Не пуснаха евродепутата Андрей Ковачев в РМС, имало забрана за него

Поне още четирима българи са върнати на границата
70
Не пуснаха евродепутата Андрей Ковачев в РМС, имало забрана за него
Снимка: БГНЕС

Македонската гранична полиция не допусна влизането в страната на българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев - зам.-председател на ЕНП, както и на Милен Врабевски, и още трима българи, предаде БГНЕС.

Всички те, както всяка година на 6 май, са пътували за участие в заупокойната панихида на българското военно гробище в Ново село, Струмица.

Още по темата

"За съжаление, не беше позволено да отидем на традиционното отбелязване на Гергьовден на Ново село, Струмица. Вече повече от 10 г. на Гергьовден отивам в Ново село, Македония, на нашето българско военно гробище. Тази година също тръгнах натам, и за голямо мое учудване и ужас нас не ни пуснаха с обяснението, че това е тяхно решение да не ни пуснат, но никой не ни обясни с какви мотиви. Имаме постановление, с което аз, Милен Врабевски, и още трима души, бяхме върнати от КПП-то", каза пред БГНЕС евродепутатът Андрей Ковачев.

На въпрос на БГНЕС как трябва да се тълкува този акт от страна на РСМ към депутат от Европейския парламент в контекста на пътя на РСМ към ЕС, Ковачев коментира, че е "изключително учуден". "Само преди няколко дни съм се срещна с външния министър Буяр Османи, ние, партия ГЕРБ и лидерът й Бойко Борисов правим всичко възможно да се освободи пътя на РСМ напред, и да преодолеем тези неща за напред. Затова случката е абсолютно неясна за мен, това е инерция от миналото, инерция в техните служби, защото тяхната служба за безопасност спуска списъците с хора, които са нежелани да влизат в Македония. И това е въпреки че на политическо ниво ние не би трябвало да имаме никакъв проблем, особено пък за такова нещо като отбелязването на Гергьовден и паметта на падналите за Отечеството", добави Ковачев.

Недопускането в РСМ се случва за първи път на Ковачев. "Никога, никога не е имало никакъв проблем, абсолютно за първи път се случва - всяка година отиваме там, винаги е било много тържествено честването. То и тази година ще бъде - с македонското, с българското знаме, с отслужване на заупокойна литургия от Струмишкият митрополит Наум, с военните аташета, акредитирани в РСМ, - много официално и хубаво честване, което, за съжаление, няма да присъстваме. Организаторът на честването д-р Милен Врабевски, също не беше допуснат", допълни Ковачев.

Този акт е срещу интересите на самата Република Северна Македония, в момента в ЕП се дебатира Докладът за РСМ, и затова е нелогично недопускането на членове на ЕП в страната, заключи Ковачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦЯЛА ЕВРОПА Е НА КРАКА ОТ ПРОБЛЕМИ С ВСЯКАКВО ЕСТЕСТВО...ФРАНЦИЯ ГОРИ,АНГЛИЯ ТЪНЕ В ДЪЛГОВЕ И СОЦИАЛНИ НЕРАВЕНСТВА,КОИТО СА НА ПЪТ ДА Я ВЗРИВЯТ,ГЕРМАНИЯ ЕДВА ДЪРЖИ КОРМИЛОТО НА ЕС...НАШ БАЙ *** ГИ ЗАНИМАВА С ГЛУПОСТИ-НЕ ГО ПУСНАЛИ ДА СЕ ПОКЛОНИ НА НЯКАКЪВ ГРОБ!!!
19
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Радев на чело никой не бръсне България за слива. По некадърно и антибългарско управление от неговото няма.
18
3
 
8
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 1 година
Трябва адекватна реакция. Налагане на забрана за влизане в България на лидера на проруската партия Евролевица Димитар Апасиев (Кончита Вурст), просръбската ДПМНЕ Христиан Мицкоски, лидера на псевдомакедонците от Албания Стерьоски, който преди две седмици посмя да обвини България в окупация на Пирин от гроба на Яне в Рожен и най-вече българомразеца президент Стево Пендерски!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РМС - Работническо-младежки съюз. Не го пуснали да стане ремсист демек. Четете ги тия заглавия бе....
16
6
 
25
 
! Отговори
Макеврът преди 1 година
Киро лажецо е виновен, дето им вдигна ветото за ЕС!
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах тея макетата как на гаврят, наще политици под натиска на ЕС, се правят че нищо не става, скоро и българи ще почнат пак да убиват там
14
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешни макета, не знаят с какво си имат работа :))) Прекръстиха се на Северна Македония, да не се прекръстят на Никаква Македония.......:))))
13
5
 
6
 
! Отговори
Вики преди 1 година
До 9 Ами,ще се гаврят всички,като ни гледат какво сме .Проклети,злобни,безотговорни към държавата си,на почит е лъжата,наглостта.....Кой уважава такива хора ?! Никой
12
3
 
11
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Българите, ние или братята от Долната земя сме самоунищожотели. Тук си разпадаме държавата заради ината на шепа грантаджии от ДБ и ПП, а македонците заради сърбоманските си управници. Няма да се обединим никога.Сега веднага някой грантаджия ще се обади или рублъджия. Ама да ходи да работи родителката си.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез ни мразят повече и от сърбежите, нали били древни макета :)))
10
6
 
16
 
! Отговори
Хаитянци преди 1 година
Пристигнаха ли новите F-16 които купихте по 200 милиона долара бройката?
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки се гарври с България. И е ЕС и в Третия свят. В ЕС българите ги смятат за хора втора категория, а Македония се стреми към ЕС.
8
3
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Е колко пъти да апелирам:..-ПРЕКЪСНЕТЕ дипломатическите отношения с "рсм" !...Какво ще загубим ?...Ами НИЩО !...Те /рсм/ така или иваче се държат така,сякаш сме с прекъснати отношения !...Оставете ги !.....Да видим как ще заподскачат ..
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като сте като *** така ще се отнасят с вас , като има такъв случай моментално затваряне на границата за всички македонци и ще знаят после какво да правят
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С изключение на българите там, в РСМ всички сацигани. Ниски, черникосмати, лъжат, крадат, бият се...също като ромите.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как сърбетата ще пуснат българин, нали се сърбеят макетата :)))
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квадратните глави ако не влезнат в ЕС ще бъдат поделени между Сърбия и Албания и си го заслужават.
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковачев да сезира ЕК за произвола в РСМ срещу българи. България също трябва да спира северномакедонски граждани на границата. Тези от тях, които имат изтекли български паспорти, ще трябва да попълнят тест по българска история. Ако откажат да напишат, че Гоце Делчев и цар Самуил са българи, да не им бъдат продължени българските документи за самоличност. България трябва да публикува тези тестове, както и имената на всички северномакедонци, които имат и българско гражданство.
2
5
 
17
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Възраждане предупреждаваха. Да видим сега какво ще кажат останалите от ГЕРБ и особено Биков
1
17
 
6
 
! Отговори
Ъ преди 1 година
Кои го интересува..