Защо България е важна за предстоящите избори в Турция?

Георги Димов коментира дали опозиционерът на Ердоган ще реши проблемът с бежанците
20 апр 2023 15:54, Йоана Цонева
7

Случайни ли са срещите на Мевлют Чавушоглу и Кемал Кълъчдароглу с българските турци?

"По тази линия сме като скачени съдове с югоизточната си съседка. Изборите у нас бяха на 2 април - тогава една от нашите политически партии получили над 92-93% от гласовете в Турция", заяви бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му България е страната, където са родени най-много турски избиратели - 385 хил. души. На второ място е Германия с 210 хил., а на трето Сирия, където са родени 170 хил. от потенциалните избиратели.

"Затова България е важна за Турция", поясни  той.

Гостът изтъкна, че предстоящите избори в Турция основният опонент на настоящия президент на южната ни съседка има реален шанс да измести Реджеп Ердоган.

"Най-вероятно изборите няма да бъдат решени на първия тур. Ердоган води в статистиките на тези, които са близки до него - с резултат от 45-46%. Същите числа дават близките до Кълъчдароглу приближените до него", отбеляза Димов, като допълни, че на Ердоган ще му бъде изключително трудно да запази президентското си място след изборите.

Сред причините са това е, че турският избирател се е уморил от над 20-годишното му управление. Другата пък е, че опонентът му цели цялостна смяна на системата на управление я страната.

"Тези избори не са само надпревара между отделни личности и партии, а такива със силно институционално значение - дали Турция ще се върна от сегашната президентска система към парламентарна република и дали ще бъдат запазени устоите за запазване на светския характер на турската държава", смята той.

Димов констатира и доколко са важни предстоящите избори в Турция за България.

"Опозицията на Ердоган планира да отмени неортодоксалните икономически политики и практики, възстановяване на самостоятелността на централната банка. Освен това, искат в най-кратки срокове да бъде решен проблемът със сирийските бежанци - до 2 години. Кълъдароглу обеща след встъпването си в длъжност да затвори границата със Сирия и Иран за мигранти", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
изобщо не се разбра защо българия е важна за турските избори
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да 300к български избиратели избиратели гласуват ту за Ердоган ту за Доган, как стана така?
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие си оправете своите работи,че колко време вече едно правителство не можете да сьставите там.Ние знаем по добре от вас как да си оправим нашата дьржава!Вьпреки разрушителното земетресение не сме се отказали да сме една от десетте големи икономики в света и уверено следваме тоя пьт!
2
5
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Трябва САЩ да махнат Ердоган за да изпратят голяма турска армия да се бие с руснаците за Крим, който го искат юдеите за земя на Израел-2. Това е целта на ционистите...
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото е вилает що????