Вписването на българите в конституцията на РСМ – за следващия парламент

Пендаровски: Вместо да приоритизираме темите, се занимаваме само с България
13 окт 2023 08:56, Елка Василева
101
Вписването на българите в конституцията на РСМ – за следващия парламент
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че като реалист не вижда сближаване на двата политически блока в парламента, за да се стигне до  осигуряване на необходимия брой депутати и за гласуване на промените в конституцията на страната.

Още по темата
„Аз съм единственият политик, който преди година каза, че ако след гласуването в парламента на френското предложение, което вече е европейско, трябва да направим оценка дали имаме шанс да направим (мнозинство от) две трети, а това се вижда бързо по време на консултацията с парламентарните групи. В такъв случай трябваше да оставим този въпрос настрана и да се занимаваме много повече с вътрешните реформи.

Правителството обаче реши друго. От тогава до днес аз съм единственият, който казва, че днес не сме по-близо до 80 (депутати), отколкото бяхме преди два месеца или преди 12 месеца. Загубихме златно време, което можехме да отделим за други въпроси, а това беше тема, която откриваше и закриваше новините и публицистичните предавания, защото ние като политици ви я предоставихме. Наистина смятам, че изгубихме време за един безобиден по съдържанието си въпрос. Защото е ясно какво означава, ако впишем българите в конституцията, вече имаме 7, какво ако в конституцията си имаме 12 народа, но вместо да приоритизираме темите, почти година и половина се занимаваме само с България", каза Пендаровски в интервю за телевизия "Телма".

По думите му Северна Македония не трябва да се отказва заради трудността да се сближат позициите и припомни позицията си, че е за предложената преговорна рамка, „защото френското предложение не унищожава (Северна) Македония” и заяви, че ще положи всички усилия, за бъдат направени промените в конституцията възможно най-скоро.

От друга страна, ако нямаме шанс да постигнем (мнозинство от) две трети, ако приемем, че не можем да го направим днес, утре, вдругиден... до края на годината, нека го отместим и нека следващият победител в парламентарните избори да се занимава с този въпрос. Защото знаете, че насила хубост не става, каза Пендаровски.

Промените в основния закон на Северна Македония за вписване на българите в него е условие в преговорната рамка на страната, за да бъде проведена втората междуправителствена конференция и Северна Македония да започне да отваря преговорните глави. Въпреки че управляващата коалиция СДСМ и ДСИ, както и всички албански партии заявяват, че ще гласуват за промените в конституцията, необходимите гласове в парламента не могат да бъдат постигнати, ако опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не гласува в подкрепа. Опозиционната партия обаче отказва за подкрепи промените в конституцията "под български диктат".

"Винаги е по-лесно да продадеш националистически, отколкото по-умерен наратив. Ако реша да използвам националистически наратив и да говоря срещу албанци, българи, да съм антиамериканец и така нататък, мога да спечеля 700 000 гласа на всякакви избори“, посочи Пендаровски.

Той припомни опитите на Зоран Заев да запознае опозицията с предложението за договор с Гърция, в което по думите му е получил единствено отричане от страна на опозицията.

"Един от най-шумните депутати на това заседание сега казва, че Преспанският договор е реалност и никой да не си прави илюзии, че може да бъде променен. Това е двоен стандарт - говориш едно пред електората си и пред обществото, чакаш да дойдеш на власт и накрая ще приемеш всичко, и Северна (Македония) и българите в конституцията. Това е партиен, а не държавен и стратегически интерес", посочи Пендаровски.
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 6 месеца
Не разбрахте ли колко сте смешни ... Нямате минало , настоящето го виждате , нямате и бъдеще. Избирайте между Албания и България ...
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всичките политици в БЮРМ само с България се занимавате, друга работа нямате. Ако не е България като тема не знам какво ще правите. Ако не е преписаната и открадната българска история вие друга нямате. Българските национални герои са и северномакедонски. Същото важи и за почти всяка друга област на обществения живот. Ако не е македонизма, т.е. антибългаризма, друго нищо няма там, в това недоразумение на държава. Така че,не, няма как да спрат да се занимават с България, това е единствената им тема
72
4
 
4
 
! Отговори
крив макарон преди 6 месеца
Альоууу...Стевооо...Ще гледате Еуропската уния през мен....Намести си добре очилцата...
71
2
 
4
 
! Отговори
ТашакУили преди 6 месеца
Когато решите, тогава вписвайте/со вентилатор на байрако/. Пътя към Европата е дълъг и не е задължителен,нооо...албанският е задължителен !
70
2
 
3
 
! Отговори
проф.БожидарДимитров преди 6 месеца
Истината:А само преди век тия предатели гониха с баници и питки нашите български войничета. Гониха ги с цветя и наричаха освободители. Много майки не видяха синовете си защото те дадоха живота си за тия неблагодарни миризливи сръбски лешояди
69
2
 
2
 
! Отговори
Ванче Михайлов преди 6 месеца
От много връткане накрая северомакетата ще се нанижат на албанския,никакви компромиси от наша страна!
68
2
 
2
 
! Отговори
български избирател преди 6 месеца
КАКВО ИСКА ИЛИ НЕ ИСКА пенДАровски СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ,А ДОКАТО В РСМ НЕ ИЗПЪЛНЯТ ИЗИСКВАНИЯТА ЩЕ ДУХАТ ТАРАТОРА!!...
67
1
 
3
 
! Отговори
ха-ха-хи нови цели преди 6 месеца
БЮРмърььь...Хаха, Стево Коминтерна сака БЮРМ да влезе во Европската Униа 2080-то лето, воедно со Српско. Шансове за тоа са 99 процента.
66
2
 
3
 
! Отговори
татар-шегаджия преди 6 месеца
-Северомакедонците ще са лудо радостни ако изместят спора една педя по надолу от пъпа на цар Самуил и ще целуват безумно дълго всяко нещо каквото и да намерят там!Ха-ха-ха...
65
2
 
2
 
! Отговори
татар окупатор преди 6 месеца
Альоууу....Пендаратааа...слагай наколенките и идвай в изповедалнята в София да се пречистиш....Подготви се да рецитираш"Аз съм българче,обичам нашите планини зелени....българин да се наричам,първа радост е за мен..."
64
3
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 6 месеца
До ИванИванчо,не си наясно мойто момче. Промито мозъче...това е твойта диагноза.Героят от Лайпциг,пътеводната звезда на България и после Гошо тарабата,пияница и т.н.При преброяването 1946г. и 1956г. се самоопределят над 180 000 граждани в Пиринска Македониа като македонци. 1965 г. е следващото преброяване в България и македонците изчезват. Какво е това,ако не асимилация,и всяко новородено след това при издаване на паспорт се пише с българско гражданство.
63
3
 
4
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
До БунгарЕй м***л0умник, каква асимилация ?!!? За поръчката на коминтерна която гошо димитров изпълнява ли говориш? Още малко такива да говорят и смк автомобил няма да остане здрав на територията на България - глупостите ви преливат чашата и ще има реални последствия - гарантирам видържава с македония в името НЯМА - измислена е от комунистите. има територия македония
62
4
 
3
 
! Отговори
Истерик 61 преди 6 месеца
Македонците в бг конституция когато възкръсне създателят на истинската Мокедония -Филип от гръцкия град Пела /р.4 в пр.н.е/.Тогава ще има Южна гръцка македония,най-голяма,Северозападна просръбска македония и Североизточна българска македония.
61
5
 
2
 
! Отговори
Беси преди 6 месеца
До ДесиСамолетът на Радев/четвърти път/ е довечера към 20 часа.Четете преди да храчите.
60
5
 
6
 
! Отговори
Деси преди 6 месеца
Виждам, че никой не пише за спасените българи от Израел чрез македонското посолство в Тел Авив, днес спасиха 14 българи от македонското посолство в Израел, днес македонците организираха самолет, къде е самолета на Радев?
59
3
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 6 месеца
Много добре, прекрасно даже, направо скоростно в ЕС, ама "маняна", "на куков ден", "утре сабалян рано", "на върба в сряда / петък", "иншалла", ... :)
58
3
 
8
 
! Отговори
СеверноМакедоноид преди 6 месеца
рмс е джържавица без история,мизерно настояще и без бъдеще
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пак ли тия/оли/го/френи? То не е държава това, а някакво състезание по тъпотия. А най-смешното е, че някакви фанатици от някъде излизат и коментират. И ни наричат фашисти. Дреме ми на мене как ме наричате. Аз няма да пазарувам от магазина хляб на албански език. Buke е хляб на вашиот официозний язък.
56
0
 
4
 
! Отговори
Чукар дере преди 6 месеца
Не ме интересува какви се пишете и спрете да се занимавате с нас.Глейте си работата.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз знам "македонски" диалект и варкам да запазам мешка.Ко ша кайш?