САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата с Косово

Според Вашингтон има "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части
30 сеп 2023 07:52, Красимир Ангелов
153
САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата с Косово
Снимка: БГНЕС

Съединените щати призоваха Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, предаде Франс прес.

"Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово", включително "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е много високо.

"Заради последните събития КейФОР" - силите, разположени от НАТО в тази бивша сръбска провинция -"ще увеличат присъствието си" в нейната северна част, подчерта Кърби. Той обаче не бе в състояние да уточни дали става въпрос просто за прехвърляне на войници от КейФОР в Северно Косово или за нетно увеличение на числеността на силите на Алианса в страната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се е обадил по телефона днес на сръбския президент Александър Вучич, за да изрази загриженост от ситуацията и да "подчертае необходимостта от незабавно намаляване на напрежението и връщане към диалога". Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан от своя страна е разговарял с премиера на Косово Албин Курти, съобщи Кърби.

Косовски полицай бе убит от засада рано сутринта в неделя. По-късно през деня полицията застреля четирима души от групата сърби, извършили нападението.

Това е една от най-сериозните ескалации на напрежението в Косово през последните години, отбелязва АФП. (БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: СърбиякосовоСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сърбия е във финансова криза , която ги води към дъното. Властта не вижда изход по няколко причини . Русия им осигури оръжие но не и финанси както и гориво/ пътищата са им затворени/. Единственото им спасение на властта да раздухва национализъм. Да имитира заплаха от Косово.
121
0
 
1
 
! Отговори
Накратко : преди 6 месеца
Сърбия призовава ФАЩ да изтеглят окупационните си войски от Европа,Африка и Азия!
120
1
 
3
 
! Отговори
Сторми преди 6 месеца
Писнало ми е от националисти и безскрупулни, нагли политици. Напад, суверенни държави за да се защитават или да спасяват, уж. Инфлацията обаче е за нас. Други плащат с живота си. Трети пък, нямат какво да правят и се изявяват, като големи специалистите по история в интернет. Ай стига.
119
1
 
4
 
! Отговори
Путин. преди 6 месеца
Кои. Са. САЩ. Да. Казват. Какво. Ше. Става. Във. Целият. Свят. От. Където. Са. Минали. Само. Кръв
118
1
 
1
 
! Отговори
Путин. преди 6 месеца
До. Табелка. Молисе. Православните. Братя. Християни. От. Русия. Да. Не. Се. Намесят. Че. Тогава. Ше. Ядете. Руската. Катюша
117
3
 
3
 
! Отговори
Путин. преди 6 месеца
Браво. На. Братята. Сърби. Не. Са. Като. Нас. Българите. Да. Се. Нареждане. И. Да. Целуваме. ***
116
4
 
2
 
! Отговори
Pyrrhus Dimas преди 6 месеца
Ако САЩ позволят на шиптерите да вземат Косово, тогава Гърция ще си върне и вземе половин Албания , точно на 1 километър юг от Дирахион (Дурес) и Тиранас.
115
8
 
8
 
! Отговори
АБУ ЯФА преди 6 месеца
Палестина подкрепя братска Сърбия, както винаги е било, срещу шиптерските террористи завзели за кратко Сръбско Косово...Шиптерите са Американски Пудели, от високо качество .
114
7
 
13
 
! Отговори
Зрител преди 6 месеца
За азерите може, за сърбите не може. Еми в Сърбия няма какво да се краде.
113
10
 
10
 
! Отговори
Таня преди 6 месеца
Май скоро в Белград пак ще се търсят много строителни материали :)
112
6
 
9
 
! Отговори
До Татар преди 6 месеца
Пращаме ви ромска дивизия "Сашо Роман", въоръжена с ултрамодерни и безаналогови брадви и колове, и за два часа Белград ще отиде за скрап. :)))
111
11
 
22
 
! Отговори
Аноним преди 6 месеца
За пореден път Американците показват ненадминатото си лицемерие. Косовските полицай бият и тикат в затворите Сърби наред. Това не е проблем за Хамериканците естествено....
110
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нямаме по-големи врагове от сърбите, така че голяма и силна Сърбия не ни върши работа.
109
6
 
6
 
! Отговори
Русия преди 6 месеца
Пак ли ши падат "НЕВИДИМИТИ" ръждавейки.Натуту стигна ли за 3 дена до Москва
108
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не съм фен ни на едните, ни на другите, ни на третите - но за разпарчадосването на България имат вина Франция и Англия! Американския президент напуска демонстративно конферецията- Западните покрайнини и Южна Добруджа стават реалност а за линията Мидия-Енос никой не се сеща! Сега ревем за за голите камъняци и пущиняк, а за най-плодородна и изконно българска територия - около 16 000 кв. км. Северна Добруджа гузно мълчание!
107
9
 
15
 
! Отговори
Кои са САЩ преди 6 месеца
Че да се бъркат в чужди интереси или тези конфликти се разиграват заради тях! КРАВАРИТЕ СА ДОЛНА НАЦИЯ НЕМА КВО ДА СЕ ЛЪЖЕМ САНКЦИИ,ЗАБРАНИ НЕЗНАМ СИ КВО СЪДЯТ ПОВЕЧЕ ОТ ГОСПОД ВСЯКЪШ СА СЪЗДАЛИ СВЕТА!
106
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То Косово е като нанагорни карабах,няма да го има скоро....
105
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може би сега е моментът да влезем и да си вземем Ниш, Пирот и западните покрайнини. Те принадлежат на България. Сърбия ще е заета с Косово и ще им влезем в гръб на сърбите и ще ги изнесем.
104
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пич, сърбите извършиха много злини спрямо нас, това е факт. Но за злините на САЩ срещу нас и цялото човечество, да не говорим. Ясно е, че сърбите са по-глупави от българите и правят войни постоянно. И сърби, и американци не са цвете за мирисане. Но американците са в пъти по-зли от сърбите.
103
8
 
9
 
! Отговори
Наведен Татар преди 6 месеца
Оголените баджаци на татарите от долен Дунав веем шуртят с мъзга , вечно наведени разоръжени и надупени злорадствайте за Сърбете но те поне имат чувство за Достойнство .