в Турция обещава да не бъде скучна, а първият скандал вече се разрази, предлагайки материал за политически нападки, обширни медийни публикации и социални дискусии. Интригата се завъртя около молитвено килимче, върху което позира за снимка опозиционният кандидат-президент Кемал Кълъчдароглу. Почти незабавно фотографията стана повод за обвинения от страна на управляващите и за съмнения в религиозната чувствителност на опозиционера кемалист, който незабавно се извини за недоглеждането. От отсрещната страна пък заприказваха за възможен заговор, с който Кълъчдароглу е бил вкаран умишлено в "деликатната ситуация", за да бъде дискредитиран.

"Не остана още дълго, 40 дни. 40 дни, в които някои ще могат да стъпват с обувки върху молитвени килимчета", коментира турският президент Реджеп Тайип Ердоган случая, визирайки дните на кампанията преди президентските и парламентарните избори на 14 май. Нещо повече, Ердоган намекна, че Кълъчдароглу е стъпкал нарочно килимчето, следвайки "указания от Пенсилвания", т.е. от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, лидер на мрежата, обвинявана за опита за преврат в Турция през 2016 г.

Подобна снимка, на която Гюлен позира стъпил върху молитвено килимче, бе публикувана през 2017 г. от в. "Уолстрийт джърнъл" в материал за първата годишнина от събитията. Някои стигнаха дори до там да попитат дали снимката на Кълъчдароглу не е послание за подкрепа към Гюлен.

Самият опозиционен лидер побърза да се извини, като обясни, че не е забелязал молитвеното килимче, върху което е позирал след вечеря ифтар в Истанбул миналата седмица.

"Не видях молитвеното килимче на пода. Нека го кажа ясно. Не ме интересуват техните машинации", каза той, като същевременно поднесе искрените си извинения на всички, които може да е обидил.

Въпреки че турски духовници обясниха, че т.нар. седжаде не е свещен предмет в религиозен смисъл, случаят веднага бе подхванат от шумен хор критични гласове в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за агитация против опозиционния кандидат-президент.

"Срамота! Стигнахте дотам, че в тези свещени дни (на месеца Рамазан, бел.ред.) да стъпвате с мръсните си крака върху тази светиня за нашия народ", коментира заместник-председателката на ПСР и депутат Лейля Шахин Уста, цитирана от турски медии. В същото време тя се обърна към вярващите гласоподаватели, които биха гласували за опозиционната коалиция, с думите: "Как ще помирите съвестта си с това да следвате и подкрепяте човек, който стъпче с крака килимчето ви, ценностите ви".

Други пък предположиха, че случаят може да е резултат от "заговор", подготвен с цел да навреди на Кълъчдароглу. Според тях тази теория се потвърждава от друга снимка, направена на същото място и от същия ъгъл малко преди да бъде заснет Кълъчдароглу, на която молитвеното килимче отсъства.

Макар и лидер на строго светската Народнорепубликанска партия (НРП), най-голямата опозиционна сила в страната, Кълъчдароглу през последните години отклони формацията от курса на агресивен секуларизъм, следван от предишните партийни лидери, и смекчи отношението ѝ към религията и нейните символи. Някога твърд застъпник на ограниченията за носене на ислямски забрадки, НРП постепенно промени отношението си след премахването на забраната за носенето им в държавните институции от партията на Ердоган през 2013 г. През 2008 г. НРП позволи на жени, които се забраждат, да стават членове, а през 2017 г. допусна за първи път в изпълнителните си органи млада туркиня със забрадка. В края на миналата година Кълъчдароглу дори инициира проектозакон, който да гарантира по конституция правото на жените да носят забрадки на работното си място в държавни институции.

Това бе голям обрат за партия, изповядваща като своя единствена "религия" секуларизма, който дълги години имаше смисъла не само на разделение на религиозните вярвания от държавните дела, но и бе инструмент за регулиране на живота на хората в страната. Сега Кълъчдароглу призовава за "хелаллешме", т.е. опрощаване между консервативните мюсюлмани и светските среди, давайки заявка, че желае да поправи някои грешки от миналото и да намали силната поляризация на турското общество. Нещо повече, в стремежа си към национално обединение опозиционната коалиция, начело с неговата НРП, дори привлече към себе си ислямистка формация - Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу - като една от шестте партии, които алиансът обединява.

Самият Кълъчдароглу спада към религиозното малцинство на алевитите в сунитска Турция - произход, за който той самият не говори, но който е широко дискутиран в страната с оглед на ефекта върху кандидатурата му на изборите. Докато някои разглеждат като пречка алевитските му корени, мнозина други са на мнение, че те няма да се отразят особено върху гласовете, тъй като отдадените сунити така или иначе не гласуват за НРП.

Що се отнася до темата за молитвеното килимче, Ердоган и сътрудниците му вече дни наред продължават да я експлоатират. Държейки в ръка подарено му "седжаде", преди няколко дни той заяви: "Това килимче не е за да бъде стъпкано с обувки, а за да отправим от него, с Божията воля, благодарствената си молитва на 15 май".

(Мина Димитрова, БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
36 Религията е запазила България.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
35 стига си ревал тротинеткаджия. Първо слагаше че си бил чарли после гей знаменца накрая украински. И се мислиш за 99% . А всъщност сте шепа наемни соростутки. И навсякъде сте по затворите. Съдят ви да. И като ви осъдят почвате - искам да чета корана , гладна стачка ще правя, болен съм и подобни. Ей ти навални ей ти и саакашвили, ей ти и тротинетката.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Религия=КОНТРОЛ
26
6
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 29-30 Ревливи сте като лилипутин окупатора. Няма да ревете, почти-хора подкрепящи геноциди срещу един цял народ! Няма по нахално нещо от русофила и руснака. Последно, ще ревтуните ли или ще се държите като мъже? Скоро, много скоро украинците ще ви научат на възпитание! НК ми развява нискочестотният *** муа-ха-ха! Осъди 99% от света затова, че не харесват русия! Да живее България, Слава Украине!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та по темата - килимарската мисирешка история не е предизборна кампания, а храната на мисирките. Глухия чул че слепия видял.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като гледам как пишеш легени кошерни и какво ли не има точно един извод. Наркоманче си. От ония от форчана с теориите. Само че там се трие а тук остава. И там не ги съдят, а тук ги съдят. Научи се да спазваш българските закони, либерастиен наркоман.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
28 ти май не си чувал за реч на омразата. Има такива вече като теб арестувани. Искаш ли НК да четеш?
22
3
 
2
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 25 Какво написа току що? че русофобията е наказуема?! От русия ли пишеш или тотално си изплискал легена? Егаси, психичното здраве на русофилите се влошава рязко и едновременно при всички, защо ли е така? А, досетих се - защото нямат самостоятелна душа а кошерна. Късия е пчелата майка ха-ха
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предизборната кампания в Турция не е килимарска мисирешка история с коментиращ укропителки тролл. Нивото тук е под всякаква критика.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям праз
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горкия си мисли че ще заблуждава че давал мнение. Като всеки вижда че целта му е да пише русофобии. Което даже по НК е наказуемо. Накрая ще завърши като тротинетката.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво ни интересува това нас нормалните хора???
17
6
 
6
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 22 Ру-сор-об, страдаш от някакви мании и коомплекси. Не си струваш, нито ти, нито който и да е русофил и руснак да сменям никнейми. Луд ли си ве ха-ха не се взимай насериозно! А, и ще давам мнение по всяка тема. Ти си гледай пРосията, че скоро ще има гражданско-религиозна война и сатанинската църква на Лилипутин няма да ви спаси от кавказците. Зная, че следиш какво пиша, защото си обсебен от мен заради латентния си хомосексуализъм, затова си спомни какво написах за кавказкия фронт.
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укропитек на теб вярата ти е в бандера и факелното шествие. Опорки за килими на турците не вървят, те си имат там кой да им ги раздава. Никой турчин обаче няма да сменя никове като теб и да се прави космонавт и не знам какъв. Тези номера ги прави само бай Мирослав Блажев Атила
15
6
 
7
 
! Отговори
Хурейшио преди 1 година
Тоя мустакат сребролюбец и той като руското джудже си мисли че ще царува вечно.
14
8
 
9
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Познавам много мюсюлмани, виждам ежедневно много мюсюлмани, наблюдавам ги и не виждам да разнасят килимчета, не виждам в определения час да се кланят на изток, не виждам да има хора в джамията върху която имам поглед. Западния модел инсталира суета в хората и те започват да се срамуват от религията си, като след това следва удар по вярата им. Ако вярата ми намираше логика да припозная определена религия, определено щях да съм отдаден на нея и ако трябва щях да нося килимчето си навсякъде с мен.
13
3
 
14
 
! Отговори
Дядо Ви преди 1 година
Нов Ататюрк трябва на Турция, всички са здраво объркани вече там.
12
5
 
11
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Ние оправихме България, та тръгнахме да оправяме и Турция! Оставете ги хората, те сами преценяват, какво да правят!
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган стиска здраво властта и не пуска
10
1
 
1
 
! Отговори
Paşaya преди 1 година
До ядрен вампир!в къща, живея, но от яйце и от заек да си празнуваш за, мен си е тъпотия, ама сицтрайкаме