САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата с Косово

Според Вашингтон има "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части
30 сеп 2023 07:52, Красимир Ангелов
153
САЩ призоваха Сърбия да изтегли войските си от границата с Косово
Снимка: БГНЕС

Съединените щати призоваха Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, предаде Франс прес.

"Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово", включително "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е много високо.

"Заради последните събития КейФОР" - силите, разположени от НАТО в тази бивша сръбска провинция -"ще увеличат присъствието си" в нейната северна част, подчерта Кърби. Той обаче не бе в състояние да уточни дали става въпрос просто за прехвърляне на войници от КейФОР в Северно Косово или за нетно увеличение на числеността на силите на Алианса в страната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се е обадил по телефона днес на сръбския президент Александър Вучич, за да изрази загриженост от ситуацията и да "подчертае необходимостта от незабавно намаляване на напрежението и връщане към диалога". Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан от своя страна е разговарял с премиера на Косово Албин Курти, съобщи Кърби.

Косовски полицай бе убит от засада рано сутринта в неделя. По-късно през деня полицията застреля четирима души от групата сърби, извършили нападението.

Това е една от най-сериозните ескалации на напрежението в Косово през последните години, отбелязва АФП. (БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: СърбияКосовоСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 28. И ти си ми един кочинар...
21
7
 
9
 
! Отговори
ФАМАГУСТА КОСОВО преди 7 месеца
БЪЛГАРИЯ Е СЪС СЪРБИЯ !БЪЛГАРИЯ Е С НАТО ! КОСОВО Е СЪРБИЯ ! ВЪВЕДЕТЕ РАЗДЕЛЯНЕ ТАКА, ЧЕ КОСОВО ДА СЕ ПРИЗНАВА И ОТ АЛБАНЦИ И ОТ СЪРБИ ЗАЩОТО - КОСОВО ДНЕС Е УТРЕШЕН НАГОРНИ КАРАБАХ ! АКО НЕ СТАНЕ ТОВА , ТО КОНФЛИКТА САМО СЕ ОТЛАГА . СЕГА Е ВРЕМЕ ЗА ПРЕГОВОРИ . КОСОВО Е СЪРБИЯ ДА, НАСЕЛЕНИЕТО ТАМ ИМА ПРАВО ДА СИ ВЯРВА В АЛАХ, НО ДА ЖИВЕЕ В МИР. ЗАТОВА НАЙ - ДОБРЕ Е ЧАСТ ОТ КОСОВО ДА МИНЕ В АЛБАНИЯ , И ЧАСТ В СЪРБИЯ, НО КОСОВО ДА ГО НЯМА ВЕЧЕ . И ДА Е ПРИЗНАТО И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ! ЗА МИР !
20
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сърбия призова САЩ да изтегли войските си от границите с Русия и Китай а също така от Сирия,Либия и други...
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 23Демитализирана зона - 10 км или половината косово да влезе към албания и половината към сърбия///Хи,хи,хи, как ти се вижда половината в Сърбия след като сърбите са 5% от населението върху територия10% от Косово?
18
9
 
9
 
! Отговори
ФАМАГУСТА КОСОВО преди 7 месеца
пече се 3тата световна - Zтата война , или последната както смята Путин. Огромни военни бюджети и огромна лъжа - нямало да има нова мобилизация .....алоооо пак лъжеш джудже ! Но това е твой проблем - войната се проточи прекалено много - 2 години света ще се съобразява с някъв плешив дребен шизофреник с болни амбиции. На това ще се сложи край. Сега нато иска да покаже, че може да се справи с дребен конфликт.За да гарантира подобно в украхна. Затова сърбите нямат шанс макар да сме на тяхна страна
17
6
 
8
 
! Отговори
ФАМАГУСТА КОСОВО преди 7 месеца
Демитализирана зона - 10 км или половината косово да влезе към албания и половината към сърбия. Абсурд е в 21 век да има войни заради религия ! Мюсулманите един хляб да опекат благодарят на господа. Защо ? Господа не са го виждали ! Не са го усещали. Той е бил срешу тях дори но са им казали да вярват - всеки ден по 3 пъти да му се молят .... това подклажда този бич - те не знаят защо но са подвластни - така могат да воюват лесно , само им кажете , че се бият за господа ..... как не го разбират
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Запада е виновен защото наложи санкции на Косово заради признаването от страна на Прищина на редовни избори които косовските сърби бойкотираха. Белград си помисли, че Запада вече няма военно да подкрепя Косово и започнаха провокацийте за да окупират отново областа. Правят си грешни сметки и нищо чудно пак да бъдат бомбени.
15
14
 
5
 
! Отговори
Фюрер Тагарев преди 7 месеца
Хайде да събираме SS дивизия и да ходиме да шляпаме Русняците окупатори в Украйна
14
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Искам Кейфор и НАТО да защитят Зпоражка, Донецка и Луганска държава от нападенията на Украйна. Не виждам разлика, колкото Косово е независима държава толкова и те
13
7
 
10
 
! Отговори
Public enemies преди 7 месеца
Има огромна руска армия в Украйна, може да се направи допълнителна мобилизация и на пътя и до Сърбия стои единствено Румъния..
12
12
 
12
 
! Отговори
ФАМАГУСТА КОСОВО преди 7 месеца
Сърбите искат да влезнат за да отворят втори фронт на военни действия в Европа, по нареждане на Русия, но доставките с провизии ще секнат и засега чакат развоя. От друга страна *** косовци с *** , не знаят , че конфликта рязко може да ескалира до нива на които да се избира на коя страна да сме. А тогава и Румъния и Македония и Гърция , а по късно и ние ще застанем на страна на Сърбия ! Нато осъзнава, че сега ще изтърве източна Европа. Русия добре подклажда огъня. Затова - е нужно кое?
11
5
 
1
 
! Отговори
Marash преди 7 месеца
11 От тобо Со сигурност сме по велики,***
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя път няма да има прошка. Всички ги мразят. И Хърватия и Босна (където Р. Сръбска вече няма да има) и Румъния. За албанците и... България :) да не казвам.
9
9
 
14
 
! Отговори
Тъп Сърбин преди 7 месеца
Няма по прости от Сърбите.. Грандомани.. мислят си че са голямата работа.. пак ще ядат бой.. които ги хване ги бие.. много са зле..
8
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След края на поредната предизвикана от сръбете война, окръг Сърбия ще е с размерите на белградския санджак. Всичко се връща на този свят
7
6
 
3
 
! Отговори
Marash преди 7 месеца
Kosovo Metohia Kosovo he Serbia
6
3
 
11
 
! Отговори
public enemies преди 7 месеца
Има обаче голяма война в близост до балканите която може да се расрастне доста и затова може би Сърбия провокира САЩ.
5
13
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Нищо няма да се случи.Сърбетата вече ядоха тоягата.Ще поразходят техниката до границата и обратно по поделенията.
4
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като ги запукат пак ракетите бързо ще се кротнат.
3
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак ще има Стелтове над Београд... може и да свалят някой друг сърбете.