Не пуснаха евродепутата Андрей Ковачев в РМС, имало забрана за него

Поне още четирима българи са върнати на границата
70
Не пуснаха евродепутата Андрей Ковачев в РМС, имало забрана за него
Снимка: БГНЕС

Македонската гранична полиция не допусна влизането в страната на българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев - зам.-председател на ЕНП, както и на Милен Врабевски, и още трима българи, предаде БГНЕС.

Всички те, както всяка година на 6 май, са пътували за участие в заупокойната панихида на българското военно гробище в Ново село, Струмица.

Още по темата

"За съжаление, не беше позволено да отидем на традиционното отбелязване на Гергьовден на Ново село, Струмица. Вече повече от 10 г. на Гергьовден отивам в Ново село, Македония, на нашето българско военно гробище. Тази година също тръгнах натам, и за голямо мое учудване и ужас нас не ни пуснаха с обяснението, че това е тяхно решение да не ни пуснат, но никой не ни обясни с какви мотиви. Имаме постановление, с което аз, Милен Врабевски, и още трима души, бяхме върнати от КПП-то", каза пред БГНЕС евродепутатът Андрей Ковачев.

На въпрос на БГНЕС как трябва да се тълкува този акт от страна на РСМ към депутат от Европейския парламент в контекста на пътя на РСМ към ЕС, Ковачев коментира, че е "изключително учуден". "Само преди няколко дни съм се срещна с външния министър Буяр Османи, ние, партия ГЕРБ и лидерът й Бойко Борисов правим всичко възможно да се освободи пътя на РСМ напред, и да преодолеем тези неща за напред. Затова случката е абсолютно неясна за мен, това е инерция от миналото, инерция в техните служби, защото тяхната служба за безопасност спуска списъците с хора, които са нежелани да влизат в Македония. И това е въпреки че на политическо ниво ние не би трябвало да имаме никакъв проблем, особено пък за такова нещо като отбелязването на Гергьовден и паметта на падналите за Отечеството", добави Ковачев.

Недопускането в РСМ се случва за първи път на Ковачев. "Никога, никога не е имало никакъв проблем, абсолютно за първи път се случва - всяка година отиваме там, винаги е било много тържествено честването. То и тази година ще бъде - с македонското, с българското знаме, с отслужване на заупокойна литургия от Струмишкият митрополит Наум, с военните аташета, акредитирани в РСМ, - много официално и хубаво честване, което, за съжаление, няма да присъстваме. Организаторът на честването д-р Милен Врабевски, също не беше допуснат", допълни Ковачев.

Този акт е срещу интересите на самата Република Северна Македония, в момента в ЕП се дебатира Докладът за РСМ, и затова е нелогично недопускането на членове на ЕП в страната, заключи Ковачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е Евродепутат а Евро-Българо баклук.Сущия като Джамбаски.Браво на Македонците!!! Аз пътувам в Македония редовно и не съм имал пронлем никога.Тпва е така ьащото ги уважавам.Докатимтук редовно имам проблеми по Българските пътища.Пълно е с баклуци.
39
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютен баклук е този и Врабески.Не само в Македония,тези са вредни за човечеството.
38
3
 
8
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Абе Ками, не се ли научи, че между РСМ и РМС има огроооомна разлика!!!! А сега си оправи заглавието!
37
7
 
7
 
! Отговори
Устата преди 1 година
Почва Устата тука рими да реди, слушайте внимателно мили съседи. Първи урок по македонска история - това не е държава, а територия. Малка провинция с големи амбиции, отраснала с българските традиции. С Български корени са всички дървета, преди 1945-та. Тая държава подарък направи я, Георги Димитров на Югославия. Езикът ви даже правен е по макет, македонският е български с диалект. Колко сте злобни, извинете, че не сме ви удобни.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
рг
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите политици от толкова драпане по разни органи и стана тоя аборт С.Маке-нещо си. Защото това е географска област. Не е държава. Все едно да кажа, че Варна е държава и е собственост на Полша, защото е кръстена на Владислав 3 Варненчик. Или София да я дадем на италианците, защото Св. София е от Рим? Тия не са държава, а цяла лудница. И ако си мислите, че ние не сме добре с главите - вижте ги тия! Честит празник на всички и важното е да сме здрави. Те тия по-умни няма да станат.
34
3
 
7
 
! Отговори
Камелия, преди 1 година
пише се РСМ, не РМС !!!
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
срама на нацията гроб, бкп, атака, мвро и ***, на тях може да благодарите за всички страдания.
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че българите се навеждат на всеки не значи, че и другите го правят.Такива като Ковачев гласуваха РСМ да прави какво си поиска.
31
2
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
А вие да влезете в Арменския съюз може
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Точно така трябва да се постъпва! България е държава която не защитава интересите си и се съгласява на всичко.Такива хора заслужават само бой и недопускане да влязат в РСМ. Зарадвах се! За всичко това може да благодарите на ГЕРБ, ПП, ДБ и други национални предатели.
29
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северна Македония не допуска Евро Депутат? Мисля само по себе си деянието им говори достатъчно за уважението което имат към евро-съюза.
28
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Реципрочни деѝствия трябва!
27
14
 
8
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Како што велите вие блгарите, може да се оплаче на ерменскиот поп.
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ БЕШЕ НАЙ-ДОБРОТО ДОСЕГА.
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оплачи се на Макрон, да ти направи едно френско предложение. ПРЕДАТЕЛ
24
1
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
КАК МАКЕДОНИЯ НЕ СТАНА МУТРАФОНИЯ. НО ОТ ТОВА НЕ И СТАНА ПО-ДОБРЕ.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАКА ЛИ? А ТОЙ ЗАЩО СЕ НАТИСКА ДА ХОДИ ПРИ ТЕЗИ СПОРЕД НЕГО САМИЯ БЪЛГАРОФОБИ?
22
9
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Македония повтаря същото което правеше Украйна след 2014г.
21
0
 
8
 
! Отговори
999 преди 1 година
От коя държавна институция е издадено постановлението?