Гърция води преговори за руски газ с "Газпром"

Българските такси не влияели на цената
75
Гърция води преговори за руски газ с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Гръцката държавна газова компания ДЕПА преговаря с "Газпром" за доставка на руски газ за следващата година. Това съобщи гръцкият портал „Икономикос тахидромос“.

Гръцкият министър на енергетиката и екологията Теодорос Скилакакис потвърди тази информацията. Двете компании преговарят за цената и уточняват покупката при т.нар. условие „take or pay“, за заплащане на глоби за количествата, независимо от поетите ангажименти, които гръцката компания не е получила. В изказването на Скилакакис има известна загриженост за продажната цена на руския природен газ, но преди всичко за неговия процент на гръцкия пазар.

"Европа успя да намали количествата руски газ от 40% на 9%. Положението в Гърция е по-различно", каза Скилакакис, но отказа да съобщи точният дял на руския газ на "Газпром" в потреблението на страната.

„Икономикос тахидромос“ твърди, че през тази година руският газ, който пристига през „Турски поток“ и по морските пътища, представлява 40% от общия внос на "синьо гориво" в Гърция. "Но, според някой непотвърдени данни, този процент значително се е увеличил и е достигнал 60%“, пише още изданието.

Теодорос Скилакакис изрично подчерта, че въведените транзитни такси от България не влияят върху договора между ДЕПА и "Газпром". Той отказа да отговори на въпроса дали е възможно спиране на доставките на руски газ за Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: Гърциягаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това показва какви умници ни управляват нас и колко мислят за народа.
60
1
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 5 месеца
Фейк.
59
0
 
3
 
! Отговори
Неразбрал преди 5 месеца
Ще ни го препродават ли на нас като демократичен газ? Защото нали уж гърците са измислили демокрацията?
58
1
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Няма по-продажно и антинародно правителство от нашето . Всички държави гледат собствените си интереси , само нашите кравари си мислят,че като спрат руската газ,Путин ще умре от глад.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво се вайкате, минало бешело, имало нещо в Бг, вече нема нищо, да сте го казали кога д гребали.
56
1
 
18
 
! Отговори
Борисчо преди 5 месеца
Екстра. Кирчо ще го купи чрез посредници за 30$ повече от цената. Щом е стъпил на Гръцка земя вече е Европейски газ , не е Руски
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бг от водеща на Балканите за цяла Европа газ и пари от транзитни такси, сама се прецака, даде правото на всичко що имаше, на съседите Турция и Гърция, после внос от тях. :))
54
2
 
13
 
! Отговори
гошо преди 5 месеца
Асене време е да поумнееш. Упоритоста е присъща за магаретата.
53
4
 
12
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
Поредно доказателство, колко вредни са санкциите за ес. Защо само в Гърция положението е по-различно? Всяка държава членка е различна и положението там също. Сега е редно да накажат гърци за непослушание, ес има опит в това.
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ГЕРМАНЧЕТАТА НЕ СЕ ОТКАЗАХА ОТ РУСКИ ГАЗ. АВСТРИЙЧЕТАТА КАТО ГИ НАПЪНА ЛАДАКА И ТЕ ПОЧНАХА ПРЕГОВОРИ ЗА РУСКИ ГАЗ. СЕГА И ВИЗАНТИЙЦИТЕ. КЪДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ БЕЗ ПУТИН БЕ?-УТРЕ И ОСТАНАЛИТЕ ЕСЕС ОВЦЕ ЩЕ ПЪЛЗЯТ ПО ЧЕРВЕНОТО КИЛИМЧЕ.
51
1
 
25
 
! Отговори
zombay преди 5 месеца
КЪДЕ Е АКАДЕМИКЪТ ДА РАЗМАХА ГНЕВЕН ПРЪСТ НА ВИЗАНТИЦИИТЕ!!! ТЕ НЕ ЗНАЯТ ЛИ ЧЕ НИЕ МОЖЕ ДА СМЕ НАЙ-ПРОБИТИТЕ *** В ЕВРОБЕЙСКИЯ СЪЮЗ НО СМЕ ПЪРВИ ПО МОРАЛ???
50
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абсолютно шокиращо е,че всички европейски правителства преговарят де тайно,де явно с Русия за купуване на газ и облекчаване на живота на техните граждани,само нашите евроатлантици не искат да преговарят,но пък с удоволствие прибират комисионни от продажбата на тая съща руска газ ..
49
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
всичката газ, която ползваме е с руски произход - Така е но цената на която купуваме не е руската а на посредника тоест 30% отгоре....
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тя, картинката с газа и при нас не е по-различна - всичката газ, която ползваме е с руски произход, няма азерски, амерички, арабски, африкански, а може би и от ЛУната!.Демагогията на управляващите и простотията на вярващите им ще ни изяде главата!
47
3
 
22
 
! Отговори
Разбира преди 5 месеца
Се, че за една икономика е по-добре да има изгоден и дълготраен договор, а не да ходи на световната борса за ресурси, защото малцина са тези борсови играчи, които печелят. Повечето губят или се разоряват. Борсата е като комара. В момента целият ЕС е един злополучен борсов играч с предизвестен крах. Вижда се, че пазарният механизъм, когато се използва на 100% води до разруха на всякъде и във всичко
46
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе вие не разбрахте ли, че и сега повечето газ в Европа е руски, просто се внася от частни фирми или през трети страни, ще излезете ли някога от будната кома
45
5
 
24
 
! Отговори
Макенцето преди 5 месеца
Гърците са доста умна нация.
44
36
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 5 месеца
Гадни византийски предатели преговаряли за газ от терористи и ще финансират войната на джуджето
43
4
 
39
 
! Отговори
В преди 5 месеца
Хахаха, браво на гърците!Както винаги са по-умни от българи-успяват и с ес да лействат и своя държава да я гледат-като не спират бизнеса с яРусия.А бг само у с и ра положението със всяка една следваща краска!)))Не е истина колко са *** в бг, колко може да си стрелят в краката като правят дребни гадости на яРусия?На Русия не й особенно пука-голяма, силна, велика е, а бг като беше си никоя и нищо , така с и остава и ще пада все по-надолу
42
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
добре че не съм газар