Съветът на Европа за РСМ: Антибългарска реч на омразата и насилие

Стереотип е етикетирането на българите като „фашисти“
20 сеп 2023 18:30, Елка Василева
40
Съветът на Европа за РСМ: Антибългарска реч на омразата и насилие
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН -ECRI) към Съвета на Европа обръща внимание в доклада си за Република Северна Македония на случаите на насилие срещу македонците с българско самосъзнание и използвания срещу тях език на омраза.

Случаи на насилие срещу лица и организации на граждани на Северна Македония, които се самоопределят като българи, са възниквали неколкократно. В същото време властите дават ход на отписване/закриване на някои съществуващи български културни сдружения, се обобщава в доклада.

Още по темата
Комисията посочва, че според лица, с които е разговаряла, езикът на омразата срещу българите е често срещано явление в Република Северна Македония.

Типичен използван антибългарски стереотип е етикетирането на всички българи като „фашисти“. Друга широко разпространена обида е насочена към българките, представяйки ги като „евтини проститутки”, се посочва в доклада.

Припомня се случай на език на омразата на футболен мач на националните отбори на Северна Македония и България на 26 септември 2022 г. в Скопие.

Антибългарските прояви на насилие напоследък будят сериозна тревога, посочва Комисията в доклада си и припомня случая на палеж на Българския културен център в Битоля „Иван Михайлов“  на 4 юни 2022 година.

Също така отбелязва, че  през октомври 2022 година откриването на Българския културен клуб в Охрид „Цар Борис III“ е трябвало да се проведе с полицейско присъствие заради протести, а след това е имало две нападения срещу клуба, при второто и стрелба с огнестрелно оръжие, докато в сградата е имало гости.

Комисията обръща внимание и на случая, при който през януари 2023 година бе пребит секретарят на Българския културен клуб „Цар Борис III“.

В това отношение ЕКРН не може да не забележи възникващ модел, който поражда сериозна загриженост и налага спешни и ефективни действия от страна на властите, не само чрез осъждане на прибягването до език на омразата и насилие и изправяне на извършителите на престъпления от омраза пред съда, но и чрез системно и последователно противодействие на антибългарския публичен дискурс, за да се спре и обърне тази тревожна тенденция, се посочва в доклада.

ЕКРН посочва, че е наясно с обществените полемики по отношение на използването на името на историческа личност като Иван Михайлов и неговите политически идеи. Според Комисията и кръщаването на Българския културен клуб в Охрид на името на цар Борис III е „също толкова спорно и провокативно, особено като се има предвид българската роля в окупацията на страната по време на Втората световна война“.

ЕКРН отбелязва със загриженост, че през март 2023 г.  властите в Северна Македония отхвърлиха искането на Българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид да запази името си,  а регистрацията на Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля бе заличена.

Комисията препоръчва на властите в Република Северна Македония да продължат да заемат категорична обществена позиция, като осъждат всички форми на насилие срещу лица, които се самоопределят като етнически българи или срещу техните организации, както и да гарантират, че властите на местно ниво правят същото, се посочва в доклада.

Отбелязва се също така, че “властите трябва да се въздържат от анулиране на регистрацията или разпускане на сдружения на лица, самоопределящи се като българи в Северна Македония, ако те не подбуждат, насърчават, разпространяват или оправдават насилие, омраза или дискриминация”.

Ако е необходимо, да се потърси експертно становище на Съвета на Европа относно ревизирания Закон за сдруженията и фондациите и да се преразгледат съответните разпоредби, се посочва в доклада.
(БТА, София Ангелова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едно уточнение за европейците, които РСМ пак подхлъзва, за да обясни практикуваната на държавно ниво омраза към българите! България никога не е окупирала тази страна, нито по време на ВСВ, защото Македония не е съществувала тогава,...нито македонците, като народ!
33
2
 
11
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 8 месеца
Нека света да разбере какви болни мозъци са в Република Северна Македония, иначе те македонците толкова си вярват, че чак се друсат с промитите си умове. Учили са ги на омраза срещу братята им Българи в продължение на десетилетия. Те друго не познават, само с лъжи са ги пълнили от раждането.
32
5
 
7
 
! Отговори
Пффф, преди 8 месеца
бла бла бла бла... Само общи приказки и празнидумство! Не вярвам на нито една думичка от лицемерната загриженост на Съвета на Европа!За вас не знам...
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СМ все още не знаят какъв късмет имат да са извън скапания долнопробен еуроп(г)ейски съюз
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-накрая някаква организация го каза това.
29
0
 
9
 
! Отговори
до 27 преди 8 месеца
Видимо не си добре
28
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Фашистки и нацистки клубове са забранени на всяка де по света. Все още няма държава ,която да го разрешава.
27
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не съжалявай Македонците, а се огледай в огледалото,ще видиш най-промития мозък в света. По-излъган от Българина в света няма.От мен да запомниш това. И да го помниш до края на живота си.
26
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Идват избори.Започва активната негативна кампания за Македония . Някой задава ли си въпроса : В Македония само лошо неща ли стават?
25
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Македонците могат да докажат, че в София са фашисти, като дадат пример с унищожаването на антифашисткия паметник ПСА. Фашистите от София още имат време да скрият фашизма си, като оставят паметника и спрат с фашистката си реторика.
24
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Горките Македонци. По промити мозъци едва ли има...
23
4
 
10
 
! Отговори
До 19 преди 8 месеца
А какво става с настъплението в Киев ли сме вече ?!?
22
0
 
6
 
! Отговори
Благоевград преди 8 месеца
До 21 аахахаха
21
11
 
9
 
! Отговори
Шенген преЗ к о р преди 8 месеца
ФАЛШИВИ НОВИНИ, МАКЕДОНЦИТЕ НИКОГА НЕ СА КАЗВАЛИ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ЕВТИНИ, НАПРОТИВ ДВЕ ЧЕРВЕНИ ВЕЧЕ СА 300 лв.;)
20
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС през крив макарон за РСМ
19
13
 
11
 
! Отговори
СМ - добре! преди 8 месеца
A какво става с контранастъплението?
18
1
 
3
 
! Отговори
До Цитат преди 8 месеца
Говори ли са само за твоите родители и деца в това което цитираш, вмирисан терлик!
17
10
 
12
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
Българин с промит мозък е ПедерасоМицкоскиМакедонец
16
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами, НЕ, не е правилно - нито българите сме фашисти, нито жените са ни евтини. Тези етикети се слагат от страх и това е най-жалкото. Колкото то македонците и ЕС - ще трябва малко да се поогледат на запад, не само на изток и да разберат, че "с рогата напред" не става.
15
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Цитат,а в България,как приказвате за симпатизанти на дпс,не ги обиждате ,обичате ги,точно за тези действия ес,трябва да разследва и българия,под всяка статия за дпс бълвате, всякакви обиди.