Мехмед Юмер: Ердоган може да бъде победен на избори

При управляващите се наблюдава умора, смята журналистът
Обновена: 9 май 2023 10:38 | 9 май 2023 10:32, Красимир Ангелов
15

Неделя е последният ден, в който турските граждани могат да гласуват у нас за предстоящите парламентарни и президентски избори в южната ни съседка. В България са регистрирани близо 7000 турски избиратели.

"Можем да прогнозираме, че турското общество би искало да се възстанови демократичният модел на управление. Най-голямата опозиционна партия, чиито лидер е основен съперник на Ердоган, спечели Истанбул и Анкара през 2019 г. на местните избори. До падането на Истанбул турците си задаваха въпроса дали Ердоган може да бъде победен. На тези избори хората отиват с увереност на митингите на опозиционната Републиканска народна партия", коментира журналистът Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR.

Според него при управляващите се наблюдава умора, която се вижда и във физическото състояние на Ердоган. Юмер е на мнение, че в България много трудно разбираме нашата съседка Турция.

"На почивка или пазаруване виждаме рядко срещано гостоприемство, но под тези пластове се крие съвършено различно нещо. Когато от Кемал Ататюрк се създава републиканска Турция, тя поема по един път - 27 години се управлява не толкова демократично. Ататюрк превръща турците в граждани и провежда коренни реформи. В огромна част от турското общество се създава латентна травма, която прави експлозия. Ердоган успява да мобилизира периферията на Анадола - мачканите турци", обясни гостът в "България сутрин".

Мехмед Юмер каза следното за най-големия съперник на президента Ердоган - Кемал Кълъчдароглу: Правил е бюджета на бившия премиер и президент Йозал. Той е завършен бюрократ. Много модерен и обран, типичен европейски технократ. Дори е малко лукс за съвременна Турция на Ердоган.

"Президентът използва много обидни фрази по отношение на Кълъчдароглу, на които той въобще не отговаря. Въпросът е доколко ще успее да мобилизира недоволните граждани. Основното сплотяващо ядро е недоволството от управлението. Ердоган досега залагаше на външнополитическата криза. След земетресението всички се притекоха на помощ, Асад не застана с него на снимката. Остана стратегията за вътрешната криза", посочи още журналистът.

Юмер не смята, че трябва да се притесняваме, ако Кълъчдароглу получи мандат за управление. А още по-добра промяна ще бъде, когато Турция стане по-светска държава.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
radi преди 11 месеца
Ердоган е пръв приятел на Путин, трябва да спечели
8
0
 
0
 
! Отговори
АхААА преди 11 месеца
До ЪХЪЪЪ. . . 6. Даже и Байдън.
7
2
 
6
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
сме живи и здрави, та пак да си пишем след изборите! Опозицията ще хване Ердоган за...ердогана!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На САЩ и на Европа как им се ще Ердо да си замине и да се развихрят, сега само им пречи и не слушка.
5
3
 
3
 
! Отговори
ЪХЪЪЪ. . . преди 11 месеца
Нито Ердоган нито Путин са зависими от избори !
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само за сведение - Мехмед Юмер е гюленист. Онези същите, дето щяха да взимат властта с военен преврат. Дали пък те са демократите?
3
4
 
12
 
! Отговори
али преди 11 месеца
Мехмедчо ти какво разбираш под думата демокрация ??? Лидер който е избран чрез избори с над 50% одобрение не е демокрация. Но ще е демокрация ако изберат Кълъчтароглу който има 3 % одобрение, но това не е важно, важно е че запада го одобрява... кой колко ти плаща да говориш тези глупости?
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако Ердоган загуби Турция завива рязко към САЩ. А те могат да ги вкарат във война с Русия или каквото решат. А НИЕ СМЕ НАБЛИЗО !
1
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ДАНО ДА СВАЛЯТ ТОЗИ ДИКТАТОР